پرسش:تعریف قضاوت کردن در مورد دیگران و حد و مرز آن چیست؟ وقتی عملی را از کسی می بینیم، چطور می توان خوبی یا بدی آن را تشخیص داد؟ چطور می توانم بدون قضاوت کردن در مورد دیگران، دوستان و افرادی که با آنها ارتباط دارم را انتخاب کنم؟ آیا اصولا رفتار دیگران به ما ارتباطی ندارد؟
پاسخ: قضاوت کردنی که مذموم است، به این معناست که حرکت یا عملی را از شخصی دیده و این عمل را به کل شخصیت او تعمیم داده و او را بد بدانیم؛ یا عملش را صددرصد غلط تلقی کنیم؛ یا او را در انجام این عمل مقصر تلقی کرده و سرزنشش کنیم؛ و امثال اینها. شکی نیست که برخی اعمال و رفتارها درست نیست و از دید شرع یا عرف جامعه زشت و بد تلقی می شوند. همانطور که فرمودید مثل تقلب یا بدگوئی و ... . اما هیچوقت نمی توان شخصی را صرفا به این دلیل که چنین عملی را انجام داده، انسان بدی بدانیم. خیلی دلائل هست که می تواند این عمل آنها را توجیه کند. نه اینکه این عمل زشت نباشد، بلکه انجام این عمل توسط آنها را توجیه کند. برای مثال ممکن است نمی دانسته که این عمل تقلب است. یا از سر اضطرار این کار را انجام داده و خودش هم ناراحت است. (هرچند اضطرار اگر عقلائی و شرعی نباشد، مجوز گناه نیست) یا حتی ممکن است بلافاصله بعد از انجام عملش، پشیمان شده، توبه و جبران کرده باشد، در حالیکه ما اطلاعی نداریم.
به هرحال هیچوقت با دیدن اینکه شخصی عمل زشتی را مرتکب می شود، نمی توان او را قضاوت کرده یا به خاطر عملش سرزنش کرد؛ حداکثر می توان همان عمل را تقبیح کرده و زشت دانست. ضمن اینکه افراد به هیچ عنوان معیار و ملاک اعمال نیستند و نمی توانید با افراد، اعمال را به خوب یا بد تقسیم کنید. بلکه ملاک و معیارِ خوبی یا بدی اعمال، طبق مکتب اخلاقی اسلام، نتیجه آنها در نزدیک یا دور کردن انسان از سعادت و هدف خلقت است. به عبارت دیگر، عملی که مورد رضای خداوند و طبق دستور شریعت باشد خوب؛ و در غیر اینصورت بد است. پس به هیچ عنوان نمی توان خوبی یا بدی را با افراد سنجید؛ بلکه این افراد هستند که کارهایشان بر مبنا و ملاک شریعت، به اعمال خوب و بد تقسیم می شوند.
این که من میگم اگر کسی خواست کار زشتی انجام بده بهش توجه نکنید چون بیشتر اونو جدی میگیره
باید بی توجهی کرد که فکر نکنه چه خبره قضاوت نیست واقعا..
ولی اینکه طرف مقابل به خاطر این حرف من بگه نمازت قبول نیست قضاوته واقعا این یعنی قضاوت ...حتی معنی اینم نمیدونین فقط میخواین یه چیزی بگین...
منظورم همه نیست فقط هر چیزیو نگین قضاوته