2737
2734
عنوان

نی نی های اردیبهشت 92 .... عکس و خاطره تولد

| مشاهده متن کامل بحث + 260200 بازدید | 6456 پست
***اگر کودکتان این ویژگی را دارد،به پزشک مراجعه کنید!***
______________________________________



هر کودکی که تا سن 6 ماهگی، یکی از 14 ویژگی زیر را داشته باشد، نیازمند بررسی‌های بیشتری از سوی پزشکان برای ارزیابی وضعیت تکاملی است:


1. وزن وی کمتر از 2برابر وزن تولدش باشد،

2. دور سر وی موازی با خطوط منحنی رشد دور سر در کارت رشد تغییر نکرده باشد،

3. در به خواب رفتن مشکل داشته باشد. مثلا بسیار خواب سبکی داشته باشد یا طول مدت هر بار خواب وی مخصوصا در شب‌ها کمتر از 1 ساعت باشد،

4. وقتی به گریه می‌افتد به سختی آرام نشود و معمولا خودش آرام ‌شود،

5. هنوز وقتی انگشتانش (دست‌ها یا پاها) چیزی را لمس می‌کند آنها را ناخودآگاه چنگ می‌زند،

6. وقتی با کمک بالش او را در حالت نشسته می‌گذاریم، نمی‌تواند برای لحظه‌ای خود را نگه دارد،

7. وقتی دست‌های او را در حالتی که به پشت خوابیده و بیدار و سرحال است می‌گیریم تا او را بلند کنیم، گردن وی به عقب می‌افتد،

8. وقتی خوابیده است عمدتا پاهای وی مثل قیچی همدیگر را قطع می‌کنند،

10. غان و غون نمی‌کند و وقتی آرام است به صدای جغجغه یا اطرافیان که با وی صحبت می‌کنند توجهی ندارد،

11. اکثرا قیافه خیلی رسمی، جدی و موقر دارد،

12. با چشم‌هایش هوشیارانه به اطراف نگاه نمی‌کند،

13. به مادر یا کسی که او را بغل می‌کند خیلی نگاه نمی‌کند

14. کارهایی را که قبلا می‌توانسته انجام بدهد، نمی‌تواند انجام بدهد. به عنوان نمونه در نشستن تعادل خوبی داشته ولی حالا باید مواظب سقوط وی باشیم. توانایی جدیدی مثل سینه خیز رفتن را هم شروع نکرده یا از عهده انجام کارهای فوق بر نیاید.

باید توجه داشت که شیرخواران در این سن می‌توانند به دو طرف بغلتند و وقتی چیزی از دستشان گرفته می‌شود واکنش نشان می‌دهند. به تدریج در برخورد با افراد ناآشنا غریبی می‌کنند و به گریه می‌افتند یا در آغوش آنها نمی‌روند و وقتی پوشک آنها باز می‌شود به طور طبیعی به اندام تناسلی خود دست می‌زنند. کم‌کم روی شکم سینه خیز می‌روند. در طول روز حدودا 2 بار می‌خوابند. شب‌ها وقتی بیدار می‌شوند نباید از جایشان برداشته شوند بلکه باید با لالایی گفتن باید مجددا به خواب بروند. تلاش کنید زمان خواب کودک را منظم کنید تا هر شب سر ساعت خاصی به خواب رود. این سن مناسب شروع تغذیه کمکی در شیرخوارانی است که قبلا به دلایل پزشکی غذا را شروع نکرده‌اند.
***7 دلیل گریه شیرخوار ***
_______________________


کودکان در مسیر رشدونمو جسمی، روحی، حرکتی و عاطفی خود با دردها، فشارهای روانی و بی‌مهری والدین روبه‌رو می‌شوند.
آنها در واکنش به این دردها عکس‌العملی جز گریه ندارند....


1 قولنج شیرخواران: یکی از دلایل گریه نوزادان کولیک یا قولنج دوران شیرخوارگی است. اگرچه هنوز علت کولیک نوزادان مشخص نیست ولی مهم این است که شیرخوار درد دارد و باید به او کمک کرد. حدود 20 درصد شیرخواران به کولیک مبتلا می‌شوند و هنوز معلوم نیست چرا هنگام غروب یا شب گریه می‌کنند. شیرخوار خیلی سخت آرام می‌شود. هنگام گریه پای خود را به سمت شکم می‌برد. گاهی اوقات بی‌قراری نوزاد باعث اذیت و ناراحتی شما می‌شود. از همکاری و مساعدت دیگران غافل نشوید. نوزاد را به پدر یا مادر خود بسپارید. ماساژ دورانی شکم نوزاد با آرامش توسط پدر بسیار تسکین‌دهنده است. شاید یک موزیک یا یک فنجان چای و قهوه به شما آرامش بدهد تا انرژی خود را احیا کنید. هنوز داروی خاصی برای برطرف کردن کولیک شیرخواران معرفی نشده است اما تجویز روزی 2 قاشق چایخوری عرق نعناع توصیه می‌شود اگر داروی دیگری مصرف می‌کنید با پزشک خود مشورت کنید.

2 جیغ کشیدن‌: برخی معتقدند دلیلش احساس عجز و درماندگی در بیان کلمات است. وقتی کودک 18ماهه شما جیغ می‌کشد چشم‌درچشم او بیندازید. در آغوش‌اش بگیرید با کلمات محبت‌آمیز او را سرگرم کرده یا با او بازی کنید. اغلب کودکان با این کار آرام می‌شوند. گاهی در مسیر تکامل تکلم کودکان ممکن است اختلالات شنوایی نیز باعث جیغ کشیدن کودک شود، پس با شنوایی‌سنج صحبت کنید.

3 گرسنگی: شیرخواران معمولا یک ساعت بعد از تغذیه با شیر مادر ناآرامی می‌کنند. این ناآرامی ممکن است به خاطر گرسنگی باشد.

4 آلودگی صوتی: صداهای بیش از اندازه بلند مانند تلفن، تلویزیون، نور خیره‌کننده، حضور در اجتماعات یا میهمانی‌ها آرامش شیرخوار را مختل می‌کند حتی محصورشدن بین کوهی از اسباب‌بازی‌ نیز می‌تواند برای نوزاد ایجاد تنش کند.

5 مشاجره ی والدین: شیرخواران تنش و مشاجره والدین را احساس می‌کنند. این موضوع باعث نگرانی و بی‌قراری آنها می‌شود. بهتر است مشاجرات خانوادگی به بعد از خواب او موکول شود.

6 ثابت ماندن بیش از حد: قرار گرفتن بیش از اندازه در یک وضعیت ثابت روی صندلی یا گوشه‌ای از اتاق می‌تواند سبب خستگی و کسالت شیرخوار شود. او را حرکت داده و نوازش کنید. گاهی اوقات شیرخواران عادت به گردش با اتومبیل دارند و در ماشین به خواب می‌روند و آرامش می گیرند. در این صورت اگر فرصت این کار را ندارید لااقل با او صحبت کنید. آواز و شعر بخوانید. کودکان از بودن در کنار شما لذت می‌برند.

7 دمای اتاق: درجه حرارت مناسب اتاق شیرخواران 25 تا 26 درجه است. چنانچه شیرخوار پوشش نامناسب داشته باشد چون تنظیم درجه حرارت بدنش تکامل نیافته در مواقع گرما و سرما بی‌قراری می‌کند. با توجه به این نکته به آرامش کودک کمک کنید.

ببین منم به همین مشکل خورده بودم.😢خانمای اینجا بهم دکترساینا رو معرفی کردن و منم از یکی از دکتراش ویزیت آنلاین گرفتم از خونه. و خیلی راضی بودم و مسالمم حل شد😍 بیا اینم لینکش ایشالا که مشکل توهم حل بشه😘

***اگر نوزادتان گریه کرد چه می‌کنید؟!***
_____________________________________

برای پی بردن به دلایل شگفت انگیز گریه کردن آنها بهتر است از زبان خود آنها بشنوید:


1. لطفا این لباس را از تن من خارج کنید!

تنها به خاطر این که هوای بیرون سرد است، نباید کودک را مثل اسکیموها پوشاند. اصولا والدین عادت دارند که نوزادان خود را با وسواس بیش از اندازه از سرما حفظ کنند و این باعث ناراحتی نوزاد می شود. اگر از دمای بدن نوزاد خود مطمئن نیستید بهتر است دست خود را روی شکم یا پشت او قرار دهید تا از حرارت فیزیکی او مطمئن شوید. همچنین گونه ها و پاها از خنکای مطبوع نوزاد به راحتی خبر می‌دهد!


2. لطفا کمی با هم سازگار باشید!

نوزادان جملات شما نظیر "چرا زباله‌ها را سر موقع بیرون نمی گذاری" را نمی فهمند. ولی به راحتی تنش و مشاجره والدین را احساس می‌کنند و این می‌تواند باعث نگرانی و بی قراری آنها شود. مسلما جر و بحث های گاه و بی گاه بین شما و همسرتان اتفاق می افتد اما بهتر است لااقل تا زمانی که نوزاد شما هوشیار و بیدار است کمی با آرامی با یکدیگر مشاجره کنید و دعوای اصلی خود را به بعد از خواب او موکول کنید.


3. من مضطرب و پریشان شده‌ام!

صداهای بیش از اندازه، جابه جایی و حرکت، نور خیره کننده، حضور در اجتماعات شلوغ مثل مهمانی می‌تواند آرامش نوزاد را مختل کرده و باعث بی قراری او شود. حتی محصور شدن در بین کوهی از اسباب بازی نیز می‌تواند به همین نسبت برای نوزاد ایجاد تنش کند. این هوشیاری والدین است که دقیقا مراقب حساسیت نوزاد خود بوده و پی به علت اصلی این بی قراری ببرند و فضای مطبوع و آرام او را خلق کنند.


4. دلم درد می کند!

هیچ دلیل روشنی برای ناراحتی‌های گوارشی نوزادان وجود ندارد و متاسفانه بسیار رایج است. ممکن است نوزاد دچار رفلکس معده باشد یا فرمول شیر مصرفی او را دچار این حساسیت کرده است. ممکن است نوزاد مبتلا به یبوست شده و هزاران دلیل گوارشی دیگر. مهمترین کار والدین این است که بعد از هر وعده غذا دادن به نوزاد، او را وادار کنند که آروغ بزند. برای رفع گاز معده بهتر است که به آرامی شکم نوزاد را ماساژ دهید یا پاهای او را به حالت دوچرخه زدن تکان دهید. اگر کودک از شیر مادر تغذیه می کند، بهتر است در هر وعده غذا تنها از یک پستان مادر شیر بخورد یا اگر با شیشه شیر به او غذا می دهید، سعی کنید سر شیشه‌ای که مجاری باریک دارد انتخاب کنید. این کارها باعث می شود که کودک هنگام غذا خوردن هوای کمتری را به درون دستگاه گوارش خود بفرستد.


5. کسی من را نیشگون گرفت!

اطراف انگشتان دست و پای نوزادان زواید بسیار ظریفی است که ممکن است هنگام زدودن آنها، نوزاد احساس ناراحتی کند. بنابر این کار باید به دقت و به کمک وسایل مخصوص انجام شود. همچنین در اغلب موارد برچسب لباس نوزاد یا زیپ لباس می تواند کودک را ناراحت کند. حتی کمربند ایمنی کالسکه یا ماشین باعث ساییدگی پوست نوزاد و آزردگی او می شود.


6. من احساس تنهایی می کنم!

از ماههای 6تا 9 نوزاد متوجه جدایی خود از مادر می شود. اما تنها گذاشتن او در اتاق می تواند غیر قابل تحمل باشد و گریه او را به همراه داشته باشد. اینکه نوزاد را در فضایی قرار دهید که ضمن کنترل او، به کار خود بپردازید خوب است. اما اگر احساس کردید که همین جدایی نیز برای او سخت است، هر از گاهی به او توجه و محبت کنید. گاهی تنها دیدن شما یا در آغوش گرفتن او برای چند لحظه به او تسکین دهد. ولی اگر به هیچ عنوان حاضر به جدایی نشد، در هر حال امیدوار باشید که با ورود به 15 ماهگی بهتر با این حقیقت کنار می آید.


7. من از دیدن این فضای تکراری خسته شدم!

ماندن بیش از اندازه در یک وضعیت ثابت مثل قرار گرفتن روی صندلی و یا گوشه از یک اتاق می تواند سبب خستگی و کسالت نوزاد شود. بنابر این بد نیست که کمی او را حرکت دهید. فضای متنوعی را برای او خلق کنید یا هر از گاهی او را به پارک ببرید. اگر به قدری پر مشغله هستید که فرصت این کار را ندارید لااقل با او صحبت کنید.


8. من گرسنه هستم!

نوزاد شما ممکن است درست یکساعت بعد از شیر خوردن ناآرامی کند و دقیقا این ناآرامی به خاطر گرسنگی او باشد. این اتفاق اصولا در مراحل رشد نوزاد پیش می آید. مثلا در هفته 2 ، 3 و ماه های 3 و 6 که تقریبا 2 روز ادامه می یابد. اگر از گرسنه بودن او مطمئن نیستید، او را بلند کنید و چند دقیقه راه بروید، اگر به خواب رفت یا حداقل آرام شد، به این معناست که گرسنه نیست ولی اگر گریه او همچنان ادامه داشت بهتر است به او شیر بدهید.
***حواس و نوزاد یک تا سه ماهه شما***
_________________________________________

هر زمان که نوزاد بیدار باشد، تصاویر، صداها، بوها و حس‌های اطراف خود را درمی‌یابد.
بااینکه مدتی طول می‌کشد تا بفهمد همه اینها چه معنا و مفهومی دارند
اما نوزاد شما می‌تواند از دیدن چهره‌ها، صداها و حس‌های آشنای زندگی روزمره لذت ببرد.

