2109
روش‌های بالا بردن تمرکز کودکان هنگام درس خواندن

روش‌های بالا بردن تمرکز کودکان هنگام درس خواندن

1399/02/16 بازدید14874
بیشتر بچه ها کنجکاو و پرانرژی هستند ،‌همین موضوع باعث می شود ذهن آنها عملکرد متفاوتی داشته باشد و در نتیجه نتوانند برای بعضی از کارهای مثل درس خواندن تمرکز داشته باشند. نداشتن تمرکز و به قول مادر و پدرها حواس پرتی، در زمان درس خواندن مهمترین دغدغه والدین است به خصوص در این روزها که دیگر نه کلاس درسی هست و نه مدرسه ای و بچه ها باید در خانه درس بخوانند.اما چگونه می توان تمرکز بچه ها را افزایش داد؟

چه عواملی در عدم تمرکز کودکان هنگام درس خواندن نقش دارد؟

کارشناسان معتقدند تمرکز داشتن به معنی توانایی افراد برای انجام کاری خاص در زمانی مشخص است. نداشتن این توانایی قطعا دلایل مختلفی دارد.نتایج تحقیقات در زمینه آموزش هم نشان داده تمرکز داشتن یک عامل مهم و اصلی در تحصیل حساب می شود. خستگی و کم خوابی، نداشتن انگیزه و علاقه، سلامت فیزیکی، تغذیه نامناسب، شرایط محیطی، مشکل با معلم، بی توجهی به کودک از مهمترین عواملی است که می توانند در تمرکز نداشتن کودکان نقش داشته باشند.

تمکز نداشتن کودک

چگونه می توان به افزایش تمرکز در کودکان کمک کرد؟

  • از یک قانون مشخص پیروی کنید
یک زمان مشخص برای انجام تکلیف مدرسه در نظر بگیرید. از فرزندتان بخواهید تا پایان انجام تکالیفش نمی تواند، فیلم و کارتون ببیند یا بازی کند. تلفن همراه و بازیهای رایانه ای را هم از جلوی چشمش دور کنید.
  • اجازه بدهید بازی کند
بازی کردن فقط وقت کودکان را نمی گیرد ، بلکه در افزایش تمرکز آنها نقش مهمی دارد. بچه ها در زمان بازی مطالب زیادی یاد می‌گیرند، بنابراین بهتر است اجازه بدهید در طول روز برای خودشان بازی کنند. البته تلفن هوشمند، تبلت و رایانه را از آنها دور نگاه دارید و از آنها بخواهید با اسباب‌بازی‌های معمولی بازی کنند . محققان معتقدند لپتاپ، تبلت و تلفن‌های هوشمند می‌توانند مدت‌زمان تمرکز کودکان را کاهش دهند. بازی‌هایی که به فکرکردن، برنامه‌ ریزی و استفاده از حافظه نیاز دارند به افزایش تمرکز کودک کمک می کنند. مثل جدول کلمات، جورچین و بازی‌ با کارت .همچنین کودک در زمان انجام بازی فکری باید دقایق زیادی روی زمین بنشیند، همین به نشستن و تمرکز کردن روی درسهایش کمک می کند. بازی‌های فکری منجر به تقویت چرخه‌های تفکر در ذهن می‌شوند. در نتیجه به مرور عملکرد ذهن بهبود می‌یابد.
  • محیط مناسب را فراهم کنید
بعضی از بچه ها دوست دارند در کنار بقیه اعضای خانواده تکالیفشان را انجام بدهند بعضی ها هم دوست دارند در یک اتاق ساکت درس بخوانند. رفتارهای فرزندتان را بشناسید و بر اساس آنها محیط مناسب را برای او فراهم کنید.

