حساسیت به لاکتوز
میدونی حساسیت به لاکتوز چیه و چه علائمی داره؟ اگه جزو اون دسته افرادی هستی که بعد از مصرف لبنیات دچار نفخ یا غرغر شکم میشی، شاید این همون اطلاعاتیه که بهش نیاز داری. عدم تحمل لاکتوز باعث بروز یک سری مشکلات و ناراحتیهای گوارشی میشه. دلیل اصلی این اختلال هم چیزی نیست به جر عدم توانایی هضم لاکتوز توسط دستگاه گوارشی. حالا برای اینکه اطلاعاتت در این زمینه بالا بره، بهتره تا ادامه مطلب رو دنبال کنی.
منظور از حساسیت به لاکتوز چیست؟
برای اینکه بدونی حساسیت به لاکتوز چیه، اول لازمه تا با لاکتوز آشنا بشی. لاکتوز قند اصلی موجود در محصولات لبنی و شیر پستاندارانه. به عنوان مثال شیر گاو حدود 5 درصد لاکتوز داره. دستگاه گوارش بدن یه نوع آنزیم به اسم لاکتاز داره که قادره این قند رو به گلوکز و گالاکتوز تبدیل کنه. گلوکز و گالاکتوز هم نوعی قند هستن که در بدن به انرژی تبدیل میشن. در بدن بعضی از افراد، آنزیم هضم لاکتوز وجود نداره. به همین علت لاکتوز بدون اینکه هضم بشه به سمت رودهها حرکت میکنه و باعث ایجاد یک سری ناراحتیهای گوارشی مثل نفخ، دلدرد و... میشه.
عدم تحمل لاکتوز در نوزادان
حساسیت به لاکتوز از بدو تولد وجود داره و ممکنه نوزادت که تازه به دنیا اومده باشه، با این حساسیت روبهرو باشه. در کل این موضوع نگران کننده نیست. فقط باید با استفاده از راهنمای شیرخشک مناسب، تغذیه بدون لاکتوز و خوبی رو برای نوزادت در نظر بگیری. اگه دستگاه گوارش نوزادت توانایی هضم لاکتوز رو نداشته باشه، حدود 30 دقیقه تا 2 ساعت بعد از تغذیه، شیر مادر رو به شکل ماست یا پنیر بالا میاره. در چنین شرایطی باید با راهنمایی و مشورت پزشک، تغذیه نوزادت رو با شیرخشک بدون لاکتوز ادامه بدی.
علائم حساسیت به لاکتوز چیست؟
میدونی نشانههای حساسیت به لاکتوز چه نشانههایی هستن؟ اگه خودت، نوزادت و یا هر یک از اعضای خانوادت بعد از مصرف لبنیات دچار این علائم شدن، به احتمال خیلی زیاد به لاکتوز حساسیت دارن. علائمی مثل:
گرفتگی و انقباض شکم
احساس درد در زیر شکم
حالت تهوع
نفخ
اسهال
البته باید اینو بدونی که شدت و نوع علائم و نشانههای حساسیت به لاکتوز در همه افراد یکسان نیست. شدت علائم به میزان لاکتوزی که دریافت شده بستگی داره. در حالت کلی باید بدونی شدت این علائم بالا نیست و مشکل حاد و جدی برای سلامتی افراد به وجود نمیاره. این فقط صرفا یه نوع ناراحتی گوارشی موقتی به حساب میاد.
بهترین روش تشخیص عدم تحمل لاکتوز
برای تشخیص قطعی حساسیت به لاکتوز روشهای مختلفی وجود داره. یکی از این روشها تست تنفس هیدروژن هست. در این آزمایش، سطح هیدروژنی که در دم و بازدم وجود داره، بررسی میشه و بر اساس اون عدم تحمل لاکتوز تشخیص داده خواهد شد.
روش بعدی تشخیص عدم تحمل لاکتوز با آزمایش خون انجام میشه. در این روش فرد 2 ساعت بعد از مصرف لبنیات، آزمایش خون میده تا سطح گلوکزش بررسی بشه. از این طریق حساسیت به لاکتوز مشخص میشه.
در روش بعدی برای تشخیص حساسیت به لاکتوز، نمونه مدفوع از فرد گرفته میشه. البته این روش برای کودکان و نوزادان کاربرد داره.
آیا حساسیت به لاکتوز درمان داره؟
حساسیت به لاکتوز درمان نداره. در واقع این یه اختلال گوارشیه و بیماری به حساب نمیاد که درمان داشته باشه. متخصصان گوارش بهترین راه برای جلوگیری از حساسیت به لاکتوز رو رعایت رژیم غذایی میدونن. به همین علت لازمه تا کمتر از غذاهایی که حاوی لاکتوز هستن استفاده بشه. در خصوص نوزادان هم میشه از شیرخشکهای بدون لاکتوز استفاده کرد.
اگه به لاکتوز حساسیت داری باید مصرف موادغذایی حاوی لاکتوز و لبنیات رو محدود کنی. انواع سس و سوپهای آماده، غذاهای آماده و منجمد شده، کره، بستنی، پنیر، خامه و... حاوی مقادیر قابل توجهی از لاکتوز هستن. بهتره تا برای جلوگیری از بروز نشانههای حساسیت به لاکتوز، از موادغذایی جایگزین استفاده کنی. به عنوان مثال به جای استفاده از شیر گاو یا شیر گوسفند، از شیر سویا استفاده کنی. جودوسر و بادام هم جایگزینهای مناسبی برای موادغذایی حاوی لاکتوز هستن. البته لازمه تا به این موضوع اشاره داشته باشیم اگه لاکتوز به مقدار کمی استفاده بشه، هیچ مشکلی برای هیچ یک از گروههای سنی به وجود نمیاره. بسته به شدت و نوع علائمی که برای افراد به وجود میاد، میشه مصرف لاکتوز رو محدود کرد. لازم به ذکره تا به این موضوع اشاره داشته باشیم برای داشتن رژیم غذایی بدون لاکتوز حتما نظر و مشورت پزشک لازمه.