بینایی

نوزادان فقط می‌توانند اشکال مبهم را ببینند زیرا بسیار نزدیک‌بین هستند. بینایی کامل 20/20 است و بینایی یک نوزاد تازه‌متولدشده 400/20 است. این باعث می‌شود که نوزادتان چهره شما را موقع نگهداری از او ببیند.هرچه بزرگتر می‌شوند بینایی آنها بهتر می‌شود، طوریکه در 3 ماهگی می‌توانند وقتی کسی وارد اتاق می‌شود، طرح‌کلی صورت او را تشخیص دهند. صورت انسان‌ها یکی از چیزهای مورد علاقه نوزادان برای نگاه کردن است، مخصوصاً چهره پدر و مادر. آینه‌ای در جلوی گهواره‌اش نصب کنید و ببینید که نوزادتان چطور خود را در آینه نگاه می‌کند. ممکن است او را موقع زل زدن به یک تصویر روی دیوار یا پنجره هم مشاهده کنید.

بینایی رنگی او هم کم‌کم بهتر می‌شود و به همین دلیل اسباب‌بازی‌های رنگی به پیشرفت توانایی او برای تشخیص رنگ‌ها و شکل‌ها کمک می‌کند. در دو تا سه ماهگی، هماهنگی چشم نوزادتان به اندازه کافی پیشرفت کرده است که بتواند شیئی را از زاویه 180 درجه با چشم دنبال کند. اگر موبایلی را بالا گهواره نوزادتان آویزان کنید و آن را تکان دهید می‌بینید که آن را با چشم دنبال می‌کند زیرا نگاه کردن به حرکت چیزهای یکی دیگر از فعالیت‌های موردعلاقه او شده است—و این شروع هماهنگی دست/چشم است.نوزادتان از نگاه کردن به شما که در اطراف قدم می‌زنید، درحالیکه در گهواره خود خوابیده است لذت می‌برد. جلو دید او را باز کنید و بگذارید به هر چه که چشمش را می‌گیرد نگاه کند. یادتان باشد، تمام دنیا برای نوزاد شما کلاس درس است و چیزهای زیادی برای دیدن وجود دارد.

شنوایی

مطمئناً نوزادتان قبل از مرخص شدن از بیمارستان تحت تست شنوایی قرار گرفته است. اگر اینطور نیست و نوزادتان در خانه به دنیا آمده است، باید طی ماه‌های اول تولد حتماً مورد تست شنوایی قرار گیرد. بیشتر بچه‌ها که با کمبود شنوایی به دنیا می‌آیند از طریق تست شنوایی قابل تشخیص هستند.گاهی اوقات فقدان شنوایی بخاطر چیزهایی مثل عفونت و سطح صدای تخریب‌کننده ایجاد می‌شود و این مشکل تا کودکی نمود پیدا نمی‌کند. ازاینرو خیلی مهم است که کودکان به طور منظم تحت معاینه شنوایی قرار بگیرند.

در اولین ماه‌های زندگی، بچه‌ها از گریه کردن بعنوان راهی برای برقراری ارتباط استفاده می‌کنند. بعد از ماه‌های اول می‌توانید گریه‌های مختلف او را تشخیص دهید و معنای آنها را بفهمید. گاهی‌اوقات نوزادتان ممکن است گرسنه باشد، خسته باشد، جایش را کثیف کرده باشد یا فقط بخواهد که در آغوش گرفته شود. با در آغوش گرفتن و نوازش کردن نوزادتان لوس نخواهد شد، پس هرچقدر که دوست دارید او را بغل کنید و نوازش کنید.نوزاد شما عاشق شنیدن صدای شماست. طی ماه‌های اول سعی کنید مرتب با او حرف بزنید و برایش آواز بخوانید. صدای نوزادتان را هم به حساب بیاورید و آن را برقراری ارتباط بدانید. اگر صدایی از او شنیدید، آن را تکرار کنید و صبر کنید تا دوباره صدایی دیگر ایجاد کند. با اینکار درس‌های مهمی درمورد تُن صدا، سرعت ادا کردن صداها و نوبت حرف زدن به او یاد می‌دهید.

نوزادان این سن به صداهای بلندتر بهتر واکنش می‌دهند به همین خاطر است که آدم‌ها وقتی می‌خواهند با نوزادان خیلی کوچک حرف بزنند تن صدایشان را بالا می برند. این هیچ اشکالی ندارد—تحقیقات نشان داده است که بچگانه حرف زدن با نوزاد به هیچ عنوان به زبان افتادن نوزاد را به تاخیر نمی‌اندازد. درواقع، جواب دادن به نوزادتان، او را به حرف زدن ترغیب می‌کند. می‌توانید تعدادی از کلمات و لحن صدای بزرگانه را با حرف زدن کودکان ادغام کرده و با این روش با نوزادتان حرف بزنید. شاید زود به نظر برسد اما بااینکار زمینه را برای ادا کردن اولین کلمات توسط نوزادان آماده می‌کنید.نوزاد شما در کنار صداها از گوش دادن به موسیقی هم لذت می‌برد (صداهای زندگی روزمره هم خیلی برای او جالب توجه است) پس وقتی می‌خواهید شام درست کنید و از ظروف مختلف استفاده می‌کنید، او را در صندلی مخصوص خود بنشانید و بگذارید سروصدای مختلف ظرف‌ها را بشنود. جغجغه و آهنگ‌های موبایل راه‌های خوب دیگری برای تحریک شنوایی نوزادتان است.

بویایی و چشایی

تصور بر این است که نوزادان قادر به بو کردن هستند چون می‌دانیم که طعم غذاها را می‌فهمند و این دو حس بسیار به هم وابسته هستند. تحقیقات نشان می‌دهد که نوزادان از ابتدای تولد طعم‌های شیرین را ترجیح می‌دهد و اگر شیشه‌شان را پر از آب قند کنید با اشتیاق آن را می‌مکند درحالیکه اگر چیزی تلخ یا ترش به آنها بدهید، نخواهند خورد.در این نقطه لازم نیست خیلی نگران جوانه‌های چشایی فرزندتان باشید. شیر مادر یا شیرخشک به طور کامل فرزندتان را راضی خواهد کرد.

لامسه

خیلی طول نخواهد کشید که فرزندتان کم‌کم چیزها را در دست گرفته و لمس می‌کند، مخصوصاً چیزهای شکستنی را.اما الان، بین یک تا سه ماهگی، نوزاد شما برای لمس کردن به شما متکی است. نوزادان می‌دانند که دوستشان دارند و وقتی در آغوش گرفته می‌شوند و بوسیده می‌شوند، از آنها مراقبت می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که نوزادانی که هیچوقت لمس نکنند طبیعی رشد نمی‌کنند و تماس بین والدین و نوزاد تاثیری بسیار مثبت بر رشد، فشارخون و سلامت عمومی نوزاد دارد.
سعی کنید به انگشتان دست و پای او دست بزنید و جنس‌های مختلف را به معرفی کنید: نرمی پر، سختی چوب، خنکی پنجره در زمستان و از این قبیل.

اگر نگران هستید

بینایی و شنوایی فرزندتان را می‌توانید به صورت غیرعلمی تست کنید. بعد از 8 تا 10 هفته از تولد، نوزادتان قادر خواهد بود شما را که در اتاق حرکت می‌کنید ببیند و اگر شیئی براق جلوی او بگیرید آن را تشخیص خواهد داد. یک چراغ‌قوه کوچک را از یک طرف صورت نوزادتان به طرف دیگر حرکت دهید. آیا نوزادتان این حرکت را دنبال می‌کند؟ آیا اصلاً روی آن نور تمرکز می‌کند؟

تا 4 تا 6 ماهگی چشمان نوزاد وقتی می‌خواهد به چیزی که خیلی نزدیک قرار دارد دقت کند، چپ به نظر می‌رسد. این در ماه‌های اول کاملاً طبیعی است. در آخر سه ماهگی، نوزادتان احتمالاً وقتی شما را می‌بیند لبخند خواهد زد و صورتتان را تشخیص خواهد داد. اگر این علائم پدیدار نشد، حتماً آن را با پزشک درمیان بگذارید.

اگر نگران توانایی شنوایی فرزندتان هستید، این سوالات را از خود بپرسید:

• آیا نوزادم به صدای من پاسخ می‌دهد، حتی اگر نمی‌تواند من را ببیند؟ (پاسخ فرزندتان می‌تواند قطع شدن گریه‌اش، لبخند زدن، هیجان‌زده شدن و تکان دادن دست‌ها و پاهایش باشد). برخی تحقیقات نشان می‌دهد که یک نوزاد تازه متولد شده، می‌تواند صدای مادر خود را تشخیص دهد و تا سه ماهگی می‌تواند سرش را به سمت صدا برگرداند.

• آیا نوزاد با صدایی که پشت سرش یکدفعه ایجاد شود تکان می‌خورد؟ پشت سر نوزادتان دست‌هایتان را به هم بزنید و ببینید آیا واکنشی دارد یا نه. اگر نداشت، بعداً دوباره این کار را تکرار کنید (ممکن است حواس او موقتاً پرت باشد).

اگر هنوز هم نگران شنوایی فرزندتان هستید، حتماً با پزشک او درمیان بگذارید. هرچه مشکلات بینایی و شنوایی زودتر تشخیص داده شوند، درمان آن بهتر خواهد بود.
2731
***بچه‌ها به چقدر آهن نیاز دارند؟ ***
__________________________


آکادمی متخصصان اطفال آمریکا در گزارشی اصول راهنمای جدیدی در مورد نیازهای نوزادان و کودکان به آهن را ارایه کرده است...


این گزارش همچنین شیوه‌های جدید برای شناسایی و پیگیری نشانه‌های کمبود آهن و کم‌خونی فقر آهن را نیز بیان می‌کند که بر مبنای آنها تنها نباید از یک آزمایش منفرد استفاده کرد بلکه باید ترکیبی از آزمایش‌های غربالگری برای یافتن نوزادان و کودکان مبتلا به کمبود آهن را مورداستفاده قرار داد. به گفته این کارشناسان، اکنون اطلاعات بیشتری در مورد اثرات درازمدت و غیرقابل‌بازگشت کمبود آهن بر رشد شناختی و رفتاری کودکان به دست آمده است و بهبود بخشیدن به وضعیت تغذیه‌ای آهن با شروع دوره نوزادی برای سلامت کودکان بسیار مهم است. به گفته آنها در بهترین حالت، باید از کمبود آهن و کم‌خونی فقر آهن با رژیم غذایی حاوی غذاهای غنی از آهن پیشگیری کرد. تغذیه نوزادان بزرگ‌تر و نوپایان با غذاهایی مانند گوشت، حبوبات، میوه‌ها، سبزی‌های غنی از آهن و نیز استفاده از غلات آماده غنی‌شده از آهن و میوه‌های غنی از ویتامین C – که به جذب آهن کمک می‌کند- می‌تواند به پیشگیری از کمبود آهن کمک کند. اما در برخی موارد کودکان هنوز نیاز به دریافت قطره مکمل آهن یا ویتامین‌های جویدنی دارند تا نیاز به آهن‌شان برطرف شود.

آکادمی متخصصان اطفال آمریکا برای پیشگیری از کمبود آهن توصیه می‌کند نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند از 4 ماهگی به بعد تا زمانی که بتوانند مصرف غلات آماده غنی‌شده با آهن را شروع کنند، ‌به ازای هر کیلوگرم وزن بدن یک میلی‌گرم آهن مکمل دریافت کنند. کارشناسان یادآور می‌شوند که با وجود اینکه نوزادان در 4 ماه اول زندگی مقدار کافی آهن در بدنشان دارند اما شیر مادر حاوی آهن چندانی نیست.

بر اساس این اصول راهنما نوزادانی که شیرخشک می‌خورند نیازی به آهن مکمل اضافی ندارند و شیر کامل نباید در سال اول زندگی به نوزاد داده شود. آکادمی متخصصان اطفال آمریکا می‌گوید به نوزادانی که در فاصله 6 ماهگی تا یک سالگی غذا می‌خورند، باید گوشت قرمز و سبزی‌های غنی از آهن داد تا نیاز روزانه آنها به آهن که 11 میلی‌‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است، تامین شود. به گفته این آکادمی، نیاز به آهن در فاصله یک سالگی تا 3 سالگی کاهش می‌یابد و به 7 میلی‌‌گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن می‌رسد و در شرایط مطلوب این نیاز نیز باید با دادن گوشت قرمز، سبزی‌ها و میوه‌های غنی از ویتامین C که جذب آهن را تسهیل می‌کنند،‌ تامین شود. در این دوره ممکن است از مکمل‌‌های آهن هم استفاده شود.

بر اساس این اصول راهنما نوزادانی که به طور نارس متولد می‌شوند باید تا یک سالگی دست‌کم 2 میلی‌گرم آهن به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت کنند. این میزان به این معناست که نوزادانی که شیر مادر می‌خورند باید 2 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مکمل آهن به طور روزانه از یک ماهگی به بعد دریافت کنند و این دریافت مکمل باید تا زمانی که نوزاد خوردن غذاهای غنی از آهن یا غلات آماده غنی‌شده با آهن را شروع کند، ادامه یابد.
***6ماه از تولد تازه وارد می گذرد***
________________________
کوچولو می داند او را صدا می کنید


پایان شش ماهگی فصل دیگری از زندگی کوچولو گشوده می شود و او در بخش هیجانی زندگی اش قرار می گیرد. تمرکز او روی توانمندی ها و تلاشی که برای حرکت کردن و به دست آوردن مهارتهای دیگرش انجام می دهد ، از نگاه هر پدر و مادری زیباست . به خصوص اینکه او می خواهد شروع به صحبت کند . او آنقدر با دقت و کنجکاو شده است که جزییات اسباب بازی هایش را مورد توجه قرار می دهد. از این زمان به بعد او هر هفته با دقت و تمرکز بیشتری عمل کرده و هر روز یک واکنش و رفتار جدید از خودش نشان می دهد .

عجله نکنید
به جای اینکه عجله کنید تا او یک شبه راه صساله را بپیماید و رقیب موفق میدان همسن و سالانش شود و از آنان پیشی بگیرد، صبور باشید و عجله نکنید . دیر یا زود مهم نیست ، همه ی کودکان بالاخره راه می روند ، می ایستند و حرف می زنند . اگر کودک شما آرام و ساکت است و بیشتر دوست دارد به اطراف نگاه کند ، در حال آموختن و رشد ذهنی است . حتی شاید زودتر از همسن و سالان و کودکانی که کمتر نگاه می کنند چیز یاد می گیرد .

