درس نخواندن و عدم اعتماد به نفس در کودک 12 ساله

سلام و‌ خسته نباشید خدمت شما
پسر من ۱۲ سالشه تمرکز حواس اصلا نداره خیلی بیخیال درس هست یعنی حتما باید همراهش بشینم تا درس بخونه اصلا اعتماد به نفس نداره و این نداشتن اعتماد به نفس توی مدرسه خیلی براش مشکل درست میکنه واقعا نمیدونم چیکار کنم خیلی هم کارتون نگاه میکنه واقعا خیلی نگران آیندش هستم لطفا راهنمایی کنید چکار کنم؟

اطلاعات تکمیلی

سن ۳۴ جنسیت زن شغل خانه دار وضعیت تاهل متاهل
پاسخ مشاور

مشاور روانشناسی کودک و نوجوان

سلام
 متوجه هستم که شما هم مانند همه دوست دارید که کودکتان خوب درس بخواند، تکالیفش را درست و به موقع انجام دهد و طبیعیست که نگران آینده ی او باشید. حواس‌پرتی در کودکان از دبستان تا دبیرستان یکی از دغدغه‌های اصلی والدین در ایام تحصیل می باشد
زیرا تمرکز حواس مساله اصلی تمام موفقیت‌ها در تحصیل و کار است. اما تمرکز حواس نیز مانند مهارت‌های دیگر رانندگی، آشپزی، تندخوانی، خلاقیت و... قابل آموختن بوده و به‌ هیچ‌ عنوان ذاتی نیست و نیاز به تمرین‌های متعدد دارد. هیچ مهارتی تنها با حرف و کلام به وجود نمی‌آید. به همین دلیل ممکن است گاهی لازم باشد والدین همراه با کودک خود مهارت‌های مربوط به افزایش تمرکز را انجام دهند تا انگیزه انجام تمرینات را در آنها ایجاد و تقویت کنند.کودک هنگام درس خواندن و یادگیریممکن است با افکاری مواجه شود که مزاحم درس خواندن و باعث حواس‌پرتی اش شوند. دلایل مختلفی مثل اتفاقات روزمره و استرس در بروز این افکار مزاحم نقش دارند. یکی از راهکارها ثبت این افکار در دفترچه یادداشت است. شما میتوانید به کودک خود یاد دهید که افکار بد و مزاحم خود را یادداشت کند و درفرصت مناسب ، زمان‌هایی را برای فکر و حل آنها، به کمک هم اختصاص دهید. راهکار دیگر این است که به کمک هم لیستی از کارها و تکالیف مربوطه که توسّط معلّم ارائه می شود تهیه کنید و به کودک خود یاد دهید که همیشه این لیست را چک کند. حتما هنگامی که کودک شما به چیزیدقّت می کند، او را تشویق نمایید و به او پاداش دهید تا این رفتار را در او تقویت نماییدنظم داشتن در امور تحصیلی، بر تمرکز حواس می افزاید. کودکانی که بی نظم هستند، دقّت کم تری هم دارند. پس نظم را به کودک خود آموزش دهید و او را به منظم بودن ملزم کنیدسعی کنید اضطراب و تنش را در او از بین برده و روحیه اش را تقویت نمایید؛ زیرا استرس بر یادگیری، اثر منفی می گذارداین کار را میتوانید از طریق ورزش و بازی انجام دهید که موجب افزایش دقّت می شودو در آخر به خاطر داشته باشید که خستگی زیاد موجب عدم تمرکز است؛ بنابراین استراحت و خواب کافی برای کودک شما لازم است.

در مورد درس نخواندن هم باید بگویم که شما نباید با تذکرات، توقعات و انتظارات خود مرتباً به او فشار بیاورید و از طرفی با تامين بي قيد و شرط خواسته‌هایش هم نباید انگيزه تلاش را در کودکتان از بين ببرید. به شما پیشنهاد میکنم هر آنچه که خواست را برایش مهيا نکنید چون به غلط به او مي‌فهمانید که زندگي يک راه هموار و بدون فراز و نشيب است و طبیعتا او تلاشی برای چیزی نخواهد کرد.جایزه و کادوهای شما بايد در قالب تقويت‌کننده‌هايی باشد که در ازای آنها زحمت کشيده است. به طور مثال اگر تکالیفش را انجام بدهد و پنج کارت امتياز داشته باشد ميتواند از شما بخواهد سی دی مورد علاقه ‌اش را بخريد. با او قرار بگذاريد که برای دريافت هر کارت امتياز از شما باید نمرات بالایی بگیرد و یا راس ساعتی مشخص میزان مشخصی درس بخواند. بدانید که تشویق و ترغیب در کودکان یک اصل بسیار اساسی برای تقویت انگیزه است، اماباید درست و به موقع باشد.
در خصوص اعتماد به نفس شما میتوانید با تشویق های به جا و به موقع و دادن مسئولیت به او این حس را درکودک خود تقویت کنید. گاهی ترس از طرد شدن به کودک اجازه فعالیتی نمیدهد .کودکان خجالتی عموما از قضاوت شدن و پذیرفته نشدن می ترسند. به شما پیشنهاد میکنم فعالیت های تشویق کننده را برای کودکتان شروع کنید حتی اگر در ابتدا جواب مثبتی نگیرید.موسیقی، نمایش، ورزش های رزمی، نقاشی و مجسمه سازی فعالیت هایی هستند که به فرزند خجالتی شما اجازه می دهند از خودش خارج شود. به او یاد آوری نکنید که خجالتی ست چون خودش این موضوع را می داند. بجای یادآوری، پیشرفت هایش را تحسین کنید حتی اگر کوچک یا کند باشد. به او بگویید "می دونم که سختت بوده اما من بهت افتخار می کنم". بدانید که بعضی از کودکان دیر با دیگران گرم می گیرند و کودکان درونگرایی هستند اما به این معنی نیست که نخواهند یا نتوانند ارتباط برقرار کنند. فقط به زمان بیشتری نیاز دارند پس باید در مقابلشان صبور بود.تشویقش کنید تا احساساتش را بیان کند و به احساسات او احترام بگذارید.اجازه دهید همه احساسات مثل درد، ترس، عصبانیت، خوشحالی و هیجان را تجربه کند و درباره چگونگی به وجود آمدن این حس ها با کودکتان صحبت کنید.

شاد و موفق باشید