باسلام.دخترم تو19ماهگیه..باینکه من وباباش خیلی آرومیم و حواسمون به مسائل تربیتیش هست ..وبهش خوب رسیدگی میکنیم، الان چن وقته که حرصی شده..وزودعصبانی میشه،دندوناشوفشارمیده،وسایلوگازمیگیره،اصلاصبورنیست...نگرانیم این خصلت روش بمونه..راهکارچیه؟؟ممنون

پاسخ مشاور

مشاور روانشناسی کودک و نوجوان

مهارتهای ابتدایی زبان ،تمایلهای وحشی مستقل شدن،و نیروی آنی کودکان، این سن را مستعد برای کنش فیزیکی میکند .درجه ای از زدن و گاز گرفتن کاملا نرمال است چون کودکان در این سن بسیار بر من و مال من تمرکز میکنند.پس وقتی رفتارهای اینچنینی کودکتان ممکن است شما را خجالت زده و نگران کند به معنای این نیست که شما یک بچه قلدر بار اورده اید با ارامش اجازه دهید کوچولوی شما بفهمد که این رفتار تهاجمی فایده ندارد و راههای دیگری به او نشان دهید که بتواند احساساتش را بروز دهد . میتوانید به او کمک کنید که خودش را کنترل کند و با دیگران کنار بیاید.

وقتی بچه تهاجمی میشود سریعا سعی کنید پاسخ دهید.از وضعیت تنش برای مدت کوتاهی بیرونش کنید. برای یک بچه 2 ساله حتی چند ثانیه هم کافی است.باید رفتارش با نتیجه ای همراه شود و بفهمد اگر تکرار شود برخی تفریحات را از دست میدهد.مثلا از صحنه بازی با بچه های دیگر دورش کنید و با او بنشینید و بازی بقیه بچه ها را فقط نگاه کنید و بگویید وقتی میتوانی به بازی برگردی که رفتارهای خشمگین اینچنینی نداشته باشی. به هیچ عنوان سرش داد نزنید و به او نگویید بچه بدی است. این کار به جای اینکه وادارش کند رفتارش را عوض کند به اسانی به او یاد میدهد که نهاجم زبانی و فیزیکی همان کاری است که او باید وقت عصبانیتش انجام دهد.در عوض به او نشان دهید که کنترل کردن اعصابش اولین کمک برای مدیریت خودش است.

تا جایی که ممکن است به این رفتارهایش هر دفعه به شکل یکسانی پاسخ دهید هر چقد بیشتر برایش قابل پیش بینی باشد بیشتر مطیع میشود و روش بهتری را در پیش میگیرد.

بعد از اینکه ان رفتارها سر زد کمی صبر کنید تا ارام شود بعد با ارامش و صبر انچه را که اتفاق افتاده مرور کنید و از او بپرسید عزیزم میدونی چرا اینقدر عصبانی میشی؟ بگویید کاملا طبیعی است که گاهی اوقات عصبی شویم اما نباید گاز بگیری یا کارهای اینطوری. مثلا به جای این میتونی به توپ یا بالشت ضربه بزنی یا از ما کمک بخوای.

زمان تلویزیون دیدن را کم کنید چون ممکن است از طریق فیلم ها یا کارتونها اموزشی شبیه به این سبک یاد بگیرد.