2777
2789

من برای دخترم که امسال کنکوریه خیلی آکادمی‌ها رو بررسی کردم، آکادمی مهر رو هم دیدم، چیزی که برام جالب بود تعداد زیاد رتبه‌های برترشه. ظاهراً رکورددار بیشترین تعداد رتبه‌های برتر کشوره.

گفتم اینجا هم معرفی کنم شاید به درد مامان‌هایی بخوره که بچه‌شون کنکوریه 🌱

mehredu.com

کمال گرایی چی هست؟

کمالگرایی (Perfectionism) یک ویژگی شخصیتی است که در آن فرد تمایل دارد به استانداردهای بسیار بالا، گاهی غیرواقعی و سختگیرانه دست یابد. کمالگرایان تلاش میکنند تا از هرگونه خطا یا نقص جلوگیری کنند و اغلب خود را با میزان موفقیتشان در رسیدن به این استانداردها میسنجند.

این مفهوم را میتوان از دو جنبه بررسی کرد:

تحقیقات روانشناسی معمولاً کمالگرایی را به دو دسته اصلی تقسیم میکنند:

• کمالگرایی سازنده (Adaptive Perfectionism):
    • تمرکز بر بهبود مستمر و تلاش برای کیفیت بالا.
    • انگیزه درونی برای پیشرفت.
    • پذیرش خطا به عنوان بخشی از مسیر یادگیری.
    • احساس رضایت نسبی از عملکرد.
  • کمالگرایی ناسازنده یا مخرب (Maladaptive Perfectionism):
    • تمرکز بر اجتناب از شکست و شرم.
    • استانداردهای غیرمنطقی و بسیار سخت.
    • خودانتقادی شدید در صورت کوچکترین اشتباه.
    • وابستگی شدید ارزش خود به موفقیتهای بیرونی.
  • تفکر همه یا هیچ (All-or-Nothing Thinking): اگر نتیجه ۱۰۰٪ کامل نباشد، از نظر فرد بیارزش و یک شکست کامل است.
  • استانداردهای افراطی: تعیین اهدافی که عملاً با زمان، منابع یا تواناییهای موجود همخوانی ندارند.
  • ترس از قضاوت: تلاش بیش از حد برای اینکه دیگران نقصها را نبینند.
  • اهمالکاری: به دلیل ترس از انجام ندادن یک کار به شکل «بینقص»، فرد شروع به انجام آن نمیکند.
  • تمرکز بر نواقص: نادیده گرفتن نقاط قوت و تمرکز مداوم بر اشتباهات کوچک.

بسیاری این دو را اشتباه میگیرند، اما تفاوت اصلی در احساس ارزشمندی است:

• تلاش برای برتری: فرد میخواهد بهترین باشد، اما اگر شکست بخورد، همچنان خودش را فردی ارزشمند میبیند. هدف، «رشد» است.
  • کمالگرایی: فرد معتقد است اگر بینقص نباشد، بیارزش است. هدف، «اجتناب از شکست» است.

کمالگرایی ناسازنده میتواند منجر به مشکلات زیر شود:

• اضطراب و استرس مزمن.
  • افسردگی.
  • فرسودگی شغلی (Burnout).
  • کاهش اعتمادبهنفس.

این یکی از اشتباهات مهلک و ضرباتی هست که انسان میتونه به خودش بزنه.

باعث میشه توقعات بیجا داشته باشیم، اهدافمون رو شروع نکنیم، ... در حالی که در دنیا ذاتا اون کمال رو نمی تونیم پیدا کنیم درنتیجه فقط باعث میشه درجا بزنیم. همین الان میزان پیشرفتت توی زندگی رو مقایسه با اینکه اگه اینطور نبودی، مسلما تفاوت خیلی بالاست.

پس راه کنترلش هم اینه که بشینیم واقعا بهش و به کارهامون فکر کنیم، از خودمون بپرسیم آیا واقعا لازم بود؟ بعد میبینیم که نه