2726
عنوان

باور های نادرست راجع به شیر مادر

51961 بازدید | 37 پست
4 باور رایج اما نادرست درباره تولید شیرمادر


باور نادرست


سینه‌های کوچک نمی‌توانند شیر کافی تولید کنند.


واقعیت


شیردهی ارتباطی به اندازه پستان ندارد و ترشح هورمون پرولاکتین در اثر مکیدن بیشتر پستان توسط شیرخوار، تولید شیر را بیشتر می‌کند.


باور نادرست


شیر بعضی از مادران رقیق و آبکی است.


واقعیت


نوزادان نارس، از پستان مادر خیلی راحت‌تر، تغذیه می‌کنند تا از بطری. نوزادان با وزن خیلی پایین (1200 تا 1300 گرم) را نیز به محض ثابت شدن حال عمومی می‌توان زیرپستان گذاشت؛ اگرچه ممکن است تا چند هفته نتوانند سینه مادر را به خوبی بگیرند. در حقیقت، وزن و سن داخل رحمی آنچنان اهمیتی نسبت به آمادگی خود شیرخوار در مکیدن پستان ندارد و دلیلی وجود ندارد که این شیرخواران با بطری تغذیه شوند. در صورت نیاز به شیر کمکی باید آن را با فنجان، قاشق یا وسیله دیگری به آنها داد.


باور نادرست


کمبود شیر بعضی مادران صرفا ارثی و خانوادگی است.


باور نادرست


امکان افزایش میزان شیر در هیچ یک از مادران وجود ندارد.


واقعیت


تولید شیر یک جریان عصبی‌هورمونی است که با آرامش مادر، به سینه گذاردن مکرر شیرخوار، لمس و نگاه کردن به او شروع شده و ادامه می‌یابد. بهترین راه افزایش شیر، مکیدن مکرر سینه توسط شیرخوار است.


6باور رایج اما نادرست درباره تغذیه کودک با شیر مادر


باور نادرست


شیر مصنوعی از شیر مادر بهتر است؛ چون ویتامین و املاح افزوده دارد.


واقعیت


در شیر مادر، موادمغذی مورد نیاز برای رشد و تکامل شیرخوار و مواد ایمنی‌بخش به وفور وجود دارد. ترکیب شیر مادر از هنگام تولد تا پایان دوران شیرخواری به تناسب نیاز کودک تغییر می‌کند اما چنین تغییراتی در ترکیب شیر مصنوعی هرگز وجود ندارد. املاح و ویتامین‌ها به غیر از ویتامین D به مقدار و تناسب کافی جهت رشد و نمو ایده‌آل در شیر مادر وجود دارد. در حالی‌که این موارد در شیر مصنوعی کامل و به اندازه نیست.


باور نادرست


مادری که شیرخوار دوقلو، نارس یا کم وزن دارد، نمی‌تواند شیر بدهد.


واقعیت


مادران قادرند حتی فرزندان سه‌قلو، کم وزن یا نارس خود را شیر بدهند و در این موارد، هیچ شیری مناسب‌تر از شیر مادر برای شیرخوار نیست. حتی در نوزادان نارس نیز تغذیه با شیر مادر سبب رشد مغزی بهتر آنها می‌شود.


باور نادرست


نوزادان نارس نیاز دارند قبل از شروع تغذیه با شیر مادر، از بطری تغذیه کنند و شیرخشک بخورند.


واقعیت


نوزادان نارس، از پستان مادر خیلی راحت‌تر، تغذیه می‌کنند تا از بطری. نوزادان با وزن خیلی پایین (1200 تا 1300 گرم) را نیز به محض ثابت شدن حال عمومی می‌توان زیرپستان گذاشت؛ اگرچه ممکن است تا چند هفته نتوانند سینه مادر را به خوبی بگیرند. در حقیقت، وزن و سن داخل رحمی آنچنان اهمیتی نسبت به آمادگی خود شیرخوار در مکیدن پستان ندارد و دلیلی وجود ندارد که این شیرخواران با بطری تغذیه شوند. در صورت نیاز به شیر کمکی باید آن را با فنجان، قاشق یا وسیله دیگری به آنها داد.


باور نادرست


کار خارج از منزل، مانع شیردهی است و مادر شاغل باید تغذیه با شیر مصنوعی را شروع کند.


