سلام بچه ها.. من توی دلمه ام سبزی و لپه نمی ریزم. چون برگ مو خودش یه جور سبزیه و فکر کنم اگه باز هم توش سبزی بذارم خیلی سبز بشه!!
من دولمه ام رو اینطوری درست می کنم البته دلمه ام , یه جورایی ملس رو به ترش میشه.
البته شرمنده... من چون همیشه با چشم اندازه می گیرم , واسه همین زیاد مقدار مواد مورد نیاز رو دقیق نمی دونم.
مواد مورد نیاز:
برنج که بهتره یک چهارم برنج دولمه رو از برنج یاسمین استفاده کنیم که بوش توی دلمه بمونه و دولمه ی ما یه طعم خوبی پیدا کنه یا هر برنج خوش بوی دیگه ای که می شناسید و سه چهارم برنج رو از این برنج های گرد ریز که زود پخته میشن انتخاب کنید.
گوشت چرخ کرده
پیازچه و سیر و پیاز . من هر سه تای اینا رو می ریزم , چون سیر و پیازچه به دولمه یه مزه ی خیلی خوبی میده . البته بستگی به این داره که خودتون تا چه حد از طعم سیر توی غذا خوشتون میاد.
کمی جعفری به خاطر بوی خوبش.
زرد چوبه
خیلی کم فلفل قرمز و فلفل سیاه.
روغن زیتون
رب انار
کچاب و رب گوجه فرنگی .کچاب رو برای این استفاده می کنم که دولمه یه حالت ترد پیدا می کنه.
و نمک.. اگه از این برگ موهای آماده استفاده می کنین که توی آب نمک هستن , بهتره از نمک استفاده نکنین چون اینطوری خیلی شور میشه.
البته اگه شما طعم ادویه رو توی دولمه دوست دارین , می تونین از ادویه های دیگه ای که دوست دارین استفاده کنین.
حالا طرز تهیه:
من اول برنج ها رو حدود نیم ساعت خیس می کنم. در طی این مدت موادمو با هم مخلوط می کنم. یعنی پیاز و سیر رو رنده می کنم به همراه پیازچه و جعفری خرد شده و سایر مواد بالا. سعی کنین روغن زیتون خیلی بریزین چون باعث میشه دولمه خشک نشه .
من هیچ کدوم از مواد دولمه رو به تنهایی نمی پزم. چون اینطوری احساس می کنم که هر کدوم به تنهایی مزه پیدا می کنن , در صورتیکه اگه همه ی مواد با هم بپزن طعم هر کدوم به خورد دیگری میره و دولمه یه مزه ی خیلی خوبی پیدا می کنه.
بعد از اون اگه برگ موهاتون آماده بود و توی آب نمک قرار داشتن , بهتره یک ساعتی برگ موها رو توی آب بذارین و هر نیم ساعت آبش رو عوض کنین که دولمه زیاد شور نشه.
اگر دولمه ی پیاز و گوجه فرنگی و بادمجون و اینجور چیزا دوست دارین , بهتره که اول مواد لازم رو توی اینا قرار بدین و ته ظرف بچینین و دولمه ی برگ مو ها رو بالای اون بذارین که له نشن.
طرز پخت:
به نظر من طرز پخت دولمه به همون اندازه ی طرز درست کردنش مهمه , چون در مزه ی و تردی دولمه خیلی خیلی تاثیر داره..
اول که دیگ رو روی اجاق گذاشتید روی دولمه ها یه کم روغن زیتون بریزید, درجه حرارت اجاق رو بالا ببرید تا آب برگ موها بخار بشه , بعد از حدودا 5 دقیقه درجه حرارت رو کم کنید و بذارید یه ده دقیقه با درجه حرارت کم بمونه.
بعد از ده دقیقه روی دولمه تا اندازه ی چهار سانت بالاتر از دولمه ها آب و تمر هندی و اگه خیلی ترش دوست دارین آبغوره بریزید و یک بشقاب مسطح روی دولمه ها بذارید که دولمه ها وا نرن و مجددا درجه حرارت رو زیاد کنید تا آب بجوشه و به خورد دلمه ها بره /.
بعد از اینکه آب جوشید, درجه حرارت رو دوباره کم کنید نه خیلی کم تا اندازه ی متوسط و بعد بذارید دولمه یه ساعت بپزه. بعد از یک ساعت برنج ها رو چک کنید و اگه پخته بودن یعنی دولمه ی ما پخته شده. اگه دولمه پخته بود مجددا روش یخورده آب و تمر هندی و روغن زیتون بریزید و اجاق رو خاموش کنید. و اگر نپخته بود دوباره روش آب و تمر هندی بریزید و اجازه بدید یک ساعت دیگه بپزه.
علت اینکه من بعد از پخته شدن دولمه مجددا روش آب می ریزم , اینه که دولمه تا وقتی که صرف بشه تمام آبی رو که در دیگ هست جذب می کنه و خیلی ترد میشه. به همین دلیله که بهتره دولمه رو همون وقت صرف نکنیم و یه نیم ساعتی منتظر بشیم.
نوش جان.