حرمت نفس self steem در ۱۴تا۳۶ ماهگی به وجود میاد و یا به کلی ویران میشه و از بین میره....
حرمت نفس یعنی ؛من خودم رو خوب و دوست داشتنی می دونم .
سه چیز برای رشد حرمت نفس در کودک مهمه
۱.آزادی کودک در غذا خوردن و بازی کردن و حرف زدن و...
۲. نداشتن احساس خجالت و شرمندگی
وقتی که پدرومادر ،مدام بچه رو دعوا کنند وبهش بگن :چرا این کارو کردی ؟چرا این قدر خنگی ؟چرا این طوری گفتی ؟و کودک رو به دلیل نادانی و ناتوانی و نیازمندی که داره ،مورد سرزنش قرار بدن ،حرمت نفس او از بین میره.
۳.توالت ترینینگ و از پوشک گرفتن بچه باید به دقت و حوصله انجام بشه و اگر والدین طوری رفتار کنند که بچه خجالت زده بشه ،مثلا بگن وای اینجا رو نجس کردی ؟ ...به حرمت نفس بچه آسیب می زنند.
حرمت نفس در انسان این ۱۰ اصل رو داره.
🦋انسان مقدسه و حرمت و حریم داره.تو ،تویی و من منم
🦋من می پذیرم که هر شخصی حریم داره و حتی پدر و مادر نباید وارد این حریم بشن.
🦋ما باهم برابریم
🦋مابا هم یکسانیم وهیچ فرقی بین زن و
مرد و سیاه پوست و سفید پوست نیست.من از شما نه بهترم و نه بدتر ،نه بالاتر و نه پایین تر
🦋تفاوت آدمها رو بپذیریم
🦋من ارزش و اهمیت و اعتبار دارم ،تو هم اهمیت و ارزش و اعتبار داری.
🦋من خودم رو خوب می دونم ،شما رو هم خوب می دونم.
🦋من خودم رو دوست دارم همون طور که شما رو دوست داشتنی می دونم.self love
🦋من از چیزی که هستم خجالت نمی کشم .
🦋من اضطراب و نگرانی از دیگران ندارم .یعنی هراس اجتماعی ندارم .social fobia
اگر در کودکی ما رو با دیگران مقایسه کنند ما حرمت نفس نداریم و مهم بودن و درست بودن کارها رو براساس اینکه در مقایسه با دیگران، کجا قرار می گیریم انجام میدیم .
در زندگی دیگران دخالت می کنیم و به بقیه هم اجازه میدیم که در زندگی ما دخالت کنند.
تنبیه،تهدید و دعوای پدر و مادر هم به حرمت نفس بچه ها آسیب می زنه.
اگر فرد احساس کنه که دیگران با حرف و رفتارشون ،آزارش میدن ،پس حرف و نظر خودش رو بیان نمی کنه .چون خودش و دیگران رو خوب نمی دونه ،پس نتیجه گفت و گو رو هم خوب نمی دونه.
آدمی که حرمت نفس نداره ،دائما نگران قضاوت و نظر بقیه است و ملاک او برای انجام دادن کارها ،فکر و نظر دیگرانه.