واقعیت


در ماه‌های اول تولد باید سعی شود شیرخوار در کنار مادر باشد و مادر، کار خارج از منزل را دیرتر شروع کند. در عین حال، از یکی دو ماه قبل از شروع کار، مادر باید با نوشیدن شیر خود ذخیره مناسبی در فریزر برای فرزندش فراهم کند. در محل کار نیز هر 3 یا 4 ساعت یک بار باید شیر خود را بدوشد و در یخچال نگهداری کند. شیر دوشیده شده را در دمای اتاق می‌توان حداقل 4 تا 8 ساعت و در یخچال حداقل تا 48 ساعت نگهداری کرد. مادر باید در پایان ساعت کار شیر دوشیده شده را روی یخ به منزل بیاورد تا روز بعد توسط اطرافیان، به کودک خورانده شود. اگر این مقدار شیر برای تغذیه کودک کافی نبود، می‌توان از ذخایر قبلی که در فریزر نگهداری شده با استفاده از قاشق، فنجان و استکان بدون استفاده از بطری کودک را تغذیه کرد. مادر باید پس از بازگشت به منزل و نیز در طول شب فرزند خود را مکرر شیر بدهد زیرا مکیدن‌های مکرر طفل است که موجب افزایش ترشح شیر مادر می‌شود. در صورتی که به هر دلیلی نگهداری شیر دوشیده شده در محل کار ممکن نباشد، باز هم بهتر است مادر پستان‌ها را بدوشد و حتی شیر را دور بریزد زیرا عدم تخلیه پستان‌ها ممکن است موجب کاهش تولید شیر شود.


باور نادرست


هر مادری اگر بیمار باشد یا دارو بخورد، باید شیردهی‌اش را قطع کند.


واقعیت


فقط در صورت ابتلای مادر به چند نوع بیماری خاص است که شیر دادن توصیه نمی‌شود.در اکثر بیماری‌های عفونی، مادر می‌تواند از طریق شیر خود، عوامل ایمنی بخش خاص همان بیماری را به فرزندش انتقال دهد و مانع از ابتلای شیرخوار به بیماری شدید شود.به‌علاوه، داروهایی که مصرف آنها در دوران شیردهی ممنوع است، بسیار اندکند و از چند قلم تجاوز نمی‌کنند. در موارد بسیار معدودی که به علت مصرف دارو، قطع موقت شیردهی توصیه می‌شود؛ مادر می‌تواند مرتب شیر خود را دوشیده و دور بریزد تا ترشح شیر ادامه یافته و بتواند بعد از قطع دارو به شیردهی ادامه دهد.


باور نادرست


تغذیه با شیر مصنوعی آسان‌تر از تغذیه با شیر مادر است.


واقعیت


تغذیه با شیر مصنوعی مستلزم جوشاندن آب، پیمانه کردن شیر و استفاده از وسایلی مانند بطری و پستانک جهت شیردهی است که طبعا عملی دشوارتر از تغذیه با پستان مادر است. از طرف دیگر روش مکیدن از بطری با روش مکیدن از پستان متفاوت است و شیرخوار برای خوردن شیر از بطری، به اکسیژن بیشتری نیاز دارد.





و4 بـاور نـادرسـت دیـگــر...





باور نادرست


شیرخواران بیمار نباید با شیر مادر تغذیه شوند.


واقعیت


هنگام بیماری، به‌خصوص هنگام تب و اسهال، نیاز کودک به مایعات و موادمغذی بیشتر است و این نیاز از طریق تغذیه با شیر مادر بهتر تامین می‌شود. با اینکه برخی کودکان در زمان ابتلا به بیماری‌های تب‌دار یا اسهال، کم‌اشتها هستند ولی علاقه بیشتری به تغذیه با شیر مادر نشان می‌دهند. در این‌گونه موارد، تغذیه مکرر با شیر مادر توصیه می‌شود.


در مورد اثرات مفید تغذیه با شیر مادر در پیشگیری از انواع بیماری‌ها بسیار شنیده‌اید حتی باید گفت درمان بعضی بیماری‌های شایع دوران شیرخواری و کودکی یعنی عفونت‌های گوارشی (اسهال و استفراغ) تنفسی و تب‌دار با تغذیه شیر مادر میسر خواهد شد.


شیردهی، موانع بیوشیمیایی و فیزیکی متعددی در سر راه عوامل عفونی قرار می‌دهد که هنوز کاملا شناخته نشده‌اند. عمل شیردهی، برخورد شیرخوار را با عوامل بیماری‌زا که از راه غذا، آب یا وسایل آلوده وارد بدن می‌شوند، محدود می‌کند. ضمن اینکه شیر مادر دارای اجزای زیستی فعالی است که به تنهایی یا تواما سیستم ایمنی شیرخوار را تقویت می‌کند.


کودکانی که شیر مادر می‌خورند به مراتب کمتر از بچه‌هایی که از شیر گاو یا شیرخشک تغذیه می‌کنند دچار اسهال می‌شوند. تغذیه با شیر مادر به لحاظ ترکیب مناسب این شیر سبب تامین آب کافی و مانع بروز کم‌آبی و عوارض آن در شیرخوار می‌شود. از طرف دیگر اشتهای شیرخوار بیمار نسبت به غذا کم است و از خوردن آن امتناع می‌ورزد اما تمایل او به گرفتن پستان مادر و تغذیه با شیر او بیشتر می‌شود که خود سبب تسریع در بهبود کودک می‌شود.


