خراسان/ «ساپونین» ترکیبی است که در بسیاری از گیاهان از جمله در انواع لوبیا، عدس، نخود، سویا، مارچوبه، جو دوسر، اسفناج، چغندر، چای و سیر وجود دارد و همین ترکیب تلخمزه سبب تشکیل کف در آب هنگام پخت حبوبات میشود. در اغلب موارد ساپونین با اتصال به روی و آهن، قابلیت جذب این عناصر را در بدن کاهش میدهد اما در مقابل قابلیت کاهش کلسترول خون، تنظیم سیستم ایمنی بدن و خاصیت ضد التهابی و ضد سرطانزایی و ضد میکروبی را به آن نسبت دادهاند. این ترکیب در مقابل حرارت پخت، مقاومت بالایی دارد و خواص خود را از دست نمیدهد.
نفخ ناشی از مصرف حبوبات در انسان مربوط به ترکیبات دیگری نظیر رافینوز و... است که با خیساندن حبوبات قبل از پخت در آب ولرم، قسمتی از این نوع ترکیبات وارد آب و با تعویض این آب از نفخ حبوبات در زمان مصرف کاسته میشود. خوب است بدانید گاز تولید شده از این نوع ترکیبات ناشی از تخمیر آنها بهواسطه میکروبهای طبیعی روده است که میتواند سبب بروز علایم و ناراحتیهای گوارشی شود.توی گوگل بود