2737
2734
آن بحرانی که خیلی دیر اطلاع رسانی شد خیلی زود به شهرها رسید. اگر تا دیروز خبرها مربوط به خشک شدن تالاب ها و دریاچه های دور از مرکز بود امروز خبرها حاکی از آن است که سدهای پایتخت در حال خشک شدن هستند، تا آنجا بحران بی آبی در شرق تهران جدی است. خسرو ارتقایی مدیر عامل شرکت مدیریت آب منطقه‌ای تهران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا در خصوص دلیل بحرانی‌تر بودن اوضاع مخازن سدهای شرق نسبت به غرب تهران گفت: در غرب تهران می‌توانیم آب کشاورزی را کم کرده و به شرب تخصیص دهیم اما در شرق این امکان وجود ندارد. وی افزود: آب سد لار در شرق تهران فرار می‌کند و به مصرف کشاورزی مازندران می‌رسد و ما امکان مهار آن را نداریم، سد لتیان هم که تخصیص کشاورزی ندارد و ماملو نیز هنوز وارد مدار نشده است لذا قدرت مانور نداریم زیرا در شرق مازاد آب نداریم که بتوانیم حقابه جایی را کم و وارد شبکه شرب کنیم. شاید برای همین است که مردم شرق تهران خیلی زود طعم قطع شدن آب را چشیدند.اما مگر این بحران می تواند یک شبه به وجود آمده باشد؟ حداقل این پیش بینی می توانست از زمستان گذشته کلید بخورد که وضعیت بارش بسیار نگران کننده بود. مجموع تمام روزهای بارانی و برفی تهران در نیمه دوم سال ۹۲ آن قدر ناچیز بود که باید واقعا نسبت به آینده وضع آب نگران بود. اما به نظر می رسد کمتر کسی این مساله را جدی گرفت. چراکه همچنان ساخت و سازها ادامه پیدا کرد. شست و شوهای خودرو در بسیاری از کارواش های شهر با آب شرب انجام شد تا کار به اینجا رسید که برای تامین آب شرب با مشکل مواجه شویم. البته این نبودن مدیریت آب میراثی است که از دولتی به دولت دیگر می رسد. آنچه امروز ما در روستاهای دور و نزدیک و در شهرهای بزرگ با آن دست به گریبان هستیم چیزی است که سرآغازش از دولت مثلا عدالت محور احمدی نژاد بوده که حال همان بی تدبیری دست ها را بسته است. هم او که می خواست آب دریای خزر را به مرکز کشور برساند و آب خلیج فارس را شیرین کند. کار حتا به جایی رسید که در یکی از سفرهای استانی به شمال کشور کلنگی هم به همین منظور به زمین زده شد.
حالا که یک سال از رفتن احمدی نژاد می گذرد، معصومه ابتکارˈ در گفت و گو با ایرنا، اگفت: متاسفانه در بحث مدیریت کلان آب به خصوص احداث سدهای آبی در مناطق مختلف کشور ملاحظات و ارزیابی زیست محیطی لازم انجام نشده است. وی افزود: احداث سدهای بیش از نیاز به دلیل نوع سازه هایی که در ساخت آنها استفاده شده است مانع از جاری شدن آب ها در منابع طبیعی و سیراب شدن رودخانه ها و سفره های زیر زمینی در مناطق مختلف کشور شده است. ابتکار گفت : علاوه بر سدسازی با سازه های غیراصولی، کاهش بارندگی و برداشت بی رویه از منابع آبی و سفره های زیر زمینی به خصوص در دهه اخیر و عدم نظارت شایسته دولت در این خصوص از عوامل بروز خشکی رودخانه ها و تالاب های کشور و بروز خشکسالی فعلی است .
به زودی برای آب با هم جنگ خواهیم کرد دوباره بر می گردیم به سالیان سال پیش . زمانی که قبایل بر سر آب با یکدیگر می جنگیدند اگر این بحران مدیریت نشود. این جنگ و اختلاف بر سر آب خیلی دور نیست. همان طورکه انسان پیر می شود و از بین می رود آب هم پیر می شود و از بین می رود. دشتها و رودهای تهران نیز پیر شده و آب ندارند. مقدار آب ثابت است ولی مصرف رو به افزایش، به همین جهت باید هر چه سریعتر مردم را به مشارکت طلبید و پیش از فاجعه آن را علاج کرد.