در کودک مبتلا به اسهال باید تغذیه مکرر و به دلخواه شیرخوار با شیر مادر ادامه یابد. قطع مصرف غذا و به خصوص ندادن شیر مادر به کودک، عملی نادرست است که باعث ادامه اسهال و بروز سوءتغذیه می‌شود. در این موارد پس از بهبود اسهال، دفعات دادن شیر مادر و غذا باید افزایش یابد تا آنچه از دست رفته است جبران بشود.


اگر کودک علاوه بر اسهال، دچار استفراغ هم باشد، ابتدا باید اُ.آر.اس را به مقدار کم و به فواصل کوتاه‌مدت (هر 1 تا 2 دقیقه یکبار یک قاشق مرباخوری) به او خوراند و به فاصله کوتاهی بعد از تحمل آن، تغذیه با شیر مادر و سپس غذاهای دیگر را کم‌کم شروع کرده و ادامه داد.


تغذیه با شیر مادر ضمن کاهش بروز بیماری‌های تنفسی همراه با خس‌خس سینه، بیماری‌های گوارشی و طول مدت بیماری‌های یاد شده را نیز کوتاه‌تر می‌کند.


در جریان ابتلای کودک به عفونت‌های تنفسی فوقانی (سرماخوردگی) و تحتانی (برونشیت، پنومونی و...) علاوه بر تمیز نگه داشتن بینی و حلق کودک باید او را در وضعیت نشسته، در محیطی آرام و با رطوبت کافی به مدت کوتاه و دفعات مکرر تغذیه کرد تا دریافت شیر مادر به حد کفایت برسد و از بروز سوءتغذیه پیشگیری به عمل آید.


تغذیه با شیر مادر نه تنها در سایر بیماری‌های تب‌دار کودک ضروری است بلکه حتی باید با دفعات بیشتر تغذیه و با بغل کردن‌های زیادتر کودک توام باشد تا به کاهش تب و بهبود سریع‌تر بیماری کمک کند. گفتنی است شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند به مراتب کمتر از شیرخشک‌خواران به عفونت‌های گوش میانی دچار می‌شوند و در صورت ابتلا نیز زودتر بهبود می‌یابند.


باور نادرست


آغوز به دلیل خطر ایجاد زردی برای تغذیه نوزاد مناسب نیست و باید دور ریخته شود.


واقعیت


آغوز شیر مادر نه تنها موجب زردی نوزادان نمی‌شود؛ بلکه حتی شاید بتوان گفت یکی از بهترین راه‌های کاهش زردی نوزادان، تغذیه مکرر با آغوز است. آغوز بسیارمغذی است و تغذیه نوزاد با آن بسیار ضروری بوده و بعضی از مجتهدان نیز دادن آن را به نوزاد در حد واجب تلقی کرده‌اند.


آغوز یعنی تمام چیزهایی که کودک نیاز دارد. آغوز از ماه هفتم بارداری در پستان‌های مادر تولید می‌شود و در روزهای اول زایمان نیز ادامه می‌یابد. از نظر ظاهر، آغوز یک مایع زردرنگ غلیظ و چسبنده است که مانند رنگ نقاشی، جدار روده شیرخوار را می‌پوشاند و آن را محافظت می‌کند. چنانچه آب یا هر ماده‌ای غیر از شیر مادر به شیرخوار داده شود قسمت‌هایی از این جدار محافظ منهدم می‌شود و اجازه می‌دهد عامل عفونی نفوذ پیدا کند.


آغوز اولین واکسنی است که شیرخوار دریافت می‌کند و او را در مقابل بسیاری از عوامل میکروبی و ویروسی محافظت کرده و به رشد باکتری‌های مفید در روده شیرخوار کمک می‌کند.


آغوز اولین غذای کامل برای شیرخوار است که محتوی پروتئین و ویتامین A بیشتری از شیر روزهای بعد است. آغوز یک مسهل است و به شیرخوار کمک می‌کند مکونیوم (مدفوع سیاه چسبنده ابتدایی) را دفع کند. با این کار از زردی پیشگیری می‌شود.


مقدار آغوز کم است. این مقدار با حجم کم معده نوزاد و کلیه نابالغ او متناسب است. به نوزادی که با شیر مادر تغذیه می‌شود نباید آب یا آب‌قند داده شود مگر اینکه از لحاظ طبی اندیکاسیون داشته باشد.


باور نادرست


بیدار شدن شیرخوار در شب یا زود به زود شیر خوردن و گریه و بی‌قراری او دلیل ناکافی بودن شیر مادر است.


