لجبازی پسربچه 4 ساله

سلام کارشناس عزیز خسته نباشید

مادری 23 ساله هستم دوتا پسر دارم اولی 4 ساله و دومی هم دو ماه

از وقتی پسر دومم به دنیا اومده، پسر 4 سالم خیلی بد شده ،خیلی لجبازی میکنه، هرچی میگم به حرفم گوش نمیده و هرچی بخواد اگه بهش ندم لجبازی و گریه میکنه، و داد میزنه، خیلی پرخاشگر شده، همش داد میزنه، چیزی رو میخواد با آرومی نمیگه با لحن عصبانیت و داد میگه، اگه بهش ندم که دیگه قشقرق به پا میکنه خیلی اذیت میکنه، غر غر میکنه و نق میزنه، بعضی وقتها اینقدر عصبیم میکنه ناخواسته میزنمش بعدش هم پشیمون میشم،با وجود اینکه نی نی رو خیلی دوست داره همش بغلش میکنه و بوسش میکنه،قبل اومدنش کلی آمادش کرده بودم که بفهمه ماهم دوسش داریم و نی نی هم دوسش داره حتی براش از طرف نی نی کادو گرفتم، الانم تا اونجایی که بتونیم بهش توجه میکنیم، نمیذارم همه توجه ها واسه بچه کوچک باشه، ولی خوب بچه کوچیکه و اینکه خیلی بدقلقله هر موقع بیداره باید همش بغلم باشه

حالا نمیدونم من واقعا چجوری رفتار کنم که اخلاقش خوب شه، که اینقدر لجبازی نکنه و به حرفم گوش بده بعضی وقتها اینقدر خسته ام میکنه که گریه میکنم، ممنون میشم اگر کمکم کنید

اطلاعات تکمیلی

سن 23جنسیت زنشغل خانه داروضعیت تاهلمتاهل
پاسخ مشاور

مشاور روانشناسی کودک و نوجوان

سلام و درود
دوست عزیز ورود فرزند دوم واکنش های این چنینی در فرزند اول به وجود می اورد، اولین کاری که باید انجام دهید تا میتوانید زمان مجزا به فرزند اولتان اختصاص دهید چون نوزاد شما مراقبت های بیشتری میخواهد ناخوداگاه این ذهنیت را در فرزندتان ایجاد میکند که اهمیت زیادی ندارد و مورد غفلت واقع شده است. در درجه دوم باید تلاش کنید این الگوهای رفتاری پرخاشگرانه درآن تثبیت نشه. لازم است بدانید رفتارهای خوب و بد هر دو به وسیله پاداش گرفتن و توجه تقویت میشن بنابراین وقتی کارهای این چنینی از کودک سر میزنه باید اطرافیان بی توجهی کامل نشون بدن در واقع توجه اطرافیان منجر به تثبیت و پر رنگ شدن این رفتارش شده.طوری که کودک فکر کنه اصلا کارش رو ندیدن .بنابراین تا یک مدت فقط به رفتارهای مثبتش توجه کنید و به شدت بهش پاداش کلامی و مادی بدید تا زمانی که بستر برای قانون گذاری در مورد رفتارهای منفیش آماده بشه.وقتی میگیم رفتارهای منفیش رو نبینید یعنی حتی با حالت چهره هم واکنش نشون ندید و انگار وقتی داره بدخلقی میکنه و یا عصبی میشه
شما نمیبینیدش چون با تمام این کارا میخواد توجه شما رو جلب کنه در عوض وقتی با خوش اخلاقی کاری رو میکنه به شدت بهش پاداش بدید و تشویقش کنید که چه  مهربون و با اخلاقی یا صحبتای مشابه...

با آرامش اجازه دهید کوچولوی شما بفهمد که این رفتار تهاجمی فایده ندارد و راههای دیگری به او نشان دهید که بتواند احساساتش را بروز دهد . میتوانید به او کمک کنید که خودش را کنترل کند و با دیگران کنار بیاید.

وقتی بچه تهاجمی میشود سریعا سعی کنید پاسخ دهید.از وضعیت تنش برای مدت کوتاهی بیرونش کنید. برای یک بچه  حتی چند ثانیه هم کافی است.باید رفتارش با نتیجه ای همراه شود و بفهمد اگر تکرار شود برخی تفریحات را از دست میدهد.مثلا از صحنه بازی با بچه های دیگر دورش کنید و با او بنشینید و بازی بقیه بچه ها را فقط نگاه کنید و بگویید وقتی میتوانی به بازی برگردی که رفتارهای خشمگین این چنینی نداشته باشی. به هیچ عنوان سرش داد نزنید و به او نگویید بچه بدی است. این کار به جای اینکه وادارش کند رفتارش را عوض کند به آسانی به او یاد میدهد که تهاجم زبانی و فیزیکی همان کاری است که او باید وقت عصبانیتش انجام دهد.در عوض به او نشان دهید که کنترل کردن اعصابش اولین کمک برای مدیریت خودش است.

تا جایی که ممکن است به این رفتارهایش هر دفعه به شکل یکسانی پاسخ دهید هر چقدر بیشتر برایش قابل پیش بینی باشد بیشتر مطیع میشود و روش بهتری را در پیش میگیرد.