توهمات مزاحم که شخص در آن احساس می کند یک وجود تهدید کننده « بختک » حضور دارد،
سعی در خفه کردن او دارد یا توهمات حرکتی که در آنها شخص احساس شناور بودن یا پرواز کردن دارد...
چرا برخی افرادی که فلج خواب را تجربه میکنند، دچار این احساس میشوند که موجودی ترسناک در اتاقشان حاضر است یا روی سینهشان نشسته است.
این توهم روشی است که مغز برای برطرف کردن سردرگمیاش به کار میبندد.
درهنگام فلج خواب لوبهای آهیانه بر نورونهای که در مغز مسئول انتقال فرمان حرکت هستند تسلط دارند،
اما حرکتی را در اعضای بدن، که به صورت موقت فلج شدهاند، تشخیص نمیدهند.
ظاهر شدن یک مزاحم در اتاق میتواند ناشی از تلاش مغز برای فرافکنی "خود" فرد در قالب تصویری توهمی باشد.
به عبارت دیگر، شما چیزی را که در آنجا نیست درک میکنیدمثل این است که شما هنگام خواب بیدار هستید.
توهمات در بختک به سه دسته تقسیم میشوند:
• توهمات مزاحم :که شامل ادراک حضور فردی خطرناک یا حضور چیزی در اتاق است.
• توهمات فشار قفسه سینه:
که به آن توهم انکوبوس یا بختک نیز گفته میشود میتواند احساس خفگی ایجاد کند اینها اغلب همراه با توهمات مزاحم رخ میدهند در این حالت فرد احساس میکند فردی روی سینه او فشار می آورد و به او اجازه حرکت نمیدهد.
• توهمات وستیبولار حرکتی (V-M) : در این حالت فرد احساس میکند روحش از بدنش خارج شده یا درحال پرواز کردن است که میتواند شامل احساس حرکت (مانند پرواز) یا احساسات خارج شدن روح از بدن باشد.
مثلا فرد میگوید احساس کردم از بالا خودم را که در تخت خواب هستم میبینم.
☆چنین تجربیاتی همراه با احساس ناتوانی درحرکت کردن خیلی آزار دهنده هستند و به همین دلیل در 90 درصد افراد تجربه فلج خواب با ترس همراه است.
طول دوره هرحمله خواب میتواند از چند ثانیه تا چنددقیقه طول بکشد اپیزودها در بیشتر موارد به خودی خود پایان مییابند.
اما گاهی اوقات با لمس شدن از جانب شخص دیگری یا شنیدن صدایش یا با تلاش شدید خود فرد برای حرکت و غلبه بر آتونی، تمام میشوند.
توهمهای مرتبط با فلج خواب را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد:
توهم بصری
تجربه بصری میتواند بسیار عمیق باشد.
بسیاری از افراد از حضور یک چهره غالباً به عنوان یک چهره تاریک، سایه یا یک شبح، حرف میزنند که ممکن است درست درحاشیه دید شما درکنار تخت خواب باشد.
برخی افراد گزارش میدهند که افراد زیادی را در اتاق مشاهده میکنند.
برخی دیگر چراغهای چشمک زن یا چراغهایی را میبینندگاهی نیز آنها میبینند که چیزهایی در اتاق شناورهستند.
توهم شنوایی
بسیاری از افراد صداهای مختلفی میشنوندممکن است زبان مورد استفاده خارجی باشد زمزمه، فریاد زدن و خندیدن وجود داشته باشدتقریباً هرچند وقت یکبار صدای بلند و زوزه گزارش میشود.