هایپرپلازی آدرنال مادرزادی (CAH): علائم، تشخیص و درمان
سندرم ادرنوژنیتال (Congenital Adrenal Hyperplasia یا CAH) یک مشکل ژنتیکی هست که غدد فوق کلیوی رو تحت تاثیر قرار میده. این غدد کوچیک و گرد که بالای کلیهها قرار دارن، وظیفه دارن که هورمونهای مختلفی تولید کنن که بدن بهشون نیاز داره، مثل کورتیزول (برای مقابله با استرس و تنظیم قند خون)، آلدوسترون (که سطح نمک و آب بدن رو کنترل میکنه) و آندروژنها (هورمونهایی که به رشد و تکامل جنسی کمک میکنن). وقتی بدن نتونه این هورمونها رو به اندازه کافی تولید کنه، مشکلات زیادی پیش میاد. توی این مقاله میخوایم دربارهی این بیماری صحبت کنیم و بهتون بگیم که چطور میتونین درمانش کنین.سندرم ادرنوژنیتال چیه؟
سندرم ادرنوژنیتال یک اختلال ژنتیکی است که در اون بدن نمیتونه به درستی هورمونهایی که نیاز داره رو بسازه. این مشکل به خاطر یک تغییر در ژنهای بدن اتفاق میافته. وقتی بدن نتونه هورمونهای ضروری مثل کورتیزول یا آلدوسترون رو بسازه، مشکلات زیادی مثل کمبود انرژی، فشار خون پایین و مشکلات در سیستم هورمونی پیش میاد.علائم سندرم ادرنوژنیتال
در این بیماری، بسته به نوع و شدت مشکل، علائم میتونه متفاوت باشه. اما بیشتر افراد در دو گروه عمده قرار میگیرن: CAH کلاسیک و CAH غیرکلاسیک. در هرکدوم از اینها علائم خاصی وجود داره.
این نوع نسبت به نوع غیرکلاسیک خیلی جدیتر بوده و شیوع کمتری هم داره. معمولاً از همون اول تولد یا در نوزادی تشخیص داده میشه. علائم این نوع از سندرم شامل:
کمبود کورتیزول: بهخاطر اینکه بدن نمیتونه به اندازه کافی کورتیزول بسازه، ممکنه فشار خون پایین باشه، سطح قند خون دچار مشکل بشه و در شرایط استرس مثل بیماری، بدن نتونه واکنش درستی نشون بده.
بحران فوق کلیوی: این حالت یک بحران جدی هست که ممکنه در نتیجه کمبود کورتیزول و آلدوسترون ایجاد بشه. این بحران میتونه بسیار خطرناک و حتی تهدیدکننده زندگی باشه.
مشکلات در اندامهای جنسی: در نوزادان دختر، ممکنه اندام جنسی بیرونی غیرعادی باشه. مثلاً کلیتوریس بزرگتر از حد معمول بشه و شبیه آلت تناسلی مردانه بشه. در نوزادان پسر هم ممکنه این تغییرات کمی وجود داشته باشه.
اضافه بودن آندروژنها: این یعنی هورمونهای مردانه (مثل تستوسترون) بیش از حد تولید میشن. این میتونه باعث ظهور نشانههای بلوغ زودرس بشه، مثل رویش زودهنگام موهای شرمگاهی، آکنه شدید و قد کوتاهتر از حد معمول.
CAH غیرکلاسیک
این نوع که شایعتره ممکنه تا دوران کودکی یا حتی بزرگسالی مشخص نشه. علائم معمولا عبارتند از:
مشکلات در قاعدگی: خانمهایی که دچار این نوع سندرم هستن، ممکنه دچار قاعدگی نامنظم یا حتی فقدان قاعدگی بشن.
مشکلات باروری: بعضی از خانمها ممکنه برای باردار شدن با مشکل مواجه بشن.
روییدن موهای صورت: در خانمها ممکنه موهای صورت بیشتر بشه و صدای آنها هم کلفتتر بشه.
نمو زودرس: در بعضی از کودکان، ممکنه نشانههای بلوغ زودتر از معمول نمایان بشه، مثل رشد سریع موهای بدن یا ظهور آکنه.
علل سندرم ادرنوژنیتال
سندرم ادرنوژنیتال یک بیماری ژنتیکی هست. یعنی این مشکل از والدین به فرزند منتقل میشه. علت اصلی این اختلال کمبود آنزیمهایی هست که برای تولید هورمونهای ضروری لازم هستن. بیشتر اوقات، مشکل به دلیل کمبود آنزیم ۲۱-هیدروکسیلاز اتفاق میافته که برای تولید هورمونهایی مثل کورتیزول و آلدوسترون ضروریه. این اختلال بهطور معمول بهصورت ارثی از والدین به فرزند منتقل میشه. اگر هر دو والد حامل این ژن تغییر یافته باشن، فرزند اونها ممکنه به این بیماری دچار بشه.درمان سندرم ادرنوژنیتال
متاسفانه هیچ درمان قطعی برای سندرم ادرنوژنیتال وجود نداره، اما با درمان مناسب، بیشتر افراد میتونن زندگی طبیعی و سالمی داشته باشن. درمانها معمولاً شامل مصرف داروهای هورمونی برای جبران کمبود هورمونها میشن. داروهای استروئیدی مثل هیدروکورتیزون یا پردنیزون برای تأمین کورتیزول تجویز میشن. این داروها به تنظیم هورمونها کمک میکنن و از بروز مشکلات جدی جلوگیری میکنن.همچنین در بعضی از موارد ممکنه برای مدیریت علائم آندروژنها (مثل رشد موهای زائد در خانمها) داروهایی برای مهار این هورمونها تجویز بشه.