تمرکز در هنگام تکلیف
 
  • به غذایی که می خورد توجه کنید
خوردن غذای سالم نقش مهمی در تمرکز کودک دارد. خوردن غذاهای آماده یا شیرین باعث می‌شود کودک بی‌حال شود، ولی غذا‌های پروتئینی مانند بادام، تخم‌مرغ و گوشت بدون‌چربی هوشیاری و تمرکز را بالا می‌برد. نوشیدنی‌ های شیرین،‌شکر زیادی وارد بدن آنها می‌کند که باعث افت انرژی آنها می‌شود. اما مصرف میوه‌ و سبزیجات با آنتی‌اکسیدان‌ هایی که دارند قدرت ذهن را افزایش می‌دهند.
  • زمانی برای خواب و استراحت در نظر بگیرید
بچه ها هم به استراحت و حتی چرت زدن نیاز دارند. یادتان باشد بلافاصله بعد از مدرسه بچه ها علاقه ای برای انجام تکالیف ندارند. یهتر است کمی استراحت کنند، غذایی بخورند و بعد شروع کنند.
  • جایزه دادن را فراموش نکنید
سیستم جایزه‌دادن همیشه راهکار مناسبی است. بچه ها عاشق تشویق شدن و جایزه گرفتن هستند. جایزه حتما نباید خوردنی یا اسباب بازی باشد. گاهی بازی کردن و استراحت کردن وسط درس و تکلیف می تواند بهترین جایزه برای او باشد.
  • اجازه بدهید حواسش پرت شود
بیشتر بچه ها پرانرژی و بازیگوش هستند، پس، وقتی زمان آنها برای انجام کاری به پایان رسید، به آنها زمان بدهید تا انرژی خود را تخلیه کنند. بهتر است در این زمان کار متفاوتی انجام دهند. ترکیب‌کردن یک فعالیت ذهنی و یک فعالیت فیزیکی خیلی مؤثر است. مثلا وسط درس خواندن دلش می‌خواهد کمی بدود. به او اجازه بدهید چون دوباره با تمرکز بیشتر می تواند درس بخواند و تکالیفش را انجام بدهد.
درس خواندن کودک
  • فرزندتان را بشناسید
بهتر است زمان مناسب را برای فرزندتان پیدا کنید. کارشناسان معتقدند برخی کودکان صبح‌ها تمرکز بهتری دارند، برخی دیگر در بعدازظهر.بعضی از آنها قدرت تمرکز بر چند کار متفاوت را دارند مثلا می‌توانند در یک زمان هم درس بخوانند و هم به موسیقی گوش بدهند انا بعضی از‌آنها تا محیط آرام نباشد نمی توانند درس بخوانند. پس فرزندتان را بشناسید و براساس توانایی که دارد محیط را برای او فراهم کنید.
نکته مهم:
  • بعضی از والدین بدون مشورت با پزشک و خودسرانه از دارو برای بالا بردن تمرکز فرزندشان استفاده می کنند. حواستان باشد کودکان در سنین حساسی هستند و مصرف داروهای اشتباهی می‌تواند با عوارض خطرناکی بر ذهن و روند رشدی آن‌ها همراه باشد. دارویی مثل ریتالین اگر خودسرانه و بدون مشورت با پزشک متخصص مصرف شود، اثرات بسیار مخربی به همراه دارد.
  •  بعضی از کودکان اختلال یادگیری دارند. یعنی با وجودی که هوش طبیعی دارند، آموزشهای درسی را به خوبی درک نمی‌کنند و نمی‌توانند روی تکالیف تمرکز کنند و در نتیجه عملکرد مناسبی در مدرسه ندارند. این کودکان نمی‌توانند به راحتی مطلبی را بخوانند، در مشق نوشتن، دیکته و هجی کردن مشکل دارند و دیکته‌های آنها پر غلط و قابل تصحیح نیست و... بهتر است قبل از انگ زدن به کودک با روانپزشک کودک و نوجوان مشورت کنید. چون روانپزشک در درمان جامع تر و سریع تر کودک نقش مهمی دارد.

ارسال نظر شما

login captcha

به نظر من هم ، یکی از روش های مناسب برای تقویت تمرکز کودکان ، بازی کردن است. اگر فعالیت هایی که قرار است کودکان انجام دهند ، در قالب بازی طراحی شود ، به دلیل جذاب و سرگرم کننده بودن ، موجب افزایش یادگیری و تقویت تمرکز کودکان می شود. بازی های فکری از قبیل پازل تصویری ، جورچین، جدول کلمات یا اعداد نیز در تقویت تمرکز تأثیر مثبت دارند. فعالیت هایی که در آنها کودک بایستی طبق دستور العمل و به ترتیب خاص کارهایی را انجام دهد نیز مفیدند برای نمونه چیدن میز ، مرتب کردن وسایل و اسباب بازی ها به ترتیب حروف الفباو...  . بازی هایی که کودک مجبور است بدون حرکت  در یک جا بنشیند نیز تأثیر مثبتی در افزایش تمرکز کودکان دارند مثل مجسمه بازی. لازم است والدین عزیز استفاده کودکان از تلفن های هوشمند، تبلت و .. را تا آنجا که امکان دارد محدود کنند چون بر اساس تحقیقات انجام شده ، این وسایل تمرکز کودکان را کاهش می دهند. مورد دیگر اینکه بایستی محیط درس خواندن کودکان آرام بوده و عوامل حواس پرتی کودکان به حداقل برسد.

سلام من پسرم امسال میره کلاس اول" بخاطر این کرونا خیلی استرس داریم که پایه و شروع درس خوندنش محکم نباشه اصلا نمیدونیم حضوری هست یا انلاین . در هر صورت که وضعیت بغرنجی هستش

سلام خسته نباشید... مطلب کاملا کاربردی بود... من لذت بردم از خوندنش... بخوب نکته ای اشاره کردین... دقیقا نباید به بچه ها دائما جایزه بدیم، چرا که بعد از مدتی شرطی میشن و برای درس خوندنشون دایما منتظر تشویق و جایزه گرفتن از طرف ما هستن... مشکل دیگه ی که هست اینه که متاسفانه خیلی از والدینم به دلیل شاغل بودن وقت اینکه با بچه هاشون درس بخونن و کمکش کنن رو ندارن.. حتی خیلی از اونا نمی دونن که بچه هاشون بیش فعالن ... یا دچار اختلال یادگیرین... بنظرم این معلم هست که باید به والدین مشاوره بده، اگه مشکل عدم تمرکز داره و یا اختلال یادگیری در ساعاتی غیر از مدرسه، بصورت معلم خصوصی با دانش آموز کار کنه... دائما پیگیر درس ها  و تکالیف او باشه.. چرا که معلم خیلی بهتر از هر کس دیگه ای می تونه با نظارتی که در روند یادگیری دانش آموزش داره، متوجه اختلال و یا سایر مشکلات درسی و روحی شاگردش بشه و اونو به والدینش اطلاع بده... مخصوصا اگه کلاس خصوصی باشه و تایم کلاس کاملا در اختیار شاگرد و معلم باشه، خیلی بهتر میشه این مشکلات رو شناخت و حل کرد. 

پربازدیدترین ها

فواید مصرف زینک در بارداری

نوشته

1 هفته پیش
|
16298 بازدید

هموروئید در بارداری خطرناکه؟

نوشته

1 هفته پیش
|
11554 بازدید

8 شرط به سرپرستی گرفتن کودک

نوشته

1 روز پیش
|
2226 بازدید