تشویق استقلال طلبی
لازم نیست که چگونه حرکت کردن را به کوچولو یاد بدهید . او آنقدر کنجکاو هست و مستقل بودن را دوست دارد که خودش به سمت انجام کارهای جدید حرکت می کند. او دوست دارد هر کاری را تجربه کند . اگر دیدید او برای نخستین بار روی زمین سینه خیز می رود متعجب نشده و انتظار داشته باشید که زانوهایش را خم کند و چهار دست و پا حرکت کند.کوچولو در هر بار حرکت و تجربه ای که می اندوزد تکنیک جدیدی را کشف می کند . او در همین کش و قوس هاست که روی زمین افتاده و در طول آنها عضلات دستش را قوی می کند زیرا او بیشترین فشار را روی عضلات دستانش وارد می کند .کوچولو در طول روز بارها و بارها غلت زده و از این کار لذت می برد و احساس شادمانی می کند .

تجربه ی نشستن
کوچولو در این زمان می تواند به راحتی بنشیند و اطراف را نگاه کند ، از شادی در پوست خود نمی گنجد . دوست دارد با سرعتی بیشتر از گذشته به اطراف حرکت کرده و جهان پیرامون خود را کشف کند . با اینهمه اشتیاق و شوری که در اوو می بینید ، باید بیشتر از گذشته مراقبش باشید . با اینهمه اگ سرش به اطراف دیوار خورد نترسید . همه ی کودکان در این سن با مشکلات اینچنینی برخورد می کنند .

اتاق ایمن
با وجود تمام نگرانیهایی که برای او دارید نباید مانع او در انجام فعالیتهایش شوید بلکه سعی کنید محیطی را که او در آن قرار دارد و یا در حال بازی است برایش ایمن کنید . محافظی برای پریزهای برق ، شوفاژها و .... قرار دهید . مراقب پله ها باشید و آشغال های ریز و سطل های زباله را از دسترس او دور نگه دارید . میزهای پذیرایی اغلب گوشه های تند و تیزی دارند که برای فرزند شما خطرآفرین خواهد بود . تا آنجا که ممکن است آن را از دسترس کودک دور نگه دارید . اگر فکر می کنید به خاطر او ناچار شده اید که خیلی از وسایل را جمع کنید ، امیدوار باشید که این مشکل تنها چند ماه دیگر ادامه خواهد داشت .

کالسکه نشین کنجکاو
کوچولو در این مرحله علاقه ی زیادی به نشستن در کالسکه دارد . با این حال اگر دوست دارید او هر چه سریعتر از جا بلند شده و قدم بردارد باید کمتر او را درون کالسکه یا روروک قرار دهید زیرا با نشستن در این دو وسیله ، عضلات پاها و کمر او به اندازه ی کافی تقویت نخواهد شد و او قدرت لازم برای قدم برداشتن را به دست نخواهد آورد .

غذا خوردن
در این زمان کوچولو دوست دارد که خودش با دستان کوچکی که دارد به تنهایی و آنگونه که دوست دارد غذا بخورد . او میوه ها و بیسکوئیت هایی را که در دست گرفته اید و به دهان او نزدیک می کنید ، از دست شما می گیرد و با دستان کوچکش به طرف دهانش می برد . او غذاها و خوردنی هایی را که به او می دهید له می کند و به اطراف دهان و صورتش می برد . کوچولو از انجام این کارها احساس خوشایندی پیدا می کند . به همین علت اجازه دهید او این مهارت و تجربه را نیز به دست آورد. در این زمان فرزند شما به خوردن غذاهای جامد و با طعم و مزه ی جدید علاقه نشان می دهد و تمایل کمتری نسبت به خوردن شیر دارد .

دستهای کوچولو
در شش ماهگی دستها و انگشتان او آنقدر قوی شده اند که بتواننداسباب بازیها و وسایلی را که در اطرافش قرار دارد، در دست بگیرد . او دوست دارد موهای شما را در دست بگیرد ، به راحتی نمی توان پنجه های او را باز کرده و موهایتان را خارج کنید . او به جزییات توجه زیادی دارد . بازی او با وسایل ریز و جزئی که در کنارش قرار دارد چنان جذاب و جالب است که از دیدن آن لذت می برید . دنبال کردن مورچه ها و عکس العملش در برابر آنها برایتنن خیلی زیباست .

او در این زمان به مقایسه ی اشیاء پرداخته ، وسایل شبیه به هم را در دو دستش می گیرد و با نگاهی کنجکاوانه آنها را ا هم مقایسه می کند . او از تکان دادن اشیا لذت می برد . به همین علت هرچه را در دست می گیرد تکان می دهد و ز شنیدن صدای آنها لذت می برد یا آنها را به هم یا به زمین می کوبد و سر و صدا ایجاد می کند . او با تولید صدا به مقایسه ی طول موجهایی که تولید می شوند می پردازد . اگرچه شما هیچ رغبتی به شنیدن این صداها ندارید ولی او از شنیدن این صداها لذت برده و خسته نمی شود زیرا او در حال یادگیری است . او از حرکت کردن اشیا و لوازم اطرافش گیج می شود چون او هنوز مفهوم جاندار و غیر جاندار را نمی فهمد .
احساسات کوچولو
کودک شش ماهه در حال آموختن احساسات متفاوت است و اصوات مختلف را می شنود و در برابر آنها عکس العملهای متفاوتی از خود نشان می دهد .اکنون معنای عصبانیت و مهربانی را به خوبی می فهمد . کوچولو در شش ماهگی خودش کلمه می سازد ، اما کلماتی که تنها خودش مفهومشان را متوجه می شود . اما در پایان این ماه ارتباط قوی تری با اجسام کنار خود پیدا کرده و زمانی که شیئی را نام می برید به آن نگاه می کند .

جلب توجه های کوچولو
وقتی کنار او هستید و بی توجه به او در حال انجام دادن کارهایتان هستید ، او با سر و صدا کردن قصد دارد که توجه تان را به خودش جلب کند . اگر کسی حرکات او را تحت نظر داشته باشد به شما خواهد گفت که او در همه حال به چهره ی شما توجه داشته و دوست دارد که با انگشتانش چهره تان را لمس کند . به همین علت وقتی او را در آغوش می گیرید ، با انگشتانش بینی تان را می گیرد ، گوشهایتان را می کشد و گاه یادش می رود که باید انها را رها کند .

این بازی به او یاد می دهد که تفاوت یک موجود جاندار را با غیر جاندار درک کند . در این زمان با او قایم باشک بازی کنید . چون کوچولو از این بازی بسیار خشنود می شود .هرچند که او هنوز آنقدر بزرگ نشده است که بتواند در این بازی شرکت کند .

ملاقات های جدید
در شش ماهگی کودکتان در آشنایی با افراد جدید ، دقت زیادی نشان داده و به همین علت کمتر کسی موفق می شود که او را بخنداند ولی برعکس آن در برابر افراد جدید وواکنش سریع نشان می دهد و اگر او را ترک کنید و تنها بگذارید گریه می کند .

توانمندیهای دیگر
به هیچ عنوان برای اینکه او توانمندیهای دیگر را به دست آورد عجله نکنید . او خودش در زمان لازم آنها را به دست خواهد آورد . در این زمان گاه نشانه هایی از دندان درآوردن در او خواهید دید . کوچولو در این زمان اسم خودش را یاد می گیرد و وقتی او را صدا می کنید ، سرش را بر می گرداند .

***طالع بینی متولدین ماه فروردین و اردیبهشت و خرداد:***
_______________________________
کودک متولد فروردین


در همان حال که پدر خانواده دارد سیگار تعارف می کند، کودک متولد فروردین برای جلب توجه، در گهواره خود جیغ و داد به راه می اندازد. شما به چه اجازه ای به جای توجه به او، مشغول صحبت با پرستارش هستید؟ اصلا معلوم است رئیس کیست؟ تا جواب این سوال معلوم نشود نمی توانید او را از بیمارستان بیرون ببرید. بچه مریخی از بدو تولد می خواهد حاکم باشد. شک دارید؟ مدتی تنهایش بگذارید تا ببینید چگونه قاشق خود را محکم بر روی سینی می کوبد و هر نوع تردیدی را در شما از بین می برد. در هیکل قوی و چهارشانه این بچه حتی یک استخوان ضعیف هم نمی بینید. او اگر از غذایش خوشش نیاید آن را تف می کند و بشقاب صبحانه خود را روی سر کوچک و تاس خود خالی می کند تا به همه نشان بدهد که غذا مورد دلخواهش نیست. دختر بچه های فروردینی نیز به همین اندازه – و شاید بیشتر – رک و راست هستند. اگرچه هیچ کس از دختری کوچولو و شیرین انتظار چنین رفتار خشکی را ندارد. گفتم شیرین؟ فلز ماه فروردین آهن و سنگ آن الماس است یعنی سخت ترین ماده شناخته شده!

بچه متولد فروردین احتمالا زودتر از بقیه بچه ها راه می افتد و زودتر زبان باز می کند. کنترل این بچه چندان ساده نیست. کافی است او را از کاری بازدارید، آن وقت انگشت چاق و کوچک خود را به علامت مخالفت با شما تکان می دهد. تربیت او را باید از همان سنین اولیه شروع کنید. مراقب باشید زمین نخورد و سر و صورتش را زخمی نکند. آمادگی صدمه خوردن را دارد بنابراین چاقوی تیز را جلوی دستش نگذارید و مواظب باشید خودش را نسوزاند. اگر در اطرافش جسم داغ یا خطرناکی باشد شک نداشته باشید که مشتش را بر روی آن می کوبد. اما فکر می کنید از این کار خود درس می گیرد؟ ابدا. بلکه سعی می کند رکود شکنی کند. در موقع دندان در آوردن احتمالا دچار تب می شود، اما مشکل چندانی ایجاد نمی کند. بنابراین زیاد سخت نگیرید.

وقتی که کمی بزرگتر شد چنان محکم شما را در آغوش می گیرد که احتمالا نفستان بند می آید. نوجوان مریخی احساسات و عواطف خود را راحت بروز می دهد. اما عده ی کمی از آنها اگرچه در اوایل دوره ی نوجوانی خیلی با احساس هستند ولی به زودی گرمای عواطفشان رو به سردی می گراید و خاموش می شود. اینها گوسفند های کوچک و ساکت و غمگینی هستند ولی به هر حال شاخ های خطرناکی دارند.

از من به شما نصیحت، هیچ گاه از نزدیکان خود نخواهید که از بچه ی شما مراقبت کنند - مگر اینکه از قبل هشدارهای لازم را به آنها بدهید. مثلا اگر عمه بیچاره او بخواهد در مدتی که شما مسافرت هستید از او مراقبت کند ممکن است بچه دستش را توی ظرف شکر کند و عمه هم از کوره در برود و پایش را به زمین بکوبد. این واکنش عمه ممکن است قوچ کوچولو را متعصب و عصبانی کند و او هم پای کوچکش را به زمین بکوبد و اولین جمله اش را بگوید: (( عمه! به من چیزی نگو!)) عمه هم ممکن است تا مدتی چیزی نگوید. این احتمال هم هست که شما مجبور شوید از سفر خود برگردید زیرا انگشت شست پای فرزند دلبندتان در هنگام کوبیدن به زمین شکسته است!

این بچه وقتی بزرگتر و قوی تر شد و دوران آبله مرغان، سرخچه، سرخک، و مخملک را پشت سر گذاشت آنگاه دوران خشم و عصبانیت او شروع می شود. اگر بخواهید او را از کاری که می خواهد انجام دهد بازدارید خشمگین می شود اما عصبانیت او زیاد طول نمی کشد. بعد از چند بار انفجار خشم، لبخند دلنشینی به نشانه ی پیروزی بر روی لبهای او ظاهر می گردد.

کودک فروردینی بسیار دست و دلباز است و اسباب بازیهای خود را با همبازیها، پستچی، سگ همسایه، و حتی گربه توی خیابان شریک می شود. البته این کار تا وقتی ادامه می یابد که آنها احساسات او را جریحه دار نکنند. دختر و پسر فروردینی احتمالا از همان دوران کودکی در انجام تکالیف مدرسه کوتاهی می کنند. اگر بچه های منضبط دیگر را سرمشق قرار دهید باز هم فایده ای ندارد. من این احتمال را می دهم شما بیش از یک بچه ی فروردینی داشته باشید زیرا معمولا ستارگان چنین بلایی را به سر پدر و مادر نازل نمی کنند! برای اینکه او را وادار به انجام تکالیفش کنید به جای خجالت زده کردن او، با او مبارزه کنید. او شیفته جدال و مبارزه است. کافی است به او بگویید در ردیف شاگردان تنبل کلاس قرار دارد و نمره هایش به نمره های بچه های زرنگ نمی رسد ولی در هر حال او را دوست دارید. بعد می بینید که با شتاب خاک های روی کتابش را پاک می کند و با اراده ای محکم به شما ثابت می کند که سخت در اشتباهید و کسی جرات آن را ندارد از او جلو بزند. وقتی که اثر مثبت چنین روشی را دیدید موضوع را با معلمانش در میان بگذارید و آنها نیز چنانچه بیش از یک شاگرد فروردینی در کلاس داشته باشند از شما تشکر خواهند کرد!

البته همه ی پدر و مادر ها با این روش آشنا نیستند و همیشه از خود می پرسند چطور می شود فرزند با استعدادشان چهار سال در یک کلاس بماند. البته نباید زیاد نگران باشید چون موقعی که این بچه ها وارد جامعه می شوند و متوجه می گردند اشخاص زرنگتر از خودشان هم وجود دارد رمان از دست رفته را جبران می کنند. و هنگامی که چند دفعه جلوی بچه های کلاس تحقیر شدند با شتاب درس می خوانند و حتی چند کلاس یکی می کنند تا به سطح دیگران برسند.

بچه متولد فروردین آمیزه ای از آرمانگرایی و خیالپردازی و همچنین عملگرایی و لجاجت است. او همان طور که سمج و ساده است ملایم و قوی نیز هست. این خصوصیات متضاد در این موجود کوچک چنان باهم ترکیب شده است که باعث شگفتی و تحیر شما، دوستانتان، بعدها رئیس اداره اش، دشمنان آینده اش، و بالاخره موجودی که احتمالا بعدها با او ازدواج خواهد کرد خواهد شد.