واقعیت


هیچ یک از نشانه‌های بالا دال بر ناکافی بودن شیر مادر نیست. زود به زود شیر خوردن، به دلیل سهل‌الهضم بودن شیر مادر است. توزین مرتب کودک و رسم منحنی رشد او بهتر از هر چیز دیگری می‌تواند وضع تغذیه و کافی بودن شیر مادر را نشان دهد.


باور نادرست


شیرخوار را نباید زیاد در آغوش گرفت تا بغلی نشود!


واقعیت


تمام شیرخواران به تماس، گرمای بدن مادر و به خصوص به مهر و محبت او احتیاج دارند. آنها با صدای قلب مادر آرامش پیدا کرده و در آغوش او احساس امنیت می‌کنند. این محبت را نباید از کودکان دریغ کرد. برخی از شیرخواران نیز که بیش از بقیه بی‌قرارند و گریه می‌کنند با در آغوش گرفتن، راه بردن، صحبت و نوازش کردن توسط پدر و لالایی مادر آرام‌تر می‌شوند.


نگرانی از ناکافی بودن شیر مادر، علت اصلی مصرف شیر کمکی و شایع‌ترین علت قطع تغذیه با شیر مادر به شمار می‌رود. عدم کفایت شیر مادر گاهی اوقات واقعی است ولی در بسیاری از موارد واقعیت نداشته و ناشی از تصور مادر و اطرافیان است.


دسته اول موارد ذهنی و تصوری:


