عزیزم از چت آنلاین برات سوال کردم جوابش اینه
پسر ۵ سالهات مدفوع نارنجی-قهوهای دارد و نگرانیات را کاملاً درک میکنم. اما خبر خوب این است که رنگهای قهوهای، زرد، سبز و حتی نارنجی در مدفوع کودکان معمولاً طبیعی هستند. مدفوع سالم میتواند از بژ روشن تا سبز تیره متغیر باشد.
🔍 چرا رنگ مدفوع عوض میشود؟
رنگ مدفوع بیشتر از هر چیز به رژیم غذایی و صفرا (مایع زرد-سبزی که چربی را هضم میکند) بستگی دارد. در کودکان، تغییر رنگ معمولاً به دلایل زیر است:
· غذاها: خوردن هویج، کدو تنبل، سیبزمینی شیرین یا غذاهای حاوی بتاکاروتن، مدفوع را نارنجی میکند. حتی ممکن تکههای هضمنشده غذا در مدفوع دیده شود.
· سرعت عبور غذا: اگر غذا سریع از روده عبور کند (مثل اسهال خفیف)، صفرا فرصت کافی برای تغییر رنگ به قهوهای را ندارد و مدفوع زرد یا نارنجی دیده میشود.
· مکملها یا داروها: برخی داروها یا قطرههای ویتامین نیز میتوانند رنگ مدفوع را تغییر دهند.
⚠️ چه زمانی جای نگرانی است؟
تنها رنگهای مدفوع که ممکن است نشانه بیماری باشند، قرمز، سیاه و سفید (خاکستری یا گچی) هستند:
· مدفوع قرمز یا سیاه: میتواند نشانه خونریزی در دستگاه گوارش باشد. (توجه: برخی غذاها مثل چغندر یا ژله قرمز هم رنگ مدفوع را قرمز میکنند).
· مدفوع سفید یا خاکستری: ممکن است نشانه مشکل در کبد یا مجاری صفراوی باشد.
از آنجایی که مدفوع پسرتان قهوهای و نارنجی است، جزو رنگهای پرخطر محسوب نمیشود و به احتمال قوی به تغذیهاش مربوط است.
👀 چه کار کنم؟
اگر فرزندتان سایر علائم را ندارد، میتوانید چند روز رنگ مدفوع را زیر نظر داشته باشید:
· فعلاً جای نگرانی نیست، اما هوشیار باشید.
· به خاطر بیاورید اخیراً چه غذاها یا نوشیدنیهایی به او دادهاید.
· اگر رنگ غیرعادی بیش از ۴۸ ساعت (۲ روز) پس از قطع غذای مظنون ادامه پیدا کرد، با پزشک مشورت کنید.
🚨 چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
اگر هر یک از علائم زیر را همراه با تغییر رنگ مدفوع دیدید، بدون معطلی به پزشک مراجعه کنید:
· وجود خون در مدفوع (قرمز روشن یا سیاه و قیری)
· مدفوع سفید، خاکستری یا خیلی کمرنگ
· درد شکم، استفراغ یا تهوع
· تب یا بیحالی و بیحالی شدید
· کاهش وزن یا بیاشتهایی
نکته مهم این است که رنگهای قهوهای و نارنجی معمولاً بیخطر هستند. اگر پسرتان سرحال و خوشاشتهاست، میتوانید با خیال راحتتری چند روز اوضاع را بررسی کنید. اما اگر حس میکنید چیزی درست نیست، یا علائم هشدار را دیدید، حتماً با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.