بچه های متولد فروردین همیشه در بازی با همسن و سالان خود نقش رئیس گروه را بازی می کنند. آنها بازیهای جدید را مطرح می کنند و همیشه راه خود را می روند و در برابر مسئولین و بزرگترها می ایستند.

بنابراین از همان ابتدا قوانین و مقررات محکمی را برای او وضع کنید. بچه فروردینی که در کودکی و نوجوانی، اطاعت از بزرگترها را یاد نگیرد مجبور خواهد شد که در سنین بزرگتر دروس فشرده ای را بیاموزد. فراموش نکنید که او موجودی دل نازک و حساس است و علیرغم آن ظاهر پر جرات و قوی، اگر بفهمد که دوستش ندارند خیلی وحشت می کند. مقاومت در برابر خواسته های او، یا بی اعتنایی به اشتیاق و شور و شوق او، باعث می شود گریه کنان به سمت خانه بگریزد. در این مواقع او را در آغوش بگیرید زیرا قلبش شکسته است. او به خاطر سادگی و خوشبینی و خوش قلبی ذاتی اش، بارها و بارها ضربه می خورد و به همین دلیل بیش از آنچه تصور می کنید باید مراقبش باشید.

بچه ی فروردینی به افسانه های پریان و غول و عصای جادویی اعتقاد دارد و متاسفانه همه مردم را به این دو گروه – پری و غول – دسته بندی می کند و راجع به آنها قضاوت می کند. ولی وقتی که فهمید در دنیای ما قاتلهای غول پیکری وجود دارند که به راحتی می توانند طلسم عصاهای جادویی را خنثی کنند سر عقل می آید.

هدایای تولد بچه قوچ را در جای امنی مخفی کنید چون او اصلا تحمل انتظار را ندارد. اعتقادات او را به شخصیت های تخیلی مثل بابانوئل خیلی زود از بین نبرید. زیرا وقتی که نخست شدیدا به چیزی اعتقاد داشته باشد و بعد خودش به تدریج به اشتباه خود پی ببرد و از آن اعتقاد دست بردارد آدم قوی و با اراده ای بار می آید. او پول تو جیبی خود را خیلی زود خرج میکند ولی همیشه آماده است آخرین سکه ای که برایش باقی مانده به شما بدهد که برای خود شیر بخرید. دختر فروردینی ممکن است هفته ای پنج پنس به بچه های محله ی خود بدهد که مورچه ها را لگد نکنند. اگر در کودکی با او بدرفتاری شده باشد بعدها رفتاری تهاجمی پیدا خواهد کرد. ولی اگر با ملایمت او را راهنمایی کنید حق خود را با زورگویی کمتری مطالبه می کند و با همسالان خود رفتار مهربانتری خواهد داشت.

اگر با مهربانی و عطوفت چیزی از او بخواهید با خوشرویی می پذیرد، ولی امان از موقعی که چیزی را به او حکم کنید! یادتان باشد که هر گز غرور او را جریحه دار ننکنید. همچنین اعتماد به نفسش مثل هوایی که تنفس می کند برایش مهم است. او خیلی زود خواهان استقلال است. او هرگز دلش نمی خواهد آدم نامهربانی باشد. بنابراین به او یاد بدهید که اگر به بچه های دیگر زور بگوید و با بچه های مخصوصا مظلوم قلدری کند آنوقت آنها تصور می کنند که موجودی نامهربان است.

کودک متولد فروردین وقتی که در کنار افراد منفی باف و تلخ قرار می گیرد عصبی می شود ولی چیزی نمی تواند او را از پای در بیاورد. الماس را که خوب میشناسید! او به کتاب و مطالعه علاقه زیادی دارد ولی با همه ی اینها ممکن است یکی دو سال بیشتر در مدرسه نماند او بیشتر اهل جدال و مبارزه است ولی مراقب باشید زود تسلیم او نشوید. او باید راهی مدرسه شود زیرا نظم و انضباط آنجا هنوز به درش می خورد و احساسات آتشین را کنترل می کند. هرچه بیشتر از نظم و مقررات شانه خالی کند بیشتر به آن نیاز دارد.

بچه متولد فروردین باید احساس مسئولیت را یاد بگیرد و آن را می توانید با اتکا به منطق و احساس به او آموزش دهید. والدین و معلم ها همواره باید بدانند که بچه ی متولد فروردین اگر مورد تشویق قرار گیرد همه سعی و کوشش خود را می کند اما اگر مورد خشم قرار گیرد از کوره در می رود و انگیزه ی خود را برای انجام کار از دست می دهد. او را همیشه باید سرگرم به کار کرد وگرنه دردسر درست می کند. برای او بیکاری خیلی خطرناک است. بچه ی فروردینی احتیاج به خواب زیاد دارد تا بتواند انرژی زیادی که مصرف می کند را دوباره از نو به دست بیاورد.
******

کودک متولد اردیبهشت


دقیقا در همان لحظه ای که در بیمارستان می خواهید لباس تن این بچه کنید و او را به خانه ببرید مشخص می شود که او متولد اردیبهشت است. با لحن مادرانه می گویید: ((حالا دستهای کوچولویت را توی آستین بلوزی که مادر بزرگ برایت بافته بکن. چرا دستهایت را مشت کرده ای؟ چرا آنها را این قدر سفت گرفته ای؟ دستهایت را مثل یک بچه خوب شل کن. خواهش می کنم...)) همسرتان می گوید: ((اجازه بدم من امتحان کنم. بسیار خوب، دستهایت را توی آستین بکن. آرام... شنیدی چی گفتم؟ شل کن. دستهایت را شل کن. گفتن آنها را شل کن!))

بعد از مدتی پرستار می آید و می گوید: ((اصلا خودتان را ناراحت نکنید. لباس پوشاندن به نوزادان سخت است. به به! چه بچه خوبی! با این که بیدار است ولی اصلا سروصدا نمی کند.)) مادر می گوید: ((بله، بچه ساکتی است ولی دستهایش را چنان محکم به بدنش چسبانده که نمی شود آن ها را جدا کرد. چقدر هم زورش زیاد است که من نمی توانم دستهایش را از هم باز کنم. دلش نمی خواهد لباس تنش کنیم.)) و این نخستین کشف مادرانه ناخوشایند است.

سرانجام پرستار موفق می شود و لباس را تن او می کند. اما در همین لحظه چهره این اردیبهشتی کوچولو سرخ می شود و چنان جیغ و دادی به راه می اندازد که همه پرستاران بخش را به آنجا می کشاند. صدای جیغ و داد او شبیه صدای انفجار است. حتی یکی از مستخدمین فکر می کند که در طبقه پایین دیگ بخار ترکیده است! بچه متولد اردیبهشت با این داد و هوار اعلام می کند که دوست ندارد به زور کاری را انجام دهد. این یک هشدار است و بعدها نیز تکرار خواهد شد. همسایگان شما هربار که این بچه نخواهد کاری را که بر خلاف میلش است انجام دهد آن را خواهند شنید.

خودتان را آماده کنید چون از این به بعد با مسائلی کوچکی همچون فرو کردن غذا در دهانی که انگار با چسب بسته شده است، فشار دادن پای آهنین او در شورت پلاستیکی، فرو کردن بدن گوشتالوی او در وان حمام و غیره سروکار خواهید داشت. در طی این مدت به سرعت وزن کم می کنید و عضلات بدنتان محکم و سفت می شود. مادران بچه های اردیبهشتی همیشه اندامی قوی و عضلانی دارند ولی آثار خستگی و نگرانی در چهره آنها به خوبی قابل مشاهده است. اما علیرغم اینکه بزرگ کردن بچه اردیبهشتی سخت و دشوار است ولی لذتبخش است. بچه های اردیبهشتی روی هم رفته دوست داشتنی و شیرین هستند. از اینکه محکم آنها را در آغوش بگیرید لذت می برند و وقتی که برای بوسیدن به بغل شما می پرد نفستان بند می آید. اگر به دوستان شما نیز اعتماد کند با آنها نیز همین گونه رفتار خواهد کرد.

بچه های اردیبهشتی معمولا ورزش دوست، قوی و سالم هستند. پسرها قوی، خشن، بامزه و گهگاه شیطان هستند و دخترها به عروسک بازی مشغولند و وسایل خود را مرتب و منظم نگه می دارند. بعضی از دخترهای اردیبهشتی مثل پسرها از درخت بالا می روند یا با پسرها تیله بازی می کنند ولی ظرافت زنانه خود را حفظ می کنند.

نوجوان اردیبهشتی از همان دوران کودکی نشان می دهد که بیشتر از بچه های دیگر شایستگی دارد. یک دلیل آن شاید به خاطر این باشد که آنها از نظر عاطفی بسیار محکم و استوارند و به ندرت دچار افسردگی با جسارت بیش از حد می شوند و تمایل زیادی به خودنمایی ندارند. البته گاهی یکدنده و لجوج و گاهی خجالتی می شوند اما مشکلات دوران بلوغ کمتر در آنها دیده می شود. آنها معمولا آرام و شاد هستند و کمتر نگران و مضطرب می شوند. اگر کسی به آنها زور نگوید آدمهایی آرام، پرنشاط و معقول هستند. حتی اردیبهشتی های کم سن و سال در برابر دیگران بسیار خوش رفتار هستند ولی اگر همه به آنها توجه کنند ناگهان ساکت می شوند و در خود فرو می روند. آنها را در گوشه ای تنها رها کنید تا بازی کنند آنگاه خواهید دید که ترتیب خوب آنها مورد توجه قرار می گیرد.

جوان اردیبهشتی همیشه سرش به کار خودش است و خیلی به ندرت ممکن است با پررویی یا زرنگ بازی، شما را در برابر دیگران خجالت زده کند. اگر او را اذیت کنید، او را به مبارزه بطلبید (چیزی که از آن تنفر دارد)، یا با او قلدری کنید و به زور از او بخواهید کاری را بر خلاف میلش انجام دهد، آن وقت به یک جنگجو تبدیل می شود. در چنین مواقعی فقط با ابراز علاقه به او می توانید او را از حالت جنگندگی بیرون بیاورید. هرگز چیزی را به او تحمیل نکنید اگر به بچه اردیبهشتی خود زورگویی کنید ساکت، گستاخ و خشن می شود. اگر به او ابراز علاقه کنید نرم می شوند و آرام می گیرد. او را در آغوش بگیرید و ببوسید و به او لبخند بزنید تا دست از لجاجت بردارد. او اغلب به گونه ای منطقی و آرام حرف می زند. اگر با خشونت سرش داد بکشید و به او دستور بدهید چشمها و گوشهایش را می بندد. ممکن است در مقابل سخت گیری و زور تا قیامت مقاومت کند ولی در برابر ابراز احساسات و علاقه یک دقیقه هم نمی تواند تاب بیاورد.

از همان ابتدای جوانی در برابر عقل و منطق کوتاه می آید و اگر مساله ای را بپذیرد آن را به خوبی انجام می دهد. البته از شما توضیح کافی می خواهد. هیچ لزومی ندارد موضوع را پیچیده کنید، کافی است حقیقت را رک و پوست کنده به او بگویید. مطمئن باشید قبول می کند. چنانچه به او بگویید: ((همین الان برو توی رختخواب، چون من می گویم.)) آن را قبول نمی کند. اما اگر با لحنی آرام بگویید: ((الان دیگر باید بروی توی رختخواب. چون می خواهم همه چراغها را خاموش کنم. اگر الان نروی بخوابی آن وقت فردا خسته هستی و نمی توانی بازی کنی.)) یا ((بپر توی تختخواب گرم و نرمت، لای آن ملافه های تمیز و قشنگ. تا من بیایم یک قصه خوب برایت بگویم.)) آنگاه به زودی برای خواب آماده می شود. بنابراین مهم نیست او چقدر گستاخ و پررو است بلکه آنچه اهمیت دارد این است که او در مقابل دلیل و منطق و عاطفه واکنش مثبت نشان می دهد. تحت فشار قرار دادن او فقط باعث تخریب شخصیت او می شود.

اصوات و رنگ ها عمیقا بر احساسات او تاثیر می گذارند. رنگهای تند قرمز و نارنجی او را بی قرار و ناآرام می سازند. رنگهای ملایم به ویژه صورتی و آبی بر او تاثیری شگفت آور دارند. کودک اردیبهشتی در مقابل رنگها از خود واکنش نشان می دهد. اگر این رنگها با طبیعت او سازگار باشد منجر به آرامش او می شود. ولی اگر ناسازگار باشد تعادل عاطفی او را بر هم می زند. صداهای بلند و ناهنجار نیز همین تاثیر را بر او دارند. بهتر است از همان سنین کودکی به او موسیقی و آواز یاد بدهید. اکثر اردیبهشتی ها صدایی دلنشین دارند و برخی از آنها از استعداد موسیقی برخوردارند. این قریحه را از همان دوران کودکی باید کشف کنید و به ترتیب آن بپردازید. آنها حتی اگر دلشان نخواهد موسیقی یاد بگیرند می توانند به موسیقی گوش بدهند و لذت ببرند. آنها همچنین موسیقی کلاسیک را به موسیقی پاپ با اشعار کودکانه ترجیح می دهند. احتمالا از نقاشی و طراحی نیز خوششان می آید و در این زمینه نیز استعداد دارند. مقداری کاغذ و رنگ به او بدهید تا استعداد خود را نشان بدهد.

معلمان معمولا از شاگردان اردیبهشتی خود راضی هستند و آنها را مایه افتخار کلاس خود می دانند – البته اگر در وضعیت نجومی آنها تعارض و کشمکشی وجود نداشته باشد. این بچه ها در مدرسه خیلی خوب درس می خوانند و از قدرت تمرکز خوبی برخوردارند. البته آنها مثل بچه های متولد فروردین و خرداد و بهمن نابغه نیستند ولی بی نظمی و شرارت هم از آنها سر نمی زند. بچه متولد اردیبهشت شاگردی حرف گوش کن و سر به راه است. اگرچه ذهن او مطالب درسی را به آرامی فرا می گیرد ولی وقتی چیزی را فهمید دیگر هرگز فراموش نمی کند. او معمولا با آمادگی قبلی به سر امتحان می رود و موفق می شود. بچه متولد اردیبهشت دلبستگی خاصی به عدالت، عقل و منطق، و قضاوت صحیح دارد و از همین رو معمولا در مدرسه به عنوان مبصر برگزیده می شود.