در این گروه بعضی از رفتارها و علامت‌هایی که شیرخواران از خود بروز می‌دهند در ذهن مادر و اطرافیان به کمبود شیر مادر نسبت داده می‌شود در حالی که بررسی دقیق این دسته از شیرخواران نشان می‌دهد آنها از رشد کافی و تکامل مناسبی برخوردار هستند و فقط اضطراب و نگرانی یا محدودیت آگاهی مادر و نزدیکان به این سوء تعبیر و اشتباه در تشخیص منجر شده است. در این قبیل موارد چه بسا قبل از مراجعه به پزشک و رسیدن به تشخیص صحیح ممکن است از شیر مصنوعی هم استفاده شده باشد که خود می‌تواند به کاهش شیر مادر و پیچیده‌تر شدن امر تشخیص منجر شود. بیدار شدن مکرر در شب: کودکی که از شیر مادر تغذیه می‌کند به طور طبیعی در طول شب به دفعات برای تغذیه بیدار می‌شود ولی والدین ممکن است اشتباها بیدار شدن و شیر خوردن مکرر او را طی ساعات شب به حساب عدم کفایت شیر مادر بگذارند. بعضی از مادران حتی به توصیه یا فشار اطرافیان، شیرخشک هم به فرزند خود می‌خورانند و چون به دلیل مقدار و نوع چربی و پروتئین موجود در شیرخشک، هضم آن خیلی مشکل‌تر و طولانی‌تر از شیر مادر است بنابراین شیرخوار ممکن است مدت طولانی‌تری بخوابد و طلب شیر نکند و این تصور غلط را برای خانواده ایجاد کند که چون گرسنگی او با دادن شیرخشک برطرف شده و بیشتر هم خوابیده پس شیر مادر ناکافی است. مکیدن دست: شیرخواران علاقه بسیار زیادی به مکیدن دارند و هرگاه به پستان مادر دسترسی نداشته باشند ممکن است با مکیدن دست‌ها، خود را مشغول کنند. بعضی اوقات مکیدن انگشتان و دست‌ها از دوران جنینی و داخل رحم شروع می‌شود. ظاهر رقیق شیر مادر: بعضی از مادران رنگ و غلظت شیر دوشیده شده خود را با شیر پاستوریزه یا شیرخشک مقایسه می‌کنند که این قیاس کار صحیحی نیست. شیر مادر با اینکه آبکی‌تر به نظر می‌رسد اغلب در مقایسه با شیرهای مورد اشاره از کالری بیشتر و ارزش غذایی بالاتری برخوردار است. زودبه‌زود شیر خوردن: از ویژگی‌های ارزشمند شیر مادر آن است که نه تنها هضم بسیار آسانی دارد بلکه قسمت‌هایی از چربی شیر مادر حتی قبل از ورود به دستگاه گوارش هضم شده و به صورت اسیدهای چرب آزاد در می‌آید که می‌تواند به سرعت جذب شود و انرژی آن بلافاصله مورد استفاده قرار گیرد. افزایش دفعات شیرخوردن: شیرخواران به دلایل مختلف ممکن است بعضی روزها حتی به صورت ناگهانی علاقه و میل بیشتری به «زودبه‌زود شیر خوردن» از خود نشان بدهند که این تغییر رفتار می‌تواند موجب نگرانی اطرافیان و سوءتعبیر آنها در مورد کاهش حجم شیر مادر شود. در حالی که چنین تغییراتی در افزایش ناگهانی دفعات تغذیه و کاهش فواصل آن اکثرا طبیعی است. به عبارت دیگر بسیاری از شیرخواران حوالی 2 تا 3 هفتگی، 6 هفتگی و 12 هفتگی ناگهان تمایل پیدا می‌کنند که زودبه‌زود شیر بخورند و این تمایل ممکن است برای چند روز ادامه یابد. کاهش نشت شیر: بعضی از مادران کاهش حجم شیری که از پستان آنان نشت می‌کند یا توقف کامل نشت شیر را دلیل کم شدن شیرشان می‌دانند در حالی که این امر ممکن است صرفا ناشی از تعادل و هماهنگ شدن تولید شیر مادر با نیازهای کودک باشد. کوچک و نرم شدن پستان: پستان‌های مادر از 2 تا 3 روز پس از تولد نوزاد، پرخون‌تر و محتقن‌تر شده و همراه با افزایش تولید شیر به سرعت بر حجم آنها افزوده می‌شود به‌طوری که می‌تواند حتی به درد پستان‌ها منجر شود. پس از چند روز این حالت پرخونی و احتقان پستان‌ها از بین می‌رود ولی تولید شیر همچنان افزایش می‌یابد. بسیاری از مادران کاهش اندازه پستان و از بین رفتن حالت سفتی آن را که ناشی از پرخونی و احتقان است و به عبارت دیگر کوچک‌تر و شل شدن پستان را حمل بر کاهش حجم شیر خود می‌کنند که این برداشت نادرستی است. رگ نکردن پستان‌ها: بعضی از مادران عدم احساس رگ کردن پستان‌ها را دلیل کاهش شیر خود می‌دانند در حالی که احساس رگ کردن پستان مادر می‌تواند با گذشت زمان کاهش یابد یا اصولا ممکن است بعضی از مادران رگ کردن پستان‌ را حس نکنند ولی می‌توانند با مشاهده آثار آن به وجودش پی ببرند. عدم امکان دوشیدن: برخی از مادران که قادر نیستند شیر پستان‌های خود را بدوشند، تصور می‌کنند که شیر کافی ندارند. در صورتی که موفقیت در امر شیردهی، به‌رغم غریزی بودن، نیازمند آموزش مادر است. طبیعتا در مورد دوشیدن صحیح پستان‌ها اهمیت آموزش به مراتب بیشتر است. گریه زیاد شیرخوار: بسیاری از مادران گریه‌های فرزند خود را دلیل ناکافی بودن شیر خود می‌دانند. هر چند بهتر است هرگاه شیرخواری گریه می‌کند مادر او را زیر پستان خود قرار دهد ولی در عین حال بسیاری از شیرخواران صرف‌نظر از اینکه چگونه تغذیه شوند همه روزه مدت زمانی را گریه می‌کنند و باید او را بغل کنید. بعضی از خانواده‌ها به جهت نگرانی از اینکه فرزندشان «بغلی شود» تلاش می‌کنند خیلی او را بغل نگیرند. در حالی که مطالعات نشان داده است گریه نوزادی که روزی سه ساعت اضافه در آغوش حمل می‌شود در سن چهار هفتگی به حدود نصف کاهش می‌یابد.


‌شیر مادر با داشتن همه مواد غذایی اصلی و حتی ریزمغذی‌ها، ترکیبات دفاعی و بسیاری مواد دیگر از قبیل آنزیم‌ها، هورمون‌های مختلف و اسیدهای چرب غیر‌اشباع، از سوی سازمان جهانی بهداشت، به عنوان کامل‌ترین غذا برای شیرخواران معرفی شده است که مصرف آن، کودکان را در مقابل بسیاری از بیماری‌های عفونی، تنفسی و گوارشی ایمن می‌کند.

دفاع نوزاد در اوایل عمر در مقابل عوامل عفونی خارجی که به ویژه در محیط بیمارستان به عنوان آلوده‌ترین محیط دنیا فراوانند، بسیار ناچیز است. به همین علت نوزاد در مقابل میکروب‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها و قارچ‌های پراکنده در این محیط هیچگونه قدرت دفاعی ندارد و به سرعت به بیماری‌های گوناگون مبتلا می‌شود که آمار مرگ نوزادان در بیمارستان‌ها با این عوامل بسیار بالاست.

به همین دلیل نوزادان در روزهای اول تولد نیاز مبرم به تغذیه شیر از آغوش مادران دارند زیرا از این طریق میکروب‌های غیر بیماری‌زای بدن مادر به سطح پوست و مخاط دستگاه گوارش و تنفس منتقل می‌شوند و بدن شیرخوار را در مقابل میکروب‌های بیماری‌زای محیط مقاوم می‌کنند.

