سلام

پسر من 2 سال و 4 ماهشه

همه چیز مثل راه رفتن دندان درآوردن و.. به موقع بود ولی حرف نمیزنه یعنی فقط چند تا کلمه میگه اونم نه درست

ولی همه چیو خیلی خوب میفهمه و می فهمونه

اینم بگم پسرای خانواده مثل داداشم و پسرهای دخترخاله هام همه دیر حرف افتادن

یکبار گفتار درمانی پسرمو بردیم گفتن تنبله تو حرف زدن

نظر شما چیه؟

پاسخ مشاور

گفتاردرمانگر

با سلام به شما
کودک در سن ۲ تا ۲.۵ حدود ۳۰۰ کلمه را بیان میکند و جملات ۲ تا سه کلمه را می گوید . اینکه کودک شما دو سال و ۴ ماه است و هنوز تعداد کلمات محدودی را می گوید دچار تأخیر است .اینکه شما مراجعه به گفتاردرمانی داشته اید و تشخیص تنبلی در گفتار برای شما داده شده باید دید منظور از استفاده از اصطلاح تنبلی در گفتار چیست ؟؟؟؟ آیا کودک با توجه به شیوه تعاملی که شما با ایشان داشته اید و بسیار پاسخگو بوده اید و در مرحله ای که کودک از اشاره به سمت بیان کلمات می رود بیش از حد به اشارات پاسخ داده آید و کودک تمایل به بیان و استفاده از کلمات در ارتباطات خود ندارد و از اشاره برای رفع نیازهای خود استفاده می کند؟ که در این صورت به علت اینکه شما به این روش و یا روشهای دیگر غیر از  بیان کلمه ( مانند اشاره کردن ٫ کشیدن دست گریه کردن ٫....)پاسخ داده آید و این راه ارتباطی را در کودک با پاسخ دادن به آن تقویت نموده آید و کودک شما از بیان کردن و استفاده از کلمات امتناع میکند و باعث تأخیر در کلام  ایشان شده است.مسئله دیگر آن است که  شما در چه سنی مراجعه به گفتاردرمانی داشته اید آیا مشاورات لازم به شما در جهت بهبود وضعیت کلامی کودکتان  و‌چگونگی صحبت کردن و تقویت الگوهای کلامی و استفاده از کلمات حین ارتباط داده شده است یا خیر ؟؟ و اینکه آیا آن راهکارها اعمال شده اند و شما تغییرات و پیشرفت  را در گفتار کودک دیده آید یا اینکه همچنان کودکتان از کلمات استفاده نمیکند ؟؟ هنچنین حضور شما در کنار کودک و میزان تعاملات کلامی شما فاکتور موثری برای پیشرفت کلامی ایشان می باشد که باید بررسی شود و موضوع دیگر میزان قرارگرفتن کودک شما در  معرض تلویزیون و سی دی های کارتون می باشد که باید بدانید قرار گیری بیش از حد کودکان در معرض این ابزار ها مانع از رشد کلامی کافی در کودکان می شود به خصوص در کودکانی که مستعد تأخیر در کلام می باشند . همچنین  چگونگی و شیوه حرف زدن شما و میزان توقع شما در رشد کلامی کودک اثر گذار است بهاین صورت که آیا از گفتار کودکانه  برای بیان بیشتر کلمات توسط کودکتان رعایت میکنید یا خیر ؟؟ آیا در موقعیت های ارتباطی ایشان را برای بیان کلمات تحریک میکنید یا خیر ؟ آیا کودک شما تلاش برای بیان کردن میکند ولی موفق به بیان کلمه یا صدا نمی شود و یا تلاشی نمیکند و به صورت واضح تر آیا توانایی تقلید از شما را دارد یا خیر؟ومهم تر از همه اینکه آیا توجه کودک و درک کودک شما با توجه به سنش مناسب است یا خیر که این مورد در جلسه گفتاردرمانی که داشتید باید بررسی شده باشد . در صورتی که مسائل ارتباطی و عدم درک و مشکل توجهی یا مسائل و تاریخچه پزشکی خاصی در کودکتان وجود نداشته باشد با رعایت برخی مواردی که در شیوه تعامل شما با ایشان و برخی تغییرات محیطی برطرف می شود.البته که به شما پیشنهاد میکنم جلسات گفتاردرمانی را برای ایشان شروع کنید تا تأخیر ایشان بیشتر نشود  . در ارتباط با سوالتان راجع اینکه در برخی از افراد خانواده این مسئله وجود داشته باید خدمت شما عرض کنم بله این مسئله می تواند به ژنتیک و وراثت ربط داشته باشد اما باید دید در این افراد تأخیر برطرف شده است یا خیر همچنین در برخی موارد ممکن است تاخیری که در خانواده وجود داشته در کنار فاکتور دیگر( مانندفاکتورهای محیطی عدم غنی بودن محیط از لحاظ زبانی و مسائل توجهی و...) قرار گرفته و  تأخیر در کودک شما نمود متفاوتی پیدا کندو و تنها با گذر زمان برطرف نشود و نیاز به مداخله داشته باشدکه این موارد نیاز به بررسی و پاسخدهی شما به سوالات بنده دارد  . سوالاتی که از شما در بالا پرسیده شد را پاسخ دهید تا شما بهتر راهنمایی کنم .
موفق باشید