چون بچه متولد اردیبهشت کمی لجوج و یکدنده است ممکن است در برخورد با بزرگترها دچار کمی مشکل شود. مادری را می شناسم که روزی فرزند خود را به مدرسه برد، ولی آرزو می کرد این کار را نکرده بود. چون کودک هم با معلم خود مخالفت کرد هم با نویسنده کتاب درسی اش. روز بعد این مادر از کودکش خواست که از معلمش معذرت خواهی کند. این جمله را ساعت 9 صبح به او گفت. ساعت دوازده این جمله در دفتر مدرسه شنیده شد. در پایان روز، بعد از آنکه همه بچه ها مدرسه را ترک کردند دربان مدرسه هم این جمله را شنید، البته این دفعه با صدایی لرزان و التماس گونه. روز بعد بچه دوباره پشت نیمکت خود نشسته بود ولی هرگز از معلمش عذرخواهی نکرد.

فرزند اردیبهشتی شما ممکن است انگشتانش را در خاک و گل فرو کند و همه جا را کشف کند ولی شما از بزرگ کردن او لذت خواهید برد. او ممکن است هر آشغال و کثافتی را روی اسباب بازی های خود بمالد و یا موهایش بوی پرهای پرنده ها را بدهد و هر چند دفعه هم او را حمام کنید باز بوی آشغال بدهد. ولی وقتی که بزرگتر شد هرگز یادش نمی رود که در روز تولد شما برایتان هدیه بخرد. همچنین ماشین پدرش را آن قدر تند نمی راند که به باجه تلفن همگانی بخورد. ممکن است به یخچال حمله ور شود و مرغی را که برای شام گذاشته اید بخورد، لباس مهمانی اش را کثیف کند، از درخت بالا برود، یا وسایل گران قیمتش را بشکند، ولی بعدها در آشپزی به شما کمک می کند و وقتی صاحب خانه و خانواده شد شما را با آغوش باز می پذیرد.

نوه های شما نیز بچه های خوب و مودبی خواهند شد. بچه اردیبهشتی خود را با محبت و عشق بزرگ کنید. به جای سیم خاردار نامرئی، او را با عواطف و احساسات مرئی احاطه کنید. به او زورگویی نکنید و اجازه دهید کارهایش را با همان سرعتی که می خواهد انجام دهد. گوشهایش را با موسیقی و چشمانش را با زیبایی نوازش دهید تا او هم روزی قلب شما را مملو از عشق و محبت کند. در آن روز حتی معلم او نیز او را خواهد بخشید.


*******

کودک متولد خرداد



از همان لحظه که پرستار، نوزاد متولد خردادتان را به دستتان داد چرخهای خود را روغن بزنید و تار عنکبوتهای مغزتان را پاک کنید. با داشتن این بچه از همین الان تا بیست سال آینده باید حواستان خوب جمع باشد و بهتر است از همین حالا که او در گهواره خوابیده است شروع کنید. به زودی یاد می گیرد حرف بزند و راه برود و اگر مراقب نباشید ممکن است همچون ماهی از لای انگشتانتان لیز بخورد. تا حالا سعی کرده اید حبابی را در دست های خود نگه دارید؟

سرشماری های آمریکا نشان می دهد که تعداد دوقلو یا سه قلوهای متولد ماه خرداد بیش از ماههای دیگر است. پس بچه خردادی شما می توانسته دوقلو یا چندقلو باشد. درست است. شاید تعداد انگشتان دست و پای بچه های دیگر ده تا باشد ولی دلیل ندارد که این موضوع در مورد بچه های خردادی نیز صدق کند. در رابطه با این بچه، شاید مجبور شوید تصوری را که از ریاضیات داشتید تغییر دهید. هنگامی که چهار دست و پا شروع به راه رفتن می کند لحظه ای او را در آشپزخانه می بینید که دستش را توی همزن برقی کرده و لحظه ای بعد او را توی ایوان می بینید که دارد گلهای اطلسی را می جود. بعد با تعجب از خود می پرسید مگر امکان دارد به طور همزمان در دو جا باشد؟ به یاد داشته باشید که بچه متولد خرداد تحت نفوذ سیاره عطارد است. و عطارد همان خدای یونانی است که عکسش را در کتاب ها دیده اید و یالهایی به پاهایش متصل شده و یک کلاهخود نقره ای رنگ بر سر دارد. روی سر کودک خود قابله وارونه ای بگذارید از قوه تخیل خود بهره بگیرید و تصور کنید بالهایی از پاهای گوشتالود او بیرون آمده اند. اکنون بین آن خدای یونانی و بچه خود شباهتی نمی بینید؟

من هرگز آن بند و افسارهایی که مادرها به بچه های خود می بندند تا در موقع خرید بچه به این طرف و آن طرف ندود تایید نکرده ام ولی به مادرهایی که بچه متولد خرداد دارند اکیدا توصیه می کنم یکی دو تا از این جور بند و زنجیرها بخرند.

نخستین فکری که احتمالا به مغزتان خطور می کند آن است که برای این بچه فعال و پر جنب و جوش خود یک کالسکه بخرید. البته من این منطق شما را قبول می کنم و با شما همدردی می نمایم .لی مطمئن نیستم کالسکه به درد این بچه بخورد. این جور بچه ها دائم در جستجو و تقلا هستند، و هر لحظه می خواهند چیز جدیدی یاد بگیرند. اگر این بچه را به فضای کوچکی محدود کنید به او ظلم کرده اید. بدتر از آن، این است که او را در آن جعبه پلاستیکی قرار دهید و از دیدن دنیای هیجان انگیز اطراف محروم کنید. فراموش نکنید که عنصر او باد است و باد همواره باید در حرکت باشد. چنانچه مجبور شوید او را در کالسکه نگه دارید تعداد زیادی کتاب و اسباب بازی نیز در جلویش بگذارید. البته اگر خسته شود تارهای صوتی خود را چنان به ارتعاش در می آورد که شما هاج و واج می مانید که او این صداها را چگونه از آن دهان کوچک بیرون می دهد. آنگاه مجبور می شوید فورا او را از کالسکه بیرون بیاورید. مگر آنکه همسایه ها گوش سنگینی داشته باشند یا خیلی ملاحظه شما را بکنند!

بچه های متولد خرداد معمولا آدمهای سالخورده را با جنب و جوش پرنده وار خود عصبی می کنند. بزرگترها بارها به کودک خردادی می گویند آرام باشد، بی قراری نکند، و کارها را با نظم و ترتیب انجام دهد. اما انجام چند کار به طور همزمان برای این بچه کاملا طبیعی است. چیزی که دیگران آن را بی قراری می دانند در مورد این کودک عادی است. خیلی اشتباه است اگر از او بخواهیم مانند بچه های آرام و کم تحرک در گوشه ای بنشیند تا همه دوستش داشته باشند. به او یاد بدهید که کمی آرامتر باشد ولی اگر بخواهید سرشت او را تغییر دهید به تمایلات طبیعی او لطمه خواهید زد. فراموش نکنید که چابکی و جنب و جوش بچه متولد خرداد و سکوت و کم تحرکی بچه متولد دی، که والدین آنها را نگران می کند در واقع ناشی از طبیعت ذاتی آنهاست و همین فطرت ذاتی به اندازه کافی برای آنها مشکل ساز است و اگر بخواهیم فطرت دیگری را به آنها تحمیل کنیم کار مشکل تر خواهد شد.

کودک خردادی خود را همان گونه که هست – یعنی کنجکاو، مهربان، باهوش و پیشرو – دوست بدارید. شما که نمی توانید سوسک را تبدیل به حلزون کنید و پلنگ هم نمی تواند خالهای خود را پاک کند. اگر سعی کنید خالهای او را پاک کنید آنگاه با یک پلنگ غمگین و عصبی مواجه خواهید شد. البته شما بچه پلنگ بزرگ نمی کنید بلکه بچه ای باهوش و کنجکاو را پرورش می دهید ولی این قیاس منطقی است. اجازه دهید کودک خردادی تان با همان دوگانگی ذاتی خود بزرگ شود. در آینده به ساختمانی که طراحی کرده و به جایزه ادبی که برنده شده است افتخار خواهید کرد و هنگامی که این استعداد دوگانه او را می بینید از خود می پرسید که چرا از ابتدا سعی می کردم او را در قالب واحدی بریزم. اگر دائم به این طرف و آن طرف می پرد بی شک فطرت ذاتی خود را تمرین می کند. ذهن فعال او ممکن است شما را گمراه کنید ولی به یاد داشته باشید که ذهن او در حال جستجوی رویاهای خود، نظم بخشیدن به آنها، و تصمیم گیری راجع به این است که کدام را رها کند و کدام را در سینه خود محفوظ دارد.

معلمان فورا متوجه می شوند که دختر یا پسر متولد خرداد در خواندن مشکل ندارد و حتی از خود لغت می سازد. آنها در دروس حفظ کردنی مهارت دارند و به راحتی از عهده تکالیف خود در این مورد بر می آیند. این بچه ها از مکاتبه با دیگران لذت می برند و دانش خود را سخاوتمندانه در اختیار دیگران قرار می دهند. اغلب این بچه ها قادرند با هر دو دست خود بنویسند و اگر دیدید او با دست چپش مینویسد و با دست راست خود نقاشی می کند تعجب نکنید. ممکن است ناخنهایش را بجود ولی انگشتانش ظریف و انعطاف پذیر هستند و برای نواختن ساز یا شعبده بازی مناسب هستند. شاید هم روزی یک جراح، دندانپزشک، یا ساعت سازی ماهر شود. دست های او حساس، پرقدرت و ماهر هستند.

متولدین خرداد خیلی ماهرانه می توانند ادای دیگران را دربیاورند. تیزهوشی و بذله گویی آنها از همان دوران اولیه زندگیشان آشکار می شود.

بچه متولد خرداد، در خانه یا مدرسه، در عالم خیال و واقعیت سیر می کند و همواره این دو دنیا را در هم می آمیزد. به طوری که اغلب اوقات واقعیت به صورت رویا ظاهر می شود و رویا به صورت واقعیت. از همین رو اغلب تصور می کنید که او دارد اغراق می کند یا دروغ به هم می بافد. البته وقتی ماجرایی را تعریف می کند دچار اغراق می شود به طوری که حتی خودش هم باورش می شود که گویا ماجرا همان گونه که می گوید رخ داده است. در این جور مواقع با ملایمت با او برخورد کنید چون او در حال تمرین خیالبافی است. به جای آن که کاری کنید که از خیالبافی خود دچار شرمندگی شود از او بخواهید که حقیقت را بگوید و آن را بنویسد. بدین طریق او می تواند تفاوت بین واقعیت و خیال را دریابد و از حالت پریشانی خارج شود. نوجوان متولد خرداد اگر نتواند به طور طبیعی اظهار وجود کند آنگاه به عالم خیال پناه می برد. یک کار خوب این است که او را از همان دوران کودکی به فراگیری زبانهای خارجی تشویق کنید. زیرا او نیز مانند متولدین آذر اهل مسافرت و گردش است و داشتن زبان برای او سودمند خواهد بود.

بچه متولد خرداد وقتی به شما می گوید که می تواند در حین انجام تکالیف، به رادیو هم گوش بدهد حرفش را باور کنید. اگر نمرات او در پایان سال حرف او را تایید کند پس چرا باید مانع او شوید؟ این بچه ها معمولا در هر زمان نمی تواند یک کار انجام دهند. انگار دلشان می خواهد دو بار زندگی کنند ولی فقط یک بار فرصت این کار در اختیارشان گذاشته شده است. به همین خاطر تلاش می کنند هر چه سریعتر همه چیز را یاد بگیرند. تنها نقطه ضعف بچه متولد خرداد این است که کمی عجول است و نمی تواند یک موضوع را تا به آخر یاد بگیرد. بنابراین شما نباید اجازه دهید که هوش و استعداد آنها در راه تعجیل در کار تلف شود. بچه متولد خرداد چندان وقت شناس نیست و کارهای خود را به موقع انجام نمی دهد چون معمولا در مسیر خود به کشفیات جدیدی می رسد. همچنین برای او خیلی سخت است که حرف کسی را تا آخر گوش بدهد و بعد در پی جواب برآید. چون او حرف طرف مقابل را خیلی زود می فهمد و دیگر نمیخواهد جزئیات را بشنود. احتمالا ممکن است حرف خود را تکرار کند ولی به دیگری اجازه نمی دهد این کار را بکند و در نتیجه دیگران از کار او عصبانی می شوند. در سر کلاس وزوز یک مگس، تکه ای کاغذ رنگی، یا دودی که از دودکش بیرون می آید حواس او را پرت می کند. به راحتی نمی توانید توجه او را به موضوعی جلب کنید ولی اگر موفق به این کار شوید آنگاه کنجکاوی و علاقه شدید او را پاداش خواهید گرفت.

پس نوجوان متولد خرداد شما معمولا پای تلفن خواهد بود، هر هفته دوست جدیدی می گیرد، تصمیم خود را در خصوص شغل آینده اش بارها عوض می کند، و در رانندگی کمی تند می راند. دختر نوجوان متولد خرداد نیز محبوب همه است، اشکش خیلی زود جاری می شود، ولی بلافاصله می تواند لبخندی به گرمای آفتاب بزند. این نوجوانان باعث می شوند احساس جوانی کنید. هنگامی که فرزند خردادی شما بزرگ می شود، دائم با این شکایت مردم روبرو هستید که آن ها در هر کاری مداخله می کنند. بعد شما تبسمی می کنید و آنها ناراحت می شوند. تبسم شما به خاطر این است که یادتان آمده است که او در سن هفت سالگی دستش را توی کیک، خمیر ریش پدرش، ظرف ماهی، سطل آشغال، و کاسه سوپ داغ و پریز برق می کرد و شما را شدیدا عصبانی می کرد. کمی بعد در هنگام غروب، در روی چمن ها دنبال کرم شب تاب می گشت. و شما آهی از سینه بیرون می دادید و از خود می پرسیدید: ((این بچه دنبال چی می گردد؟ چرا توی هر کاری دخالت می کند؟ چقدر تکان می خورد؟)) بعد او صدای شما را میشنید و ناراحت می شد. و شما هیچ گاه نگاه او را از یاد نخواهید برد هنگامی که در جوابتان گفت: ((سخت نگیر مامان... نمی دانم چرا این کارها را می کنم. ولی نگران نباش بالاخره علتش را پیدا می کنم.))