حتی اگر مادر خود به یک بیماری مبتلا باشد، مواد مقاومت‌زا در بدن مادر تولید پادتن می‌کنند و این پادتن‌ها از طریق شیر به بدن شیرخوار منتقل می‌شود. بنابراین در آغوش گرفتن و تغذیه نوزاد با شیر مادر از ساعت اول عمر نقش عظیمی را در افزایش قدرت دفاعی و پیشگیری از بسیاری بیماری‌های عفونی در بدن کودک ایفا می‌کند.

تغذیه نوزاد با شیر مادر، خطر ابتلا به چاقی را تا یک سوم در دوران کودکی کاهش می‌دهد و اثرات مفیدی در زندگی آتی و دوران بزرگسالی او به همراه خواهد داشت. اگر مادران کودکان را با شیر خود تغذیه کنند میزان چاقی‌های بزرگسالی در نسل‌های آینده بین 10 تا 15 درصد کاهش خواهد یافت.

از این مساله گذشته مادرانی که شیر می‌دهند از لحاظ عاطفی رابطه عمیقی را با کودکان خود برقرار کرده و این امر موجب می‌شود که کودک‌آزاری از سوی این مادران کمتر اتفاق افتاده و در ابعاد وسیع‌تر بنیان خانواده‌ها نیز مستحکم‌تر شود.

شیر دادن برای مادران نیز بسیار مفید است، زیرا بسیاری از سرطان‌ها از جمله سرطان دستگاه تناسلی در مادران شیرده کمتر اتفاق می‌افتد، این مادران کمتر در معرض ابتلا به عفونت‌های این دستگاه قرار دارند و از لحاظ ظاهری نیز از زیبایی اندام بیشتری برخوردارند زیرا تغذیه با شیر مادر از وزن مادر به صورت تدریجی می‌کاهد.

10 فرمان

1- هنگام شیر دادن نوزاد را بغل کرده، سر او را بالاتر نگه دارید، توجه کنید که سینه شما روی بینی نوزاد را نپوشاند و مانع تنفس نوزاد نشود.

2- در اوایل تولد به نوزاد از هر دو پستان خود شیر دهید.

3- شیرمادر تا شش ماهگی برای رفع نیازهای شیرخوار کافی است و در این دوره به جز آب در مواقع نیاز یا استفاده از قطره‌هایی که پزشک توصیه می‌کند، هیچ چیز دیگر به کودک ندهید.

4- از شیردهی در حالت خوابیده خودداری کنید و حتما نوزاد را در آغوش گرفته و به او شیر دهید.

5- خوردن مایعات زیاد توسط مادر و مک زدن پستان مادر بوسیله نوزاد شیر را زیاد می‌کند.

6- بیماری‌های رایج مادران و مصرف دارو توسط مادر مانع از شیردادن به نوزاد نمی‌باشد، بجز چند مورد استثنایی که بایستی توسط پزشک کودکان تجویز شود.

7- استفاده از حوله گرم و مرطوب به مدت 10 تا 15‌دقیقه روی پستان و نوک آن و یا حمام کردن یا ماساژ دادن به جاری شدن شیر کمک می‌کند.

8- تغذیه با شیر مادر در شب هم باید ادامه داشته باشد.

9- تغذیه با شیر مادر باید مطابق میل و درخواست کودک صورت گیرد.

10- هرگز نباید آغوز را دور ریخت، آغوز بهترین و مهم‌ترین قسمت شیر مادر است.
عوامل مؤثر در میزان شیر

در چند هفته اول، برخی کودکان غالبا می‌خوابند و خیلی کم تقاضای شیر می‌کنند.

