ترخون یا تلخون یک گیاه قدیمی چند ساله است از خانواده آفتابگردان با گل های زرد که در ایران بیشتر به صورت یک سبزی خوراکی و در پخت و پز استفاده میشود .
ترخون منبع بسیار خوبی از آهن ، کلسیم و منگنز می باشد.این سبزی همچین دارای پتاسیم،منیزیم،و ویتامین های A و C میباشد.
مصارف پزشکی :
1- به دلیل داشتن خاصیت بی حس کنندگی در دهان قدما این گیاه را برای تسکین دندان درد می جویدند همچنین برای رفع بوی بد دهان و جلوگیری از خونریزی لثه و التیام زخم های دهان مفید است.
2- پادزهر بسیار مناسبی در مارگزیدگی است
3- از ترخون برای درمان دردهای شکمی و هضم بهتر غذا و از بین بردن نفخ و بادشکن استفاده میشود. ترخون تولید صفرا به وسیله کبد را افزایش می دهد و به این ترتیب به هضم و گوارش غذا کمک می کند
4- ترخون افزایش دهنده اشتها و مناسب برای چاقی است
5- ترخون قاعده آور و تنظیم کننده قاعدگی در زنان است از این رو برای زنان باردار توصیه نمی شود
6- ترخون اگر به شکل دمکرده مصرف شود برای رفع خستگی و آرامش اعصاب بسیار سودمند است به همین دلیل برای افراد بیش فعال مفید است
7- افرادی که فشار خون بالایی دارن می توانند از این سبزی به جای نمک در غذا استفاده کنند
8- ترخون توانایی بالایی برای مبارزه با کرم های روده دارد.
9- روغن ترخون ضد روماتیسم است زیرا هم باعث گردش خون بهتر در اندام می شود و هم خاصیت سم زدایی(مانند اسید اوریک) دارد
10- کسانی که سرعت انزال و سستی کمر دارند ترخون خشک را با زرده تخم مرغ مخلوط کرده به کمر بمالند و اگر ریشه ترخون باشد بهتر است
11- استفاده از دمکرده ترخون برای درمان نقرس مفید است، به این منظور 10گرم از این سبزی را در 300 سی سی آب بجوشانیدو روزی 3 فنجان میل کنید
مضرات ترخون
1- در طولانی مدت شهوت را کم می کند
2- برای زنان باردار مناسب نیست چون قاعدگی را زیاد میکند
3- ترخون برای گرم مزاجان مناسب نیست
4- کسانی که سابقه سرطان دارند نباید از ترخون استفاده کنند