کولیک نوزادان و 40 روش برای برطرف نمودن آن


اگر نوزاد مبتلا به کولیک دارید حتماٌ مطالعه نمائید:

1- قبل از هر چیزی توجه به این نکته ضروری است که هرگز مادر را به دلیل نحوه تغذیه نوزاد یا رژیم غذائی او مورد سرزنش قرار ندهید و او را مسئول بروز کولیک ندانید. هر چند که عامل تغذیه میتواند به خودی خود مهم باشد.

2- آرامش خود را حفظ نمائید. (اگر علت اصلی گریه کودک کولیک باشد، خطرناک نیست)

3- در حین گریه های نوزاد یک نفس عمیق بکشید و آرامش خود را بدست آورید. اگر شما هم مضطرب و کلافه باشید، کودک این حالت را از شما دریافت می کند و هرگز نخواهید توانست که وی را آرام کنید.

4- خودتان را برای پایداری در برابر بروز کولیک در پایان روز آماده کنید. مثلا شام را زودتر تهیه کنید.

5- از همیاری و مساعدت دیگران غافل نشوید. از افراد نزدیک برای نگهداری نوزاد خود کمک بگیرید.

6- سعی کنید مواد لبنی را برای چند روز قطع کنید. (تجربه ثابت کرده با قطع مصرف لبنیات درد نوزادان بهبود خواهد یافت)

7- به جای مصرف روزانه شیر از ماست استفاده کنید.

8- در مصرف گندم، برخی میوه های تابستانی و مواد نفاخ مانند حبوبات یا انواع کلم زیاده روی نکنید.

9- از خوردن کلم، گل کلم، حبوبات، سیر، کافئین، تخم مرغ، تربچه، پیاز و همین‌طور ادویه‌جات و سایر مواد تحریک کننده برای چند روز اجتناب کنید. (اگر گریه کودک پس از ورود دوباره یک غذا مجددا شروع شود، خواهید دانست که این غذا مسؤول ناراحتی کودک است.)

10- آجیل ، بادام زمینی، مرکبات، شکلات، گوجه فرنگی، قهوه، غذاهای دریایی هم ممکن است برای نوزاد ایجاد حساسیت نماید.

11- مصرف جوشانده‌های گیاهی حاوی مخلوطی از بابونه، شاه پسند، شیرین بیان، رازیانه و بادرنجبویه توسط مادر گریه را در شیرخواران دچار کولیک کاهش میدهد. فراموش نکنید که در استفاده از داروهای گیاهی به صورت سنتی همیشه خطر آلودگی و عفونت وجود دارد.

12- بهتر است که با پزشک خود در مورد رژیم غذایی تان مشورت نمائید.

13- تا حوالی 4 ماهگی (زمان تکامل دستگاه گوارش کودک) رژیم غذایی خود را ادامه دهید.

14- اگر از شیرخشک برای تغذیه نوزاد استفاده می کنید، با پزشک کودک درخصوص عوض کردن نوع شیرخشک نوزادِ خود مشورت نمائید. (معمولاً شیرخشکهایی که پایه آنها براساس پروتین گیاهی سویا می باشد، توصیه میگردد)

15- مطمئن شوید که حین شیردهی هوا وارد دهان کودک نمی شود.

16- هنگام شیرخوردن مواظب باشید فقط نوک سینه داخل دهان کودک نباشد، بلکه کل هاله سینه در دهان کودک قرار بگیرد، با این کار هنگام شیرخوردن هوای کمتری وارد معده کودک می‌شود.

17- اگر از شیشه برای شیردهی استفاده می کنید، از انواع مخصوص کودکان دچار کولیک استفاده کنید.

18- حتماً پس از شیردهی هوای تجمیع شده (آروغ) را خارج کنید. (این امر کمک می کند فشارِ تجمعی ناشی از بلع هوا کاهش یابد) برای این کار می‌توانید سر نوزاد را روی شانه خودتان بگذارید و آرام پشت او را بمالید یا به طور ملایم ضربه بزنید. (برخی بچه‌ها هنگام بادگلو زدن، مقداری از شیرخورده شده را هم برمی‌گردانند) همچنین می توان نوزاد روی دست گرفت و آرام پشت او را مالش داد، برای کودکان بزرگتر میتوان کودک را در بغل نشاند و پشت او را ماساژ داد.

19- به کودک خود پستانک بدهید. البته شاید این یک حقه باشد، اما گاهی اوقات مکیدن می تواند به کودک آرامش دهد. تاب دادن کودک در گهواره نیز می تواند کمک کننده باشد.

20- کودک خود را از روی شکم، روی زانوهایتان یا داخل وان آب گرم قرار دهید. در این حالت با نوازش یا مالیدن پشت کودک می توانید به کاهش فشار شکم وی کمک کنید.

21- کودک را در آغوش بگیرید و با او صحبت کنید. قدم بزنید، تاب دهید یا با سرعت راه بروید. مسلما بغل کردن شیرخواری که بطور مداوم گریه می کند کار آسانی نیست، اما با این کار هم گرما و حضورتان موجب آرامش در کودک می شود و هم ضربات ملایم ناشی از قدمهای سریع شما ممکن است به حرکت گاز در روده های کودک کمک کند. با همین ایده بعضی نیز گذاشتن کودک در گهواره و تکان دادن را پیشنهاد می کنند و در صورت امکان گردش دادن کودک در اتومبیل.

22- نظریه دیگر می‌گوید کولیک در اثر نابالغ بودن سیستم عصبی مرکزی پدید می‌آید. بنابراین بچه‌ها ممکن است که نسبت به محرک‌هایی مانند سرو صدا، نور و غیره واکنش شدید نشان دهند در حالی که بچه‌های بزرگ‌تر یا افراد بزرگسال قادر هستند به راحتی خود را تطبیق دهند.

23- سعی کنید فضا را تغییر دهید. می توانید کودک را در کالسکه یا داخل "آغوش" به گردش بیرون از خانه یا پارک ببرید. هوای تازه و حرکات ریتمیک ممکن است او را به خواب برد.

24- در بعضی از بچه‌ها قرار گرفتن در جاهای ساکت و آرام می‌تواند کمک کننده باشد

25- به حمام بروید. می توانید کودک را در وان مخصوصش بگذارید یا به همراه او خودتان هم در وان بزرگ بروید. گرمای حمام و صدای آب اثر خوبی روی کودک ناآرام خواهد داشت.

26- روشهای دیگری هم پیشنهاد شده اند که احتمالاً مکانیسم عملشان، پرت کردن حواس کودک و در نتیجه متوقف کردن گریه های او هستند. قرار دادن شیرخوار نزدیک جاروبرقی یا وسیله‌ای شبیه آن، که سروصدای یکنواخت ایجاد میکند، همین طور سوار کردن کودک در اتومبیل یا کالسکه برای گردش. حداقل این است که میشود این روشهای بی ضرر را امتحان کرد.

27- - در کشورهای دیگر وسیله‌ای به نام "نگهدارنده کولیک" به بازار عرضه شده که روی شکم شیرخوار فشار وارد میکنند. سازندگان ادعا میکنند این وسیله در درمان و پیشگیری از کولیک موِثر است. همچنین برخی کشورها با ساختن دستگاهی مشابه اتومبیل و با شبیه سازی فضای اتومبیل کودک مبتلا به کولیک را فریب داده و آرام می نمایند.

28- کودک را ماساژ دهید. می توانید در دمای مناسب لباسهای کودک را درآورید، روی یک حوله تمام بدن یا فقط شکم وی را با استفاده از یک روغن طبیعی یا روغن بچه ماساژ دهید. برای ماساژ شکم، می توانید کمی روغن زیتون روی شکم شیرخوار بریزید و با انگشت شست از اطراف ناف شروع کنید. فرض کنید که می خواهید دوایری را با انگشت رسم کنید و به تدریج که از ناف دور می شوید دوایر بزرگتری را بکشید. دقت کنید که خیلی به شکم کودک فشار نیاورید. این کار را می توانید با خواندن یک لالایی یا شعر و یا گوش دادن به موسیقی آرام نیز انجام دهید.

29- در صورتی که شما همیشه در حال غذا دادن، تعویض پوشک، خواباندن و سرگرم کردن کودک خود هستید، گاهی نیز می توانید استراحت کوتاهی به خود بدهید. اگر این امکان را دارید او را برای چند ساعت به همسر یا یکی از بستگان بسپارید تا کمی استراحت کنید.

30- داروهای ضد نفخ مخصوص کودکان وجود دارد. برخی داروهای بزرگسالان هم در مواردی با مقدار بسیار کم برای شیرخواران تجویز می شوند، اما دقت کنید که انتخاب و روش استفاده از دارو را به پزشک کودکتان واگذار کنید؛ هر دارویی را تنها با دستور پزشک و فقط از داروخانه تهیه کنید. مواد گیاهی و عصاره و عرقیات را نیز خودتان بخورید.

31- از شربت گریپ میکسچر که با نام تجاری nursing Harveys وارد می گردد، هم می توان استفاده کرد. معادل ایرانی این شربت کاراوی میکسچر یا گریپ واتر می باشد، که ارزانتر است. همچنین، از قطره دایمتیکون، (2 قطره به ازای هر کیلو وزن نوزاد، مثلاً برای نوزاد 4 کیلویی 8 قطره) نیز می توان، استفاده کرد. در برخی منابع استفاده از گلوکز هیپرتونیک 10% یک قطره که زیر زبان نوزاد چکانده می شود و یا ندیفن هیدرامین 1 میلی گرم به ازای هرکیلو وزن بدن هم ذکر شده که می بایست طبق نظر متخصص اطفال استفاده نمود.

32- یکی از اشتباه ترین و مهلک ترین تجویزها تجویز شربت دی سیکلومین می باشد که اگرچه ممکن است اثر خوبی هم داشته باشد اما در نوزادان زیر 6 ماه عوارضی دارد و می تواند آپنه تنفسی (بند آمدن نفس نوزاد) خواب آلودگی و یبوست ایجاد نموده و مصرف آن توصیه نمی شود،

33- در مصرف دارو، عبارات هشداردهنده (داروهای ضدکولیک) "مثل برای نوزادان زیر 6 ماه مضر است" را مدنظر قرار دهید.

34- سایمتیکون یک داروی بی‌خطر برای کاهش گاز درون مجرای روده است که معمولاً بدون نسخه از داروخانه ها قابل تهیه است. عده‌ای معتقدند این دارو و نظایر آن در درمان کولیک شیرخواران موِثر است اما مثل خیلی چیزهای دیگر در عالم پزشکی، هیچ کس نمی تواند در این باره قسم بخورد. در کشور ما، رایج‌ترین داروهایی که برای درمان کولیک شیرخواران به کار میرود همان "گریپ میکسچر" و "دایمیتکون" است. (مصرف دایمتیکون برای نوزادان پسر مناسب نیست. بهتر است از سایمتیکون استفاده شود.)

35- گاهی بچه را به یک پرستار یا فرد مطمئن دیگر سپرده و برای دیدن فیلم و صرف شام ساعاتی را بیرون از منزل گذرانده و تجدید قوا کند.

36- یک بطری آب گرم را در پتو پیچیده و در مجاورت شکم نوزاد قرار دهید.

37- کولیک شیرخواران بسیار بیش از آن برای خود کودک آزاردهنده یا خطرناک باشد، برای پدر و مادر آزاردهنده و حتی خطرناک است. پزشکان هم در چنین مواردی، شاید بیش از نوزاد باید به پدر و مادر نوزاد توجه کند. مادران هم باید مطمئن باشند اضطراب و افسردگی شان، بعد از طی شدن دوره گریههای کودک، بهبود می‌یابد.

38- در واقع برای والدین ممکن است بسیار دردناک باشد که باید گریه های متناوب، دلگیر کننده و آزار دهنده کودک را تحمل کنند. کودکان مبتلا به کولیک کاملا خوب هستند. اگر هیچیک از روشهای بالا جواب نداد می توان نوزاد را برای چند دقیقه رها کرد و توجهی نکرد.

39- پزشک معروف کودکان دکتر اسپاک اینگونه می نویسد: "بدون توجه به ساعتها گریه کردن، این کودکان بزرگ می شوند و وزن می گیرند، نه فقط در حد طبیعی که بهتر از حد طبیعی رشد می کنند." و نکته آخر اینکه در یک مطالعه مشخص شده که کودکان مبتلا به کولیک در آینده مسائل زندگی را حتی بهتر حل می کنند.

40- پیشنهاد می گردد، مطالب فوق را همسرتان نیز مطالعه نماید.
CafeMom Tickers
2738
رویه صحیح شیردهی روزانه به کودک

آیـا در مـورد مـدت زمـان و چگونـگی شیردادن به نوزاد خود
سردرگم هستید؟ نمیدانید چه برنامه ای را باید اجرا کنید؟
آیـا بـاید منتظر شوید تا گریه کند و یا این کـه هنـگـامی کـه
خوابیده او را بیدار کنید و به او شیر دهید؟ اگر تازه به جمع
مـادرهـای شیـرده اضـافـه شده ایـد، مـطـمـئـنا این یکی از
سوالاتی است که اخیرا به ذهنتان خطور کرده.

چند وقت یکبار باید به کودک خود شیر بدهم؟
بیشتر نوزادان باید 8 تا 12 بار در یک شبانه روز از شیر مادر تغذیه کنند. این روند باید از دو سه روزگی کودک شروع شود و تا 3-6 ماهگی نیز ادامه پیدا داشته باشد. شیر دهی به نوزاد را نباید بر اساس فاصله های زمانی معین و از روی ساعت تنظیم کنید.

فاصله زمانی بین وعده های غذایی و مدت زمانی که کودک از شیر مادر استفاده میکند، در نوزادان مختلف متفاوت است. هر دفعه شیردهی می تواند در حدود 10 تا 45 دقیقه با دفعه بعدی فاصله داشته باشد.

