سلام
چنذ نکته از پیام کوتاه شما متوجه شدم. 1- فرزند شما در سن دبستان قرار دارد در حقیقت سن شروع برای برقرای روابط با همسالان ، ایفای نقش های اجتماعی و دوست یابی 2- نداشتن اعتماد به نفس برای قرار گرفتن در این موقعیت (شرایط مطلوب) . 3- باج دهی!
قدم اول در درون خانوداه است :
در حقیقت همان واکنشهایی که والدین و سایر بزرگسالان به فعالیت کودک نشان میدهند نشان میدهد که کودک خودش را کارامد یا ناکارامد تصور کند. آیا شما از سنین کمتر یعنی پیش از 10 سالگی ، به اینکه چگونه کودکتان به موفقیتهای خود افتخار میکند توجه کردهاید؟ آواضح است که فرزندان شما اغلب اصرار دارند که شما به آنچه درست کردهاند نگاه کنید و نظرتان را بگویید.
کودکان نیاز دارند که به چشم افرادی توانا و قدرتمند دیده شوند، اما آنها از دانش و مهارت لازم برای رشد خود بهرهمند نیستند. فهرست کارهایی که میتوانند انجام دهند کمتر از آنهایی است که نمیتوانند. آنها واقعاً به کمک شما برای رشد خود نیاز دارند. بچه ها نیاز دارند که به چشم افرادی توانا و قدرتمند دیده شوند، اما آنها از همان ابتدای طفولیت از دانش و مهارت لازم برای رشد خود بهرهمند نیستند. تعداد کارهایی که میتوانند انجام دهند کمتر از آنهایی است که نمیتوانند. آنها واقعاً به کمک شما برای رشد و اعتماد کردن به خودشان نیاز دارند. پس راه حل ابتدا در درون خانواده و درون خود شماست قدم اول استفاده از عبارات تشویقی در قبال تمام کارای مثبت و موثری که انجام می دهد ابتدا به درجه بزرگی و شدت فعل کار نیازی نداریم هر عمل مثبت کوچک شایسته تشویق از سوی شماست مانند : تو می توانی انجام دهی ، من به تو ایمان دارم ، از تلاش تو لذت می برم ، به تو افتخار می کنم و... در مقابل از بیان هر گونه عبارت غیر تشویقی که بار معنایی منفی و سرکوب کننده دارد پرهیز کنید مانند : تو همیشه اشتباه می کنی ، کمی دقت کن ، بهتر از این می توانستی اجام دهی ، شک دارم بتوانی و .......
قدم دوم بررسی محیط بیرون از خانواده و در این مورد خاص محیط دبستان کودک :
مهمترین عواملی که می تواند به عنوان عامل سرکوب اعتماد به نفس در این محیط بررسی شود:
معلم :
شایع ترین دلیل اعتماد به نفس پایین در کودکان دبستانی، بی توجهی معلم به موقعیت و پیشرفت های کودکان است. اگر کودک احساس کند که معلم نسبت به او بی خیال و بی توجه است خیلی سریع ذهنیت برتر بودن خود را از دست خواهد داد زیرا معلم او بعد از پدر و مادرش بزرگ ترین الگوی زندگی کودکی اش است.
نمی تواند دوست جدید پیدا کند
اگر در محیط مدرسه کودک شما نتواند دوستان جدید پیدا کند و با آن ها رابطه صمیمی داشته باشد خیلی زود اعتماد به نفس خود را از دست خواهد داد و باعث می شود گوشه گیر شود. بهترین راهکار این است که در مدارس توسط معلم ها دانش آموزان به یک دیگر معرفی شوند و پیگیر روابط دوستانه کودکان شوند کهمتاسفانه در سیستم آموزش و پرورش ما این موضوع کمی ضعیف است.
۳- مورد تمسخر قرار گرفتن
اگر کودک شما در یکی از دروس نمره پایین داشته باشد ممکن است که توسط دوستانش مورد تمسخر واقع شود و اگر در مراحل ابتدای مدرسه باشد ممکن است به او آسیب جدی وارد شود. بهترین راهکار این است که به فرزندمان بیاموزیم هر اتفاق یک تجربه است برای یادگیری راه های موفقیت در آینده.
۴- عدم ارتباط با خانواده در مدرسه
کودکان دوست دارند تمام موفقیت هایی که در مدرسه به دست می آورند را با خانواده خود در میان بگذارند اما برای کودک بسیار خوشایند تر است که والدین از قبل بدانند امروز در مدرسه کودک چگونه رفتار کرده است. اگر تا کنون هیچگاه در مورد موفقیت های فرزندتان در مدرسه مورد اطلاعی نداشته اید به اعتماد به نفس او ضربه زده اید
قدم سوم : تقویت اعتماد به نفس از طریق بازی :
کوکان عاشق بازی هستند و غالبا بیشتر دانسته ها ی خود را در بزرگسالی مدیون بازی هایی می دانند که در گذشته تجربه کرده اند. در ادامه چند بازی معرفی می کنم :
بازی اول : منو ببین
به کودک در قالب بازی یاد دهید که نباید منتظر دیده شدن باشد بلکه باید خودش را در معرض دید قرار دهد. از آنجایی که ذهن کودک بسیار قوی است می توان در قالب بازی این رفتار را به او آموخت
مرحله اول: در محیط خانه وسیله ای مثل خمیر به او بدهید تا اجسام را بسازد سپس هنگام بازی کردن خودتان را مشغول کار دیگری کنید تا کودک متوجه شود به او توجه نمی کنید.
مرحله دوم: وقتی بازی او تمام شد چند دقیقه بعد به سراغ نتیجه بازی بروید و ببینید چه چیزی ساخته است و به دقت به نتیجه نگاه کنید.
مرحله سوم: کودکتان را صدا بزنید و بگویید این جسم بسیار حرفه ای و زیباست. اگر بعد از تمام شدن بازی من را صدا زده بودی تا نتیجه را ببینم به تو یک هدیه می دادم و اگر دفعه بعد، من را صدا بزنی تو را تشویق می کنم و هدیه می دهم.
با اینکار ذهن کودک یاد می گیرد که برای مورد توجه قرار گرفتن باید خودش اقدام کند و نباید منتظر دیگران مثل معلم باشد
ادامه در پست بعدی
دکتر هدیه محبت