حجم شیر دریافتی نوزاد:
شیر دادن نوعی جریان عرضه و تقاضاست. شیر در صورتی تولید می‌شود که کودک شیر بخورد و میزان شیری که می‌خورد به بدن می‌فهماند که چه مقدار شیر نیاز دارد. هر شیشه شیر خشک و آب و‌ آبمیوه که کودک می‌گیرد باعث می‌شود که بدن شیر کمتری تولید کند.
تغذیه با شیشه:
برای کودک، استخراج شیر از شیشه راحت تر از استخراج شیر از سینه مادر است و در نتیجه با شیشه شیر دادن به کودک هم باعث می‌شود که کودک نتواند سینه را بخوبی بگیرد و هم ترجیح بدهد که برای راحتی بیشتر با شیشه تغذیه کند.
پستانک:
مکیدن پستانک باعث می شود که کودک با نحوه شیر خوردن از سینه مادر مشکل پیدا کند و همچنین باعث می‌شود مقدار زمانی که کودک با سینه مادر ارتباط برقرار می‌کند کمتر شود؛ در نتیجه، میزان شیر مادر کاهش می یابد.
محافظ نوک سینه:
این نیز ممکن است منجر به �مشکل با نوک سینه� شود. همچنین، باعث می‌شود که تحریک نوک سینه که در انتقال شیر نقش مهمی دارد کم شود و - در نتیجه - میزان تولید شیر کاهش یابد.
کودک خواب آلوده:
در چند هفته اول، برخی کودکان غالبا می‌خوابند و خیلی کم تقاضای شیر می‌کنند؛ اما شما در هر صورت هر دو ساعت یک بار در روز و هر 4 ساعت در شب به کودک شیر دهید تا میزان شیرتان کم نشود.
زمانبندی برای شیردهی:
نباید طبق زمانبندی خاصی به کودکتان شیر داد. اگر هر وقت که کودک احساس گرسنگی بکند و شما به او شیر دهید، باعث ازدیاد شیرتان می‌گردد؛ اما زمانبندی مشخص برای شیردهی به تولید و ازدیاد شیر لطمه وارد می‌کند.
قطع شیردهی مادر:
قطع شیردهی به تولید شیر و میزان آن آسیب می‌رساند. همچنین، باعث می‌شود که چربی موجود در شیر - که موجب وزن گرفتن کودک و پر انرژی ماندن او در بین فواصل شیردهی می‌شود - به او نرسد.
توجه: اگر تمایل دارید که شیر شما افزایش یابد، بگذارید کودک در هر وعده کامل از یک سینه تغذیه کند و سپس سینه دیگر را به او بدهید
*************

تغذیه مادران شیرده



مصرف مواد مغذی به مقدار لازم و کافی در دوران شیردهی، مادر را در تداوم شیردهی موفقیت آمیز خود کمک می کند .

به گزارش خبرگزاری زنان ایران "ایونا" ، تغذیه مناسب مادر در این دوران برای حفظ بنیه، سلامت و اعتماد به نفس مادر و همچنین تامین نیازهای تغذیه ای نوزاد ضروری می باشد. توجه به تغذیه دوران شیردهی از جهت حفظ و نگهداری ذخایر بدن مادر نیز اهمیت زیادی دارد .

از فواید شیردهی مادر می توان به نکات ذیل اشاره کرد :
1- افزایش سطح ایمنی بدن شیرخوار در برابر ابتلا به انواع عفونتهای حاد تنفسی و اسهال و تامین انواع املاح و ویتامین ها به مقدار لازم و کافی (در صورت تغذیه مناسب مادر) برای شیرخوار .
2- مصرف کالری در بدن مادر و بازگشت وزن او به وزن قبل از دوران بارداری حجم شیر مادر رابطه مستقیمی با تکرر شیردهی دارد. تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر سبب می شود شیر بیشتری تولید شود. با شروع مصرف غذاهای کمکی و کاهش خواه ناخواه دفعات شیـــردهی، حجم شیر تولید شده نیز کاهش می یابد و تبعا" نیاز افزایش یافته مادر به مواد مغذی نیز تعدیل می شود .
خستگی مادر شایعترین علت کاهش تولید شیر خصوصا" در 4 تا 6 ماه اول شیردهی می باشد. مادر شیرده را باید تشویق کرد تا در طول روز به اندازه کافی استراحت کند، حجم کارهای خود را کاهش دهد و از اطرافیان در کارهای خود کمک بگیرد. حمایت همسر در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است .
توجهات تغذیه ای خاص در دوران شیردهی:
هرم غذایی و سهم های توصیه شده در هر گروه از مواد غذایی در دوران شیردهی مشابه دوران بارداری می باشد .
به گزارش ایونا ، نیاز مادر شیرده به کالری حدود 500 کیلوکالری بیش از دوران قبل از بارداری است. برای تامین این مقدار کالری علاوه بر مواد غذایی مقوی (شامل انواع چربی ها و پروتئین، که لازم است در این دوران مصرف شود) از چربی های ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده می شود.

دریافت کالری ناکافی سبب کاهش تولید شیر می شود .
مادران شیرده جهت پیشگیری از کم آبی بدن باید به اندازه کافی (حدود 10-8 لیوان در روز) مایعات شامل شیر، دوغ، چای، آب میوه و حتی مواد غذایی آب دار مانند انواع خورش ها بنوشند. به عنوان مثال نوشیدن یک لیوان شیر، آب میوه یا آب در هر وعده غذا وهر نوبت شیردهی توصیه می شود. www.zibaweb.com

