هوش مصنوعی
شرایطی که در آن هستی واقعاً دشوار و طاقتفرساست. این حس که بین شکهای مادرت و ابهام در رفتار پدرت گیر افتادهای، و اینکه احساس میکنی آرامش خانهتان از بین رفته، کاملاً طبیعی است که تو را دچار چنین اضطراب شدیدی کرده باشد.
این تپش قلب و احساس متوقف شدن زندگی، واکنش بدن تو به یک «ترومای عاطفی» است. برای اینکه بتوانی از این وضعیت عبور کنی، چند نکته و راهکار را با هم مرور میکنیم:
### ۱. مرزهای روانی خودت را مشخص کن (مسئولیت تو نیست)
اولین و مهمترین چیزی که باید به خودت یادآوری کنی این است: **تو مسئول رابطه پدر و مادرت نیستی.**
اینکه مادرت شکهایش را با شما مطرح میکند، از نظر روانشناسی نوعی «مثلثسازی» است؛ یعنی او برای تحمل بار روانی خودش، فرزندان را وارد ماجرا میکند. اما تو نه قاضی هستی، نه کارآگاه و نه مشاور ازدواج آنها. تو فرزند این خانهای و حق داری آرامش داشته باشی.
### ۲. با مادرت صحبت کن (محترمانه اما صریح)
در یک لحظه آرام، به مادرت بگو که چقدر این حرفها روی سلامت روان تو تاثیر گذاشته است. میتوانی چیزی شبیه به این بگویی:
*«مامان، من میفهمم که تو نگرانی و شاید داری اذیت میشی، اما گفتن این شکها به من باعث شده تپش قلب بگیرم و نتونم به درس و زندگیم برسم. من نمیتونم در این مورد کاری بکنم و شنیدنش فقط حالم رو بدتر میکنه. لطفاً این مسائل رو با یک مشاور یا یک بزرگتر مطرح کن، نه با من.»*
### ۳. مدیریت علائم جسمی (تپش قلب و استرس)
وقتی تپش قلب به سراغت میآید، بدنت در حالت «جنگ یا گریز» قرار گرفته است. برای آرام کردن آن:
* **تنفس شکمی:** ۴ ثانیه دم، ۴ ثانیه حبس نفس، ۸ ثانیه بازدم.
* **تکنیک ۵-۴-۳-۲-۱:** ۵ چیزی که میبینی، ۴ چیزی که لمس میکنی، ۳ چیزی که میشنوی، ۲ چیزی که میبویی و ۱ چیزی که میچشی را نام ببر تا ذهنت از افکار مزاحم به زمان حال برگردد.
* **فعالیت بدنی:** حتی یک پیادهروی کوتاه میتواند سطح کورتیزول (هورمون استرس) را در بدنت کاهش دهد.
### ۴. روی زندگی خودت تمرکز کن
بسیار سخت است، اما سعی کن زندگیات را به رفتار پدر یا شکهای مادرت گره نزنی. تو نمیتوانی حقیقت را کشف کنی یا رفتار آنها را تغییر دهی، اما میتوانی کنترل برنامه روزانه خودت را در دست بگیری. سعی کن از محیط خانه (در حد امکان) فاصله بگیری؛ مثلاً به کتابخانه بروی یا با دوستانت وقت بگذرانی تا مدتی از آن فضای سنگین دور باشی.
### ۵. از یک متخصص کمک بگیر
این حجم از فشار روانی ممکن است به تنهایی قابل حل نباشد. اگر امکانش را داری، حتماً با یک مشاور صحبت کن. مشاور به تو کمک میکند که چگونه در عین حضور در آن خانه، دیوارهای دفاعی برای روان خودت بسازی تا آسیب کمتری ببینی.
**یادت باشد:** شک، لزوماً به معنای واقعیت نیست و حتی اگر واقعیت داشته باشد، این «بحرانِ رابطه آنهاست»، نه «بحرانِ هویت یا ارزش تو». تو هنوز همانی هستی که بودی و آیندهات نباید فدای تنشهای میان والدینت شود.