بله من نگفتم انسان با حیوان شدن به درجه عالی میرسه
این یک تقلیل یعنی کوچکتر شدن و پست شدن هست
مسیر رشد و تعالی روح با توجه به گفته های مولانا :
همه ما انسانها هزاران یا میلیون ها سال جماد بودیم سنگ بی اختیار که هیچ قدرت و هدفی نداشتیم و با کوچکترین باد یا نیروی بیرونی از مسیر خارج میشدیم
بعد از جماد به نبات تبدیل شدیم،. گیاه شدیم،. یک هدف یک رسالت یک باروری در ما ایجاد شد و رشد کردیم و اگر در این مرحله هم مثل مرحله قبل چالش هارو درست حل کنیم به مرحله بالاتر میریم (تناسخ) و به حیوان یا انسان تبدیل میشیم با خورده شدن اون گیاه و اگر نه نتونیم رسالت رو اتمام کنیم تقلیل میشیم و دوباره به سنگ بر میگردیم
سپس بار اگر رشد کرده باشیم به حیوان تبدیل میشیم، غیر از هدف و رسالت غریزه در ما بوجود میاد، تولید مثل میکنیم، آموزه هامون رو میتونیم انتقال بدیم و باز یک سطح بالاتر از گیاه یا نبات میشیم
بعد از حیوان به انسان دارای عقل و شعور و اختیار تبدیل شدیم و همچنان در حال یاد گیری و آزمون و خطا هستیم تا بتونیم روح الهی رو رشد بدیم و به منبع اصلی روحانیت و معنویت وصل بشیم
در همه این مراحل رو به بالا میشه تناسخ و رو به پایین میشه مسخ
اگر نتونیم به مرحله رشد برسیم در هر قدم، با یک مسخ تنبیه و دوباره از سرگیری آموزش شروع میشه ولی اگر راز اصلی و فطرت آفرینش رو کشف کنیم این مرحله به روح مادر و اصلی وصل میشیم و به ابعاد بالاتر تسلط پیدا میکنیم
خرد جمعی، آگاهی کل، تلپاتی، چندمکانی در یک زمان و....
شعر مولانا هم اینه :
از جمادی مردم و نامی شدم
وز نما مردم به حیوان برزدم
مردم از حیوانی و آدم شدم
پس چه ترسم کی ز مردن کم شدم
حملهٔ دیگر بمیرم از بشر
تا بر آرم از ملایک پر و سر
وز ملک هم بایدم جستن ز جو
کل شیء هالک الا وجهه
بار دیگر از ملک قربان شوم
آنچ اندر وهم ناید آن شوم
پس عدم گردم عدم چون ارغنون