حق و حقوق زن
در زمان طلاق از جمله مهمترین موضوعات مورد بحث این روزها هست. آگاهی در رابطه با حق زنان به هنگام جدایی، اهمیت ویژهای داره. زنان در این شرایط، علاوه بر تحمل مشکلات روحی، باید با مشکلات حقوقی در زمان طلاق نیز دستوپنجه نرم کنن. آگاهی در رابطه با این حقوق میتونه به زنان کمک کنه تا آسونتر مسیر طلاق رو طی کنن. در صورت طلاق، امکان درخواست حق نفقه، حق حضانت فرزند و مواردی از این قبیل برای زنان وجود داره. در ادامه با ما همراه باشین تا در این رابطه اطلاعات مهم و کاربردی رو در اختیارتون قرار بدیم.
حقوق زن
حق زن در قانون طلاق ایران
طلاق، یکی از تلخترین اتفاقهایی هست که ممکنه دارای پیامدهای مختلفی برای زن و مرد باشه. همونطور که میدونین، حق طلاق در کشور ما با مرد هست. البته در این رابطه، تلاشهای زیادی انجام شده تا حقوق زن در مواردی از قبیل طلاق با عدالت مورد بررسی قرار بگیره. حق مهریه از جمله ابتداییترین حقوقی است که در زمان طلاق باید توسط زوج به زوجه پرداخت بشه. هر زمان که زوجه تمایل داشت، میتونه جهت به اجرا گذاشتن مهریه اقدام کنه. بر طبق قوانین طلاق در کشور، امکان سرپرستی کودک توسط مادر تا 7 سالگی وجود داره. بعد از اون، پدر این اجازه رو داره. به طور کلی در کشور ما اجازه حق طلاق به مرد داده شده، اما در برخی از شرایط زن میتونه از حق خودش استفاده کنه. در قوانین طلاق جمهوری اسلامی ایران، زنان دارای یه سری حق و حقوق به هنگام طلاق هستن که در ادامه به اونها اشاره میکنیم.
حقوق زن در طلاق شامل چه مواردی هست؟
حقوق زن به هنگام طلاق شامل موارد مختلفی میشه که از جمله مهمترین اونها میتونیم به حقوق مالی و غیرمالی اشاره کنیم.
حقوق زن در موارد مالی
در قانون طلاق ایران، زن بر طبق شرایط زیر میتونه حقوق مالی خودش رو از شوهر طلب کنه. حق و حقوق زن بعد از طلاق باید بر طبق قانون و به صورت شرعی توسط مرد پرداخت بشه.
-
پرداخت مهریه: در قانون طلاق کشور، پرداخت مهریه برعهده مرد هست. اگه مرد، شرایط پرداخت رو داشته باشه، تمام مبلغ رو میتونه در همون مرحله اول به زن پرداخت کنه. در غیر این صورت، امکان قسطبندی مهریه وجود داره که باید در قسطهای مختلف توسط مرد به زن پرداخت بشه. این پرداخت میتونه به صورت ماهانه یا سالانه باشه.
-
پرداخت نفقه: یکی دیگه از حقوق زن در زمان طلاق، درخواست نفقه از شوهر هست. نفقه در قانون طلاق در واقع شامل هزینه خوراکی، لباس، مسکن و مواردی از این قبیل میشه. دادگاه، میزان نفقه رو با توجه به شرایط زندگی و موقعیت اجتماعی و شغلی زن تعیین میکنه. البته در این رابطه، تبصرههای قانونی نیز وجود داره که باید در رابطه با اونها، اطلاعات کسب کرد. عدم تمکین زن در زندگی، امکان پرداخت نفقه رو سختتر میکنه.
پرداخت نحله: نحله در واقع حقی هست که در صورت مهریه پایین زوجه، توسط دادگاه تعیین میشه. اگه زوج درخواست طلاق رو داشته باشه، این حق باید به زوجه پرداخت بشه. البته زمانی که مرد شرایط مالی خوبی داشته باشه، این حق رو میتونه به زوجه پرداخت کنه.
پرداخت اجرتالمثل: حقوق زن در قوانین مالی طلاق باید توسط شوهر به طور تمام و کمال پرداخت بشه. اجرت المثل، یکی از همین حقوقها هست که زوجه میتونه از زوج طلب کنه. زمانی باید این حق پرداخت بشه که زوجه در طول زندگی مشترک، اقدام به انجام یه سری فعالیتها به نفع زوج و خانوادش کرده باشه. البته این حق در برخی از شرایط و با توجه به رای دادگاه باید توسط زوج به زوجه پرداخت بشه.
حقوق زن در موارد غیرمالی
حقوق غیرمالی زن از جمله موضوعات مهم دیگهای هست که باید در رابطه با اون بحث بشه. حق سرپرستی فرزند از جمله این حقوق به شمار میره. مادر تا 1 سالگی، میتونه حق سرپرستی فرزند رو از پدر بگیره. بعد از اون، حق سرپرستی برعهده پدر هست. البته این قانون تا زمانی اجرا میشه که کودک به سن بلوغ برسه. مواردی در رابطه با این موضوع نیز وجود داره که در صورت توافق بین طرفین، مادر میتونه حق سرپرستی رو به طور کامل برعهده بگیره. به غیر از مورد فوق، تنها در شرایطی حق حضانت به مادر داده میشه که پدر هیچگونه صلاحیتی جهت سرپرستی فرزندش نداشته باشه.