استرس بعد از حادثه

سلام من چند وقت پیش میخواستم یه مسیری رو با ماشین برم که متاسفانه به جای تاکسی از ماشین شخصی سوار شدم و راننده میخواست منو بدزده و خوشبختاته تونستم درب ماشین رو باز کنم و خودم رو پرت کنم پایین بعد این ماجرا همش استرس دارم که کسی منو دیده باشه و آبروم بره که دختر فلانی معلوم نیست داشت چیکار میکرد که این اتفاق براش افتاد...و دوهفته ست از خونه بیرون نرفتم هم میترسم دوباره همچنین اتفاق مشابهی برام بیفته و هم با مردم چشم تو چشم بشم و اینکه این ماجرا رو به دوستان و مادرم گفتم و پدر خبر نداره چون مطمئنا بگم چیزی جز سرزنش برام نمیمونه و زندگی برام سخت تر میشه ...لطفا کمک کنید چطور کنار بیام با حرف مردم؟ (که شایدم حرفی نباشه) یا اتفاقی برام افتاده

اطلاعات تکمیلی

سن ۲۲ جنسیت زن شغل دانشجو وضعیت تاهل مجرد
پاسخ مشاور

مشاور خانواده

سلام روزگار خوشی براتون آرزومندم
به خاطر اتفاقی که براتون افتاده و همچنین مسائلی که براتون به وجود آورده متاسفم. معمولا وقتی اتفاق ناخوشایندی برای ما رخ میده مغز ما به طور خودکار به خطرات محتمل و حتی غیر محتمل تمرکز میکنه و این برای بقای ما ضروریه تا بتونیم برای مواقع مشابه پیش بینی بهتری داشته باشیم. اما این کار مغز ممکنه با ایراداتی همراه باشه، به عنوان مثال همه ما خطرات مشابهیو پیش بینی نمیکنیم و بنا به تجربه گذشته و پیش بینی ها ممکنه به جای خود حادثه بر روی حاشیه حادثه بیشتر متمرکز بشیم. همچنین ممکنه به مواردی که میزان احتمال وقوعش کمه بیش از حد بها بدیم. این تمرکز به دلیل اینکه بار اضافه ای بر ما تحمیل میکنه باعث میشه بیشتر از اندازه ای که باید استرس تحمل کنیم. پس تا به اینجا همه این اتفاقات در مغز خود ما به وجود اومد.
در مورد شما توجه به اینکه آیا کسی شما را دیده و یا خیر و اینکه آیا در مورد شما صحبتی پیش خواهد آمد یا خیر و اینکه آیا احتمال داره پدر شما با خبر بشه و چه خواهد شد، موارد حاشیه ای و شاید با احتمال کم هستند که چون برای شما اهمیت دارند، باعث نگرانی شما شده. در وهله نخست باید دید احتمال اینکه کسی شمارو دیده باشه و پشت شما صحبت کنه چقدره؟ اگر تا کنون خانواده شما حرفی از کسی نشنیده احتمال این مورد کمه. بعد از بررسی احتمال هر کدوم از این موارد میتونید در نظر بگیرید که اگر اینها رخ بده در نهایت چه خواهد شد و شما چه کاری میتونید بکنید. اگر هم هیچ راهی وجود نداشت پذیرفتن شرایط میتونه کمک کننده باشه تا با شرایط راه بیایم و تمرکزمونو روی این مورد بذاریم که این اتفاق چه درسی داشت. اگر هم در نهایت این کار برای شما دشوار بود حتما از یک روانشناس به صورت حضوری کمک بگیرید.
در مورد خود حادثه و اینکه آیا رخ میده یا نه، به گذشته خودتون رجوع کنید. چند بار سوار خودرو شخصی شدید؟ آیا این خودرو با خودروهای شخصی که قبلا سوار شدید تفاوتی نداشت؟ چقدر احتمال داره که شما سوار خودرو با این ویژگی بشید و اگر سوار بشید با توجه به موارد قبل از این حادثه، چقدر احتمال داره که مجددا این اتفاق رخ بده؟ و اینکه چطور میتونید خطرو به حداقل برسونید ولی مثل قبل به کارهاتون برسید و از فعالیتهاتون عقب نیفتید؟
در انتها عرض کنم که حتما با دوستان و خانواده خودتون بیشتر در مورد این اتفاق صحبت کنید و ماجرارو تعریف کنید. این کار باعث میشه بار هیجانی این اتفاق کمتر بشه و اگر کسی گفت زیاد تعریف نکن، بگید که نظر متخصصین برعکسه و گفتن حادثه بار هیجانیشو کم میکنه.
پاینده باشید.