بچه ها باورتون نمیشه!  برای بچم از «داستان من» با اسم و عکس خودش کتاب سفارش دادم، امروز رسید خیلی جذذذابه، شما هم برید ببینید، خوندن همه کتابها با اسم بچه خودتون مجانیه، کودکتون قهرمان داستان میشه، اینجا میتونید مجانی بخونید و سفارش بدید.

این بی تدبیری ها و عدم مدیریت ها به همین جا تمام نمی شود. همانطور که دکتر کردوانی کویر شناس جنگ آینده در دنیا را جنگ آب می داند و گفته بود: آب دریای خزر در گیلان و مازندران در حال سمی شدن هستند. از طرفی سد گیلان درحال خشک شدن است و دلیل آن وجود ۱۱ سدی است که روی شاخه قزل اوزن می زدند و از طرفی دشت محصولات خراسان امسال ۹۰۰ میلیارد تومان پسته برداشت کرده در صورتیکه این دشت درحال نابودی است و آب ندارد. درسال ۶۰ این دشت ممنوع البرداشت بود. ۵۰۰۰ هزار هکتار پسته داشت اما الان ۲۵۰۰۰ هزار هکتار پسته برداشت کرده است. یکی دیگر از مواردی که توسعه باعث نابودی آب ها شده، سد سفیدرود است که در طول ۵۰ سال ۱۷۰ هزار هکتار شالیزار گیلان را آبیاری می کرد.
2731
آب سدهای تهران به گل رسید تمام شدن آب سدهای تهران تا فصل پاییز،‌ هشداری بود که چندی پیش از سوی مدیرعامل آبفای تهران مطرح شد. اتفاقی که در صورت نباریدن آسمان، به معنای استفاده بیشتر از آب چاه‌های تهران است، چاه‌هایی که در برخی از مناطق با فاضلاب شهری و صنعتی مخلوط شده و میزبان ماده‌ای سمی به نام نیترات شده‌اند.
2738
یک نماینده مجلس در باره وضعیت آب ایران می‌گوید : «شرایطی همچون شمال آفریقا داریم و بحران هر روز بیش از روز گذشته خودش را نشان می‌دهد.» روبرت بگلریان، نماینده مسیحیان و ارامنه جنوب تهران و همچنین عضو کمیسیون انرژی در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت‌:‌ «وضعیت آب کشور بحرانی تر از آن است که به اطلاع مردم می رسد.»
واقعا که ما تو اب شیرمون شن هست الان تسویه گرفتیم برا خونمون اخه کشورای کم اب تر از ما هم هست که دارن راحت زندگی میکنن ما همش باید بلرزیم برا همه چی البته صرفه جویی در هر زمانی واجبه
میدونم باتلاق گاو خونی ارومیه زاینده رود یه عالم سدهای بی رویه ساختن ابها بسیار برای مصارف صنعتی به کار میره وضعیت خوب نیست ولی ما که میتونیم صرفه جویی کنیم هنوزم ملت با اب حیاط میشوزن ماشین میشورن! حداقل ما که میتونیم صرفه جویی کنیم
بحران کنونی آب ناشی از سه‌دلیل عمده است. نخست، رشد سریع و توزیع نامناسب جمعیت؛ دوم، کشاورزی ناکارآمد؛ و سوم مدیریت نسنجیده و عطش بی‌حدومرز برای توسعه اقتصادی.
2706
ارسال نظر شما

کاربر گرامی جهت ارسال پست شما ملزم به رعایت قوانین و مقررات نی‌نی‌سایت می‌باشید

2687
2730