دمای مناسب برای اتاق نوزاد و شیرخوار

دمای مناسب برای اتاق نوزاد یا شیرخوار چقدر است؟
پاسخ مشاور

در این مورد که دمای خانه یا اتاق نوزاد رادقیقا در چه حدی باید نگه داشت یا چقدر لباس باید به تن بچه کرد پاسخ مسلم و قطعیوجود ندارد و فقط می توان راهنمایی های کلی ارائه کرد. در واقع این بحث بهترموستات یا تنظیم کننده درونی دمای بدن برمی گردد و به سن و وزن کودک بستگی دارد.

سیستم گرمایی بدن کودکان زیر 5/2 کیلو طورینیست که حرارت بدن آنها را در اندازه مناسب نگه دارد. بچه هایی که بین 5/2 تا 4کیلو وزن دارند، چندان نیازی به این که از بیرون گرم شوند ندارند و می توانند دراتاقی تا دمای 18 تا 20 درجه سانتیگراد نیز دمای مناسب برای بدن را حفظ کنند.

هنگامی که وزن کودک 8 کیلو می شود، سیستمحرارتی بدن او خوب کار می کند و لایه ای از چربی هم زیر پوست او هست که او را گرمنگه می دارد. حالا می شود دمای اتاق آنها را در هوای سرد یا خنک تا 16 درجهسانتیگراد هم پایین آورد. بطور کلی می توان گفت که اتاقی با دمای 18 تا 20 درجهبرای تغذیه و بازی کودک بالای 5/2 کیلو و بچه های بزرگتر مناسب است.ن

نوزاد وکودک را نباید مستقیما جلوی کولر قرار داد، چون ممکن است دمای بدن او تا حدخطرناکی پایین بیاید. همین قضیه در مورد منبع حرارتی ای چون شوفاژ و بخاری هممصداق دارد و ممکن است دمای بدن آنها را بیش از حد بالا ببرد. علاوه بر دما، حفظرطوبت محل زندگی نوزاد یا شیرخوار هم اهمیت دارد. در هوای سرد، رطوبت کمتری وجوددارد. این هوا وقتی با وسایل حرارتی مانند شوفاژ یا بخاری گرم شود، خشک تر هم میشود، مخصوصا وقتی که دما از 24 درجه سانتیگراد بالاتر می رود.

هوای داغ مخاط بینی و مجاری تنفسی کودک را خشکمی کند و باعث می شود که احساس ناراحتی کند و توانایی او برای مقابله با عفونتپایین بیاید و مکررا به بیماریها دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی مبتلا شود.

فراهم آوردن فضایی با هوای خنک برای نوزاد، ازسوی پدر و مادر بی تجربه ای که بیش از حد نگران و وسواسی هستند، مشکل است. آنهادلشان می خواهد از فرزندشان در اتاقی داغ و با رو اندازهای فراوان مراقبت کنند. درچنین شرایطی، بعضی از نوزادان حتی در زمستان هم عرق سوز می شوند. بعضی خانواده هابه خانه های بسیار گرم علاقه دارند و در طول زمستان هوای خانه را گرم تر و گرم ترمی کنند و متوجه خطرات آن نیستند.

 یکیاز راههای کنترل هوای خانه، استفاده از ترموستات است که وقتی درجه حرارت به نقطهخاصی (مثلا 20 تا 23 درجه) می رسد، دستگاه حرارتی را خاموش می کند. پدر و مادر بیتجربه می توانند از دماسنج هم استفاده کنند و آن را در جایی که جلوی چشمشان باشدآویزان کنند و هرچند وقت یکبار نگاهی به آن بیندازند تا مطمئن شوند که دمای اتاقکمتر یا بیشتر از حد لزوم نیست وکم کم به دمای مناسب عادت کنند. پدر و مادرهامعمولا دوست دارند لباس زیاد تن بچه هایشان کنند. این کار را حتی پدر و مادرهای باتجربه هم می کنند. بدن یک کودک طبیعی، یک ترموستات داخلی دارد، البته به شرط اینکه او را زیر لایه های فراوان لباس و رو انداز حبس نکرده باشیم، چون به این ترتیبترموستات بدنش از کار می افتد.