آیا باید برای شیردهی، کودک را از خواب بیدار کرد؟
برای چند هفته اولیه من معمولا به مادرها توصیه می کنم که فرزندان خود را برای شیردهی حداقل هر دو سه ساعت یکبار از خواب بیدار کنند. این فاصله از شروع اولین شیردهی تا آغاز تغذیه مجدد حساب می شود. (در طول روز و شب هیچ تفاوتی نمیکند) اگر کودک شما می تواند شب ها قدری طولانی تر بخوابد هیچ اشکالی ندارد، می توانید در این فاصله به او شیر ندهید.

اگر کودک زودتر از زمان مقرر برای شیردهی بیدار شد، چه کار باید کرد؟
اگر کودک شما به شیر خوردن تمایل نشان دهد و به عنوان مثال شروع کند به گریه کردن و مکیدن انگشتانش شما به هیچ وجه نباید او را دو سه ساعت منتظر نگه دارید تا زمان شیر دادن فرا برسد. اگر کودک نیاز به شیر خوردن داشت لازم نیست صبر کنید و می توانید همان موقع به او شیر دهید، حتی اگر زمان کوتاهی از تغذیه شدن قبلی گذشته باشد. اصلا نگران نباشید که شیر موجود در سینه ها "تخلیه" می شود. شیر به طور مکرر در سینه ها درست شده و همیشه به اندازه کافی برای سیر شدن کودک شیر در آنها وجود دارد.

آیا کودک باید مدت زمان معینی از هر سینه شیر بخورد؟
اگر کودک در حال شیر خوردن است، نباید سینه را از دهان او جدا کنید. اجازه دهید تا او خودش سینه را رها کند. او یا سر خود را به سمت عقب می کشد و یا برای مدت زمان نسبت طولانی مکیدن را متوقف می کند. هیچ مدت زمان مشخصی برای تغذیه کودک از هر سینه وجود ندارد. اگر خواست از سینه دیگر هم استفاده کند، به او اجازه دهید. اگر هم نخواست باز هم هیچ اشکالی ندارد. باید به کودک اجازه دهید که خودش شیر خوردن را متوقف کند. در مراحل آخر شیر چرب تر و خامه ای تر می شود؛ اگر شما کودک را از مکیدن بازدارید او نمی تواند از شیر پر چرب و خامه ای استفاده کند.

چه موقع می توانم کودک را برای شیر دادن بیدار نکنم؟
زمانی که امر شیر دهی برای شما جا افتاد، باید کودک را یکی دو مرتبه نزد متخصص اطفال ببرید تا مطمئن شوید که به اندازه کافی رشد کرد. از این زمان به بعد می توانید هر زمان که خودش درخواست کرد او را تغذیه کنید. زمانی که رشد کودک کافی باشد، پوشک خود را مکررا خیس و کثیف کند، آنگاه دیگر مجبور نیستید که او را برای تغذیه شدن از خواب بیدار کنید.

چگونه می توان تشخیص داد که کودک درخواست شیر می کند؟
کودک با "قار و قور" کردن، مکیدن انگشت های دست، حرکت دادن لب ها، باز کردن دهان، تولید صداهای خفیف و یا گریه کردن شما را صدا می زند. خیلی بهتر است که در همان مراحل اولیه و با مشاهده علائم ابتدایی، شیر دادن را شروع کنید و منتظر شروع گریه او نباشید. زمانی که شروع به گریه کند، شیر دادن سخت تر می شود، چرا که ابتدا باید او را آرام کنید و بعد شروع کنید به تغذیه کردن او.

چرا کودک من علاقه زیادی به شیر خوردن در شب دارد؟
این مسئله کاملا طبیعی و قابل پیش بینی می باشد. نوزادان یک زمان مشخصی را برای تغذیه کلی انتخاب می کنند که نام " تغذیه زنجیره ای" بر روی آن گذاشته اند. در این حالت کودک تمایل دارد تا در فواصل زمانی متعدد از شیر مادر تغذیه کرده و در بین آنها استراحت کوتاهی نیز داشته باشد. امکان دارد که برای چندین ساعت بخواهد بدون توقف شیر بخورد. متاسفانه بسیاری از خانواده ها در مورد این نوع رفتار نظر مساعدی ندارند و تصور می کنند که این امر به دلیل مغذی نبودن شیر مادر اتفاق می افتد. باید به خاطر داشته باشید که تنها از روی واکنش های کودک نمی توانید تشخیص دهید که او چه میزان از شیر مادرش را مصرف می نماید.

چگونه می توانم تشخیص دهم که کودک به اندازه کافی شیر خورده؟
یکی از معتبرترین راهها از روی نمودار رشد کودک و ادرار و مدفوع او می باشد. اگر وزن او به اندازه کافی اضافه شود، بدون توجه به داد و بیدادهایی که راه می اندازد و درخواست های شبانه اش برای شیر، می توان تشخیص داد که به اندازه کافی تغذیه شده است.

اما اگر بخواهید به طور روزانه از این مسئله آگاهی پیدا کنید، بهترین راه توجه به ادرار و مدفوع او می باشد. از 5 روزگی تا 6-8 هفتگی باید حداقل 5 تا 6 مرتبه خود را خیس کند و در هر 24 ساعت 3-4 تکه مدفوع زرد رنگ به اندازه کف دست، دفع کند. پس از 6 تا 8 ماهگی میزان مدفوع اغلب کودکان کمتر شده، اما همان 5-6 بار ادرار را دارند. به علاوه نمودار رشد نیز به خوبی بالا می رود.

چرا کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، دائما عادات غذایی خود را تغییر میدهند؟
دلیل قطعی این مسئله مشخص نیست، اما تا آنجایی که ما می دانیم به دلیل سطح چربی شیر مادر است. میزان چربی موجود در شیر در هر زمان تغییر می کند. اگر مدت زمان زیادی از آخرین مرحله شیر دهی سپری شده باشد، شیری که در ابتدا از سینه می اید کم چرب بوده و حالت سر شیر دارد، سپس کمی غلظ تر شده و مثل شیر طبیعی می شود و پس از مدتی چرب تر شده و حالت خامه ای پیدا می کند. زمانی که فواصل زمانی بین شیردهی ها کمتر باشد ( مثل تغذیه زنجیره ای) شیری که می آید غلیظ و پر چرب تر می باشد. کودک برای رشد جسمی و ذهنی باید حتما از این شیر پرچرب خامه ای استفاده کند. خوشبختانه زمانی که کودک این شیر را مصرف کند مدت زمان بیشتری به خواب فرو می رود، چرا که هضم آن روند آرامی دارد و به کودک احساس سیری می دهد. پس از اینکه کودک از " تغذیه زنجیره ای" بهره برد، اشکالی ندارد به او اجازه دهید تا مدت زمان بیشتری استراحت کند. می توانید تا دو، سه ساعت او را از خواب بیدار نکنید - از این وقفه نهایت استفاده را ببرید!

آیا باید برنامه زمانبندی شده را به کودک تحمیل کنیم؟
تحقیقات نشان می دهد که دخالت در روند تغذیه طبیعی کودک (به ویژه منتظر گذاشتن او برای تغذیه) مشکلات زیادی از قبیل ذخیره شدن شیر رقیق در سینه ها و ناتوانی در افزایش وزن نوزاد را به همراه دارد. هر چه مدت زمان بین شیردهی بیشتر باشد، شیر کمتری در سینه ها درست می شود. شیر دهی مکرر، هم منبع شیر شما را افزایش می دهد و هم سلامت کودک را تضمین می کند.

زمانی که نوبت به برنامه ریزی برای شیر دهی به کودک می رسد، باید به خاطر داشته باشید که تغییر و تنوع نمک زندگی است! فرزند شما آواها و عکس العمل های طبیعی از خود بروز می دهد و شما بدون اینکه نیازی به ساعت داشته باشید و تنها با توجه داشتن به خود او به راحتی می توانید تشخیص دهید که چه موقه گرسنه است.
CafeMom Tickers
برقراری ارتباط
برای دختر ساده تر است یا پسر؟ دختر
یک نوزاد دختر از همان ابتدای تولد، بیشتر تمایل دارد که به رنگ ها و حالت ها نگاه کنید؛ به همین خاطر، معمولا چهره انسان ها از اولین انتخاب های او به حساب می آید.
اما یک نوزاد پسر بیشتر به دنبال چیزهای متحرک است؛ مثلا ماشینی که به دور خود می چرخد به راحتی می تواند همه توجه یک پسربچه را به خود جلب کند.
همین تفاوت ها در نقاشی آنان نیز رخ می نماید. دختربچه ها برای ترسیم اسامی و کلماتی که در ذهنشان وجود دارد از رنگ های متعددی استفاده می کنند؛ اما پسربچه ها برای به تصویرکشیدن صحنه جنگ ها و تصادف ماشین ها، رنگ های آبی، سیاه و نقره ای را بیشتر به کار می برند.
به طور خلاصه، دخترها �شخص محور� و پسرها �عمل محور� هستند
کودکان دختر، چهره ها را با دقت بررسی می کنند؛ به همین خاطر قادر هستند علائم غیرکلامی مانند حالت ها و تن صدا را بهتر درک کنند اما پسرها، در مقایسه با دخترها، علاوه بر اینکه دیرتر شروع به حرف زدن می کنند و دایره واژگان محدودتری دارند، در برقرارکردن ارتباط میان کلمات و احساسات هم تبحر زیادی ندارند.
برخلاف دختران که ریز و درشت وقایع و احساسات خود را بیان می کنند، پسران اهمیت زیادی به این قضیه نمی دهند. مهارت برقرارکردن ارتباط چشمی در پسرها، در مقایسه با دخترها، معمولاً کمتر است و عملاً ارتباط های چشمی کوتاه تری دارند.
همین مسئله سبب نگرانی برخی از والدین می شود که مبادا پسر شاخ شمشادشان به �اوتیسم� یا �درخودماندگی� مبتلا باشد اما در اکثر مواقع این نگرانی بیجاست چون معمولاً این حالت در پسرها طبیعی است و از عملکرد مغزشان نشأت می گیرد.
خدا جونم شکرت واسه همه چی😍
***علائم خطر پس اززایمان***
________________________

علائم خطر پس اززایمان
دوران پس اززایمان نیز می تواند مانند دوران بارداری برای مادر خطرآفرین باشد .بنابراین اطلاع از علائم خطراین دوران نیزبرای مادر وپدرضروری است وباید با مشاهده این علائم حتما به پزشک یا ماما مراجعه کنند .این علائم عبارتند از:
-تب و لرز
-خونریزی بیش از میزان قائدگی درهرزمان ویا ادامه خونریزی بیشتراز حد لکه بینی بعداز ده روز
-درد و ورم ناحیه بخیه ها
-هر گونه درد، قرمزی وتورم پستانها
-لمس توده یا درد وتورم وخروج ترشحات چرکی ازمحل بخیه ها
-خروج ترشحات چرکی وبدبو ازمهبل
-درد زیر دل یادرد ساق پا
-بی اختیاری دفع ادرار ومدفوع درد ی
***پس از زایمان***
_______________________

شش هفته اول بعد از زایمان ، دوران نقاهت پس اززایمان (نفاس) نامیده می شود.دراین مدت نیز لازم است مادر درچند نوبت توسط کارکنان بهداشتی مراقبت شود.پدرومادر نیز باید به تغییرات طبیعی وخطراتی که سلامت مادرونوزاد راتهدید می کند آگاه بوده ودرصورت بروز علائم خطردر اسرع وقت به مراکز درمانی مراجعه نمایند .
تغییرات بدن مادر پس اززایمان
دو تغییر عمده بدن مادردردوران بعداز زایمان مربوط به رحم وپستان است.
رحم:پس اززایمان رحم کم کم به حالت اولیه خودبرگشته واندازه آن به سرعت کوچکتر می شود. پوشش ضخیمیکه دیواره رحم برای لانه گزینی جنین تشکیل شده بود ابتدا به شکل ترشحات خونی وسپس ترشح قهوه ای رنگ وپس ازحدود10 روز به صورت ترشحات زرد یا سفیدرنگ ازمهبل خارج می شود.البته ممکن است در برخی خانم ها خونریزی در حد لکه بینی ،حتی تا حدود 40 روز پس اززایمان نیز ادامه یابد .در این مورد برای اطمینان بیشتر می توان با پزشک یا ماما مشورت کرد.دراکثر مادرانی که کودک خود را شیر می دهند به مدت 5 تا6 ماه بعداز زایمان وگاهی تازمانی که تغذیه کودک با شیرمادر ادامه دارد، قاعدگی اتفاق نمی افتد .ولی درزنانی که کودک خودرااز پستان شیرنمی دهند ،معمولا قاعدگی حدود 4تا8 هفته بعد اززایمان اتفاق می افتد .گاه اولین قاعدگی غیرعادی وتوام با خونریزی زیادوخروج لخته است ونباید موجب نگرانی شود ،ولی در صورت ادامه این وضعیت باید به پزشک مراجعه شود .
پستان ها: در روزهای اول بعد از زایمان آغوز که حاوی پروتئین بیشترومواد ایمن سازی مشابه واکسن است در پستانها تولید وترشح آن تا10 روز ادامه یافته وسپس به شیر تبدیل می شود.مقدار شیر در افراد مختلف ، متفاوت بوده وبستگی به دفعات شیردهی ، رژیم غذائی وحالات روحی مادر دارد.
اندوه پس از زایمان: برخی از مادران درروزهای اول پس از زایمان احساس اندوه وغم بی دلیل می کنند که معمولا زودگذر است ودرافراد مختلف،شدت آن متفاوت می باشد .چنانچه این حالت طولانی ومداوم شود ، مشورت با پزشک لازم است.
***مراقبت های پس اززایمان***
_________________________

