سلام.من وهمسرم  هردو فرهنگی هستیم.یه دختر ۱۰ ساله ویه پسر ۶ ساله داریم.میخوام در رابطه با دخترم راهنماییم کنید.احساس میکنم دوست داره توجمع دوستاش نظرشو وحرفشو گوش بدن مثلا اگه بگه فلان بازیو بکنیم ویا ...اونا گوش بدن ووقتی گوش نمیدن ناراحت میشه اعتراض میکنه وقهر میکنه.با برادرش هم خیلی دعوا میکنن.البته پسرم زیاد می چسبه بهش که بعدا در مورد اونم ازتون راهنمایی میگیرم.اما دخترم میگه من دوست ندارم هر بازی من میکنم داداش هم همون لحظه اون بازیو بکنه مثلا من معلم بازی میکنم اون بازی دیگه ای بکنه  ومدام سر این موضوع درگیرن.میگه از وقتی داداش اومده همه خوشی هام گرفته شده.یا خیلی خیال پردازی میکنه.میگه اتاقمو جداکن ودوست دارم مثل اتاق فلان دختر تو تبلیغ تلوزیون باشه.یا اگه من با شوهرم کمی بلند حرف بزنم اون فکر میکنه دعواس  ومیاد میگه مامان گریه کردی در صورتیکه واقعا دعوا نبوده ومن هرگز گریه نکردم.هیچ وقت .نمی دونم چون کارتون زیاد دیده فکر میکنه فیلمه که من برم تو اتاق و گریه کنم ودر رو ببندم.علاقه زیادی به خرید داره  ومدام ازم میخواد بازار بریم وخرید  حتی چیزای بی خود وبدرد نخور بکنیم.انگار خیلی کم بود محبت داره دوست داره مثل بچه کوچیکا باهاش حرف بزنم.همش میگه منو دوست نداری در صورتیکه اصلا قابل گفتن نیست که چقدر دوسش دارم.فکر میکنه زندگی همه عشق وعلاقه است وهمه به حرف هم گوش میدن مثل فیلم.واز زندگی خودمون ناراضیه.در حالی که منو همسرم از زندگیمون خیلی راضی هستیم.وباهم مشکلی نداریم.نمیدونم چکار کنم.کمکم کنید

پاسخ مشاور

مشاور روانشناسی کودک و نوجوان

سلام و وقت به خیر،
دوست عزیزسوال شما در مورد دخترتان چند موضوع را در بر داشت:
1) رفتار نا متناسب با سن: این رفتار یا واکنش در واقع مکانیزم دفاعی ای است که معمولا بچه ها در پاسخ به تولد فرزند جدید می دهند اما مدت زمانی که به طول می انجامد بسته به نوع رفتار والدین و سبک فرزند پروریشان متفاوت است. این که دختر شما پس از گذشت 6 سال هنوز از این رفتار استفاده می کند و حتی به این سبک عادت کرده و در واقع ویژگی شخصیتیش شده شاید به دلیل نوعی نقص و خلا در ارتباطش با والدین می باشد. پیشنهاد من به شما این است که زمانهای دونفره تان را بیشتر کنید. دونفره بازی کنید، سینما رستوران پارک میهمانی و... بروید همین طور با پدرش هم این زمانها را داشته باشد و حتی گاهی سه نفره ،والدین و دخترتان البته فراموش نکنید در مورد پسرتان هم این رفتارها را لحاظ کنید. دخترتان نیاز دارد بداند با حضور برادرش هنوز هم می تواند کانون توجه باشد.

2)دعواهای خواهر-برادری: البته که این اتفاق معمولا بین تمام خواهر و برادرها پیش می آید. اما از شما نمی پذیرم اگر بگویید مقدار زمانهایی که با هم دعوا می کنند از زمانهایی که دعوا نمی کنند بیشتر است. فقط صدای زمانهایی که دعوا می کنند بلندتر است در نتیجه بیشتر جلب توجه می کند. پس دفعه بعد که دعوایشان شد بدون این که خونسردی خودتان را از دست دهید با آرامش به آنها نگاه کنید و بگویید: (من واقعا تعجب می کنم از این که شما این همه زمان با هم هستید و چطور این قدر خوب با هم مدارا می کنید؟! من واقعا از شما متشکرم و تحسینتون می کنم.)  فراموش نکنید که حرفهایتان لحن تمسخر نداشته باشند. حواستان باشد به زمانهایی که باهم کنار می آیند. دقت کنید از آن زمانها فیلم یا عکس بگیرید و بعد در یک شرایط ویژه آنها را به نمایش بگذارید و ازشان قدردانی و تشویقشان کنید.

3) خیال پردازی: به نظر می رسد دخترتان زمان های بیکاری زیادی دارد. البته شکی در این نیست که همه بچه ها به زمانهای بیکاری نیاز دارند اما نکته مهم این است که مقدار این زمانها نباید از حد مجاز بیشتر شود. زمان های بیکاری و تلویزین دیدن را کم کنید و در عوض بر مقدار فعالیتهایی مثل کتاب خواندن و توضیح آن برای اطرافیان، ساخت کاردستی به صورت انفرادی و یا با هم، تمرین موسیقی، بازی در پارک، رقص و...بیفزایید.
در ضمن اگر ماهواره در منزل دارید وقت آن رسیده که آن را جمع کنید چرا که ظاهرا دخترتان در آستانه سن بلوغ است و در این صورت ممکن است مشکلات بیشتری برای شما ایجاد کند.
سربلند باشید مثل شمشاد