مراقبت های پس اززایمان
ساعات اول پس اززایمان (6ساعت اول)مهمترین وخطرناکترین زمان برای مادر می باشد. دراین مراقبت ها کنترل میزان خونریزی وعلائم حیاتی مادر (فشارخون،دمای بدن ،نبض و تنفس)اهمیت زیادی داردارائه ای مراقبت ها برعهده پزشک یا ماما می باشد.سایرمراقبت های ضروری برای مادر عبارتند از:
تغذیه: رژیم غذائی مادران شیرده بعد اززایمان درمقایسه با غذای زنان باردار نیاز به کالری و پروتئین بیشتری دارد.زیرابایدپروتئین،کلسیم وسایرموادی که مادرذراثرشیردهی ازدست می دهد تامین شود .ضمنا برای جلوگیری از کم خونی وکمبود ویتامین ها مصرف روزانه یک قرص آهن و یک قرص مولتی ویتامین تا سه ماه پس اززایمان برای مادر تجویز می شود .
مراقبت از نوک پستان: بعداز زایمان تغذیه نوزاد با شیر مادر بسیار اهمیت دارد.زیرا شیرمادر علاوه بر مزایای زیادی که دارد، احتیاجات تغذیه ای نوزادرا در4تا6 ماه اول زندگی بر طرف می کند. برای تغذیه نوزاد باشیر مادر،لازم است مراقبت مناسب پستان هارا کاملا تمیز نگه دارد .البته شستن نوک پستان درهربار تغذیه نوزاد وهمچنین استفاده از صابون توصیه نمی شود ،فقط کافی است خانه های شیرده پستان های خودرا یکبار درروز شسته واجازه دهند تادرمعرض هوا خشک کند.
دربعضی مادران شیرده به دلیل وضعیت نادرست شیردهی ودر حالتی که شیر خوار به قدرکافی از هاله پستان رادر دهان قرار نداده وفقط نوک پستان را می مکد،نوک پستان زخم می شود .مادر می تواند برای کمک به بهبود زخم یا شقاق نوک پستان ،بعداز تغذیه نوزاد یک قطره از شیر خود را روی نوک وهاله پستان قراردهد.
در این مواقع بهتراست مادر به شیردهی ادامه داده ودر صورت نیاز به پزشک یاماما مراجعه نماید .استفاده ازصابون ،کرم ها ومحلول های داروئی وشستشوی زیادپستان توصیه نمی شود،زیرا احتمال آسیب را بیشتر می کند.
در روز های اول بعد اززایمان که شیر درپستان ها ترشح می شود ،پستانها پر شیر ،بزرگ،سفت واحتمالا دردناک می شود .دراین حالت نوزاد نمی تواند نوک پستان وهاله آن رادر دهان خود قرار داده وبه اندازه کافی شیر بخورد ،درنتیجه پستانها کاملا تخلیه نمی شوند .درچنین مواردی تخلیه شیر از پستان باعث نرم شدن آن می شود.بهترین اقدام مکیدن قوی شیر خوار است.بدین منظور مادر باید ابتدابا یک حوله تمیز وگرم پستان خودرا کمپرس کند یا دوش آب گرم بگیرد وپس از ماساژ ملایم پستان،نوزاد خود را تغذیه نماید .اگر نوزاد قادر به مکیدن نباشد ،مادر می تواند شیر خود را دوشیده و با فنجان و قاشق به شیرخوار بخوراند.
گاهی با ورود میکرب به مجاری شیر پستان دچار عفونت می شود .در این گونه موارد قسمتی از پستان قوق العاده دردناک ، متورم وقرمز شده که آن را ماستیت گویند. این حالت درمراحل پیشرفته منجر به آبسه پستان می شود.در ماستیت نیز مهم ترین مساله تخلیه شیر از پستان است.برای اینکه مادرکمتراحساس درد کند،بهتراست شیردهی راازپستان سالم شروع نماید .اگر مادر مایل به شیر دهی از پستان مبتلا نیست،توصیه می شودشیر رادوشیده وبافنجان به نوزاد بدهد.
در صورت بروز عفونت پستان حتما به پزشک مراجعه شود
***تغذیه بعد از زایمان***
______________________

بعد از وضع حمل تمام خانم‌ها تمایل دارند که به وزن قبل از حاملگی خود برگردند و نگران هستند که این مورد چه مدت طول خواهد کشید بلافاصله بعد از زایمان به دنبال تخلیه محتویات رحم و خونریزی طبیعی حدود 5 تا 6 کیلوگرم، وزن کاهش می‌‌یابد.
در طول 6 هفته اول بعد از زایمان 2 تا 3 کیلوگرم دیگر وزن کاهش پیدا می‌‌کند که این کاهش وزن به علت از دست دادن مایع از طریق ادرار است. اکثر خانم‌ها در طی 6 ماه بعد از زایمان به وزن قبل از حاملگی خود می‌‌رسند. از عواملی که بر روند کاهش وزن بعد از زایمان تاثیر دارند: حاملگی اول،‌ شیردهی، برگشت زود هنگام به کار خارج از خانه و … می‌‌باشند.
در طی 6 هفته اول بعد از زایمان نباید محدودیت انرژی داشته باشید. زیرا بدن نیازمند است تا آنچه در زمان تولد نوزاد ازدست رفته است بازیابد و نیاز کودک تامین شود. در انجام کارهای منزل کمک کرده و احتمالا کار خود را شروع کنید. تغذیه با شیر مادر به طور معجزه‌آسا باعث کاهش وزن نمی‌‌شود ولی به کاهش وزن کمک می‌‌کند.
خانمی که زایمان کرده است در واقع مسئول تغذیه خود و نوزادش می‌‌باشد، پس باید رژیم غذایی خود را با دقت انتخاب کند. رژیم بعد از زایمان باید با دقت دوران بارداری رعایت شود. خوردن همه مواد مانند حبوبات و دانه‌های مغذی، میوه‌های تازه، سبزیجات و غذاهایی که پروتئین و کلسیم و آهن را به فراوانی فراهم می‌‌کنند باید مورد توجه قرارگیرد. متخصصان و کارشناسان در بحث‌های پرستاری مادران توصیه به اضافه کردن انرژی به میزان 500 کالری در روز را دارند. به طور متوسط اکثر زنان شیرده روزانه 2700 کالری انرژی نیاز دارند. خوردن کمتر از 1800 کالری در روز منجر به کاهش تولید شیر و ضعف می‌‌شود. در این دوران، شیردهی و آزاد شدن اکسی توسین (هورمون آزاد شده از هیپوفیز) باعث می‌‌شود که مادر احساس تشنگی بیشتری بکند. به همین دلیل مادر در این دوران بیشتر از بقیه مواقع آب می‌‌نوشد و اگر چه که تاثیر زیادی در تامین شیر ندارد ولی دانشکده متخصصین زنان و مامایی آمریکا نوشیدن حداقل 8 تا 12 لیوان آب در روز را به مادران توصیه می‌‌کند.
مواد غذایی که مادر می‌‌خورد و می‌‌نوشد بر روی شیردهی تاثیر می‌‌گذارد. بنابراین نظارت بر غذای مادر درواقع نظارت بر غذای کودک است. بطوریکه اگر مادر غذای نامناسب مصرف کند، نوزاد در واقع با رفتارش مادر را متوجه می‌‌سازد. مانند گریه‌کردن، خواب کم، بی‌قراری و… همچنین مادر باید در مورد مصرف غذاهای آلرژی‌زا دقت کافی داشته باشد، زیرا نوزاد به یک سری از مواد غذایی که مادر می‌‌خورد حساس بوده و پاسخ آن را به صورت علایم پوستی نشان می‌‌دهد. مصرف بعضی از غذاها توسط مادر باعث قولنج معمولی در نوزاد می‌‌شود. از جمله کلم و شیر گاو.
مادران در این دوران باید همانند دوران بارداری میزان آهن دریافتی را کنترل کنند، هر چند که در دوران بارداری تمام ویتامین‌ها و مواد لازم را به طور کامل دریافت کرده باشند. مادر در این دوران به طور معمول قرص آهن را برای تامین آهن مورد نیاز خود و نوزادش مصرف می‌‌کند. بسیاری از خانم‌ها ذخایر آهن خود را طی زایمان‌های مکرر به میزان قابل توجهی از دست می‌‌دهند. بنابراین مادران باید در این دوران از نظر ذخایر آهن کنترل شوند. البته این نکته قابل توجه است که این مواد کمکی (مانند ویتامین‌ها) نباید جایگزین یک رژیم غذایی خوب شوند.

مادران با رعایت رژیم غذایی متنوع و مناسب سلامت خود و نوزاد خود را تضمین می‌‌کنند. با توجه به این که در این دوران هر هفته در حدود نیم تا یک کیلوگرم وزن مادر کاهش می‌‌یابد، رژیم غذایی کم‌چرب به همراه ورزش‌های مناسب در این روند تاثیر بسزایی دارند. ولی باید توجه داشت که کاهش سریع وزن مادر به عنوان یک خطر برای نوزاد است، زیرا این عمل باعث می‌‌شود سم معمولی که در چربی‌های بدن ذخیره شده است را به جریان خون رها کند و میزان مواد سمی یا آلوده‌کننده در شیر بالا رود.
یکی از راه‌هایی که باعث می‌‌شود وزن مادر به طور منظم کاهش یابد و هیچ گونه خطری هم برای نوزاد ندارد، شیردهی می‌باشد. مادرانی که نوزاد خود را شیر می‌دهند، کالری بیشتر از مادرانی که شیردهی نمی‌‌کنند مصرف می‌‌کنند.
مادران محترم باید توجه داشته باشند که حداقل در 6 هفته اول بعد از زایمان حتی نباید به فکر کاهش وزن باشند، زیرا محدود کردن آنچه شما در هفته‌های اول زایمان می‌‌خورید باعث کاهش تولید شیر می‌‌شود. مصرف مواد غذایی که پر از فیبر هستند مانند میوه‌ها و سبزی‌ها قسمت اصلی رژیم غذایی این دوران محسوب می‌‌شوند (حتی بیشتر از زمان بارداری). از مزایای این مواد غذایی فیبردار، تامین حرکات دودی روده‌ها است که برای درمان یبوست و هموروئید (بواسیر) مفید می‌‌باشد.
هرگز خیلی زود به فکر بارداری مجدد نباشید. شما باید ذخایر مواد مغذی بدن خود را تقویت کنید تا آغاز پرفروغی برای جنین بعدی شما باشد. بارداری و شیردهی فشار زیادی بر بدن شما وارد می‌‌سازد. بارداری‌های پی‌درپی بر ذخایر مواد مغذی شما نظیر کلسیم و آهن و سطح انرژی، فشار اضافی وارد خواهد آورد به خصوص اگر شیرده نیز باشید.
جهت کاهش وزن خود در بارداری اول محدودیت شدید کالری برای خود ایجاد نکنید، رژیم فوق العاده کم کالری از تامین مواد مغذی مهم در دوره بارداری بخصوص مواد مغذی نظیر کلسیم و آهن ناتوان هستند.
از استعمال دخانیات و داروهای غیر مجاز خودداری کنید و راجع به داروهایی که مصرف می‌‌کنید یا قصد مصرف آن را دارید با پزشک خود مشورت کنید.
***حمام کردن نوزاد***
_________________________

نوزادرا می توان درهر نوع لگن یا وان حمام کرد.قبل از شستشوی نوزاد باید وسایل لازم را آماده کرده ومحیط اتا ق راگرم کرد.
ابتدا چشم ها وصورت نوزاد راتمیزکنید.برای این کار هر یک از چشم ها را بایک گلوله پنبه تمیز که درآب جوشیده خیس کرده اید،از گوشه داخل چشم به طرف خارج پاک کنید.برای هر چشم یک تکه جداگانه پنبه استفاده نمائید.صورت نوزادرا نیز به همین طریق با یک تکه پنبه خیس تمیز کنید .
سپس در حالی که بدن نوزاد را در پارچه نرمی پیچییده اید و صورت او به طرف شماست ، سر نوزاد را با یک دست گرفته وبا دست دیگر با شاپوی ملایم سرو موهای او را بشوئید.
بعداز خشک کردن سر،پارچه دور بدن نوزاد را بازکرده ودر حالتی که نوزاد طاقباز قرار دارد ،گردن،زیربغل،سینه وشکم نوزاد رابالیف تمیز ونرم آغشته به صابون پاک کنید .با یک پارچه مرطوب صابون را پاک کرده ونوزاد را به روی شکم برگردانید وبه همین نحو پشت او را نیز تمیز کرده واو را با حوله نرمی خشک کنید.نوزاد را روی زمین قرار دهید لباسهایش را پوشانده ،کهنه های او را بازکرده وباسن اورا بشوئید.حال دستهای خود را صابونی کرده ورانها ،ساقها و پاهایش را صابون بزنید وبا پارچه مربوط کف صابون راتمیز کرده واین قسمت ها راکاملا خشک نمائید.
بعد از افتادن بند ناف می توان نوزاد را داخل وان یا لگن حمام کرد. توجه نمائید که حرارت آب داخل لگن مناسب باشد.برای تعیین حرارت مناسب می توانید با آرنج خود آنرا امتحان کنید.(آب نیم گرم)
بعد از آماده کردن آب وسایر وسائل لازم،صور وچشم های نوزاد را تمیز کرده ،بدن نوزاد رابه آرامی در داخل لگن آب قراردهید،طوریکه سروصورت او خارج از آب باشد.
بعد از شستشوی بدن،ائ رااز لگن خارج کرده وبا حوله نرمی که از قبل گرم شده است،خشک کنید.دقت نمائید که تمام قسمت های بدن از جمله پشت گوش ها،چین گردن ،آرنج،کشاله ران و زیر بغل نوزاد کاملا خشک شود.
2 یا حداکثر 3 بارحمام در هفته برای نوزاد کافی است،لذا از شستشوی روزانه وی اجتناب کنید.
در ناحیه سر نوزاد دو فرورفتگی حس می شود که بسیار نرم است.یکی درقسمت جلو سر که آن راملاج جلوی سر گویند و معمولا بین 9 تا 18 ماهگی بسته وسفت می شود و دیگری در پشت سر که آن راملاج پس سر می نامند و اغلب تا چهارماهگی بسته می شود.باید بدانید به هنگام شستشوی سر نوزاد دست زدن به این ملاج ها باعث درد یا ناراحتی نوزاد نمی شود.
2706
ارسال نظر شما

کاربر گرامی جهت ارسال پست شما ملزم به رعایت قوانین و مقررات نی‌نی‌سایت می‌باشید

2687