لازم به ذکر است تولید شیر مادر بستگی به مقدار مصرف مایعات ندارد به عبارت دیگر افزایش مصرف مایعات سبب افزایش تولید شیرنمی شود .
از طرف دیگر، مصرف نوشابه های کافئین دار اعم از چای غلیظ، قهوه، کوکاکولا و ..... باید کاهش یابد زیرا مصرف این مواد ممکن است سبب تحریک پذیری، بی اشتهایی و کم خوابی شیرخوار شود.همچنین از آشامیدن الکل نیز باید خودداری کرد .
از نظر ویتامینها، غذای مادر شیرده باید حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی باشد. مقدار ویتامین موجود در شیر مادر عمدتا" انعکاسی از مقدار ویتامین مصرفی مادر است .
از نظر املاح معدنی، برخی از این مواد مانند کلسیم، فسفر، آهن و روی بدون دخالت تغذیه مادر، از ذخایر بدن او در شیر وارد می شوند. اما مقدار برخی املاح همچون ید در شیرمادر ارتباط مستقیمی با تغذیه او دارد. توصیه می شود مادران شیرده همچون دوران بارداری از نمک یددار تصفیه شده به مقدار کافی و با شرایط نگهداری مناسب استفاده کنند یعنی با نگهداری نمک یددار در ظروف در بسته و دور از نور ید موجود در نمک را حفظ کنند .

همچنین توصیه می شود جهت پایدار ماندن ید در غذاها، نمک در انتهای پخت به غذا اضافه شود .

بنابراین در هر حال تغذیه مناسب مادر شیرده جهت تامین انواع املاح ضروری مخصوصا" کلسیم، آهن و ید برای سلامتی مادر و شیرخوار ضروری است .
از نظر مکملها، لازم است مصرف قرص فروسولفات تا 3 ماه بعد از زایمان ادامه یابد .
مصرف برخی غذاها مانند سیـر، انواع کلـم، پـیاز، مارچوبه و تربچه و یا غذاهـای پرادویه و پـر چاشنی ممکن است روی طعم شیر اثر بگذارد و تغییر ناگهانی طعم شیر سبب تمایل نداشتن شیرخوار به شیرخوردن شود. با توجه به تاثیر برخی مواد غذایی بر طعم شیر، در صورتی که شیر خوار از شیر خوردن امتناع می کند بهتر است مادران از مصرف این مواد خودداری کرده یا مصرف آن را محدود کنند .
کاهش وزن بعد از زایمان باید تدریجی صورت گیرد تا بر مقدار شیر مادر تاثیر نگذارد .

لازم به ذکر است که شیردهی خود سبب کاهش تدریجی وزن مادر می شود، با این شرط که مواد مغذی لازم با مصرف مواد غذایی مناسب برای مادر تامین شود .

کاهش وزن در دوران شـیردهی باید بیشـتر متکی بر افزایش تحرک و انجام فعالیت های بدنی باشد تا کم خوری و محدود کردن رژیم غذایی. وزن گــیری مناسب شیرخوار در طول دوران شیرخوارگی بخصوص 6 ماه اول نشان دهنده کافی بودن مقدار شیر مادر می باشد و مادر با اطمینان از کافی بودن شیرخود می تواند کمتر از 450 گرم در هفته کاهش وزن داشته باشد .
تولید شیر در مادران مبتلا به سوء تغذیه شدید ممکن است از سایر مادران کمتر باشد. در این مورد و مواردی که BMI کمتر از 8/19 می باشد مادران باید انرژی دریافتی روزانه خود را (تا 750 کیلو کالری) افزیش دهند. در این خصوص استفاده از توصیه های تغذیه ای مناسب برای خانم های باردار لاغر (BMI کمتر از 8/19) در فصل سوم جهت بهبود وضعیت سلامت مادر شیرده و افزایش تولید شیر پیشنهاد می شود .
مادر شیرده حتی اگر مبتلا به سوء تغذیه باشد می تواند شیر تولید کند اما باید توجه داشت که در چنین شرایطی ذخایر غذایی بدن مادر صرف تولید شیر می شود و در نتیجه مادر به دلیل تخلیه ذخایر بدنی خود و احساس ضعف ، خستگی و بی حوصلگی توان مراقبت از کودک را نخواهد داشت. بنابراین تغذیه مناسب مادر در دوره شیردهی برای پیشگیری از سوء تغذیه او که هم سلامت مادر را به خطر می اندازد و هم در مراقبت از کودک اختلال ایجاد می کند حائز اهمیت است .
پس از اتمام دوران شیردهی، نیازهای تغذیه ای مادر به وضعیت عادی باز می گردد .
در صورت تغذیه نادرست و ناکافی در دوران شیردهی، مادر بیش از شیرخوار متضرر می شود و با عوارضی همچون پوکی استخوان، مشکلات دندانی، کم خونی و ..... مواجه خواهد شد .
فعالیت بدنی:
فعالیت بدنی مناسب برای بهبود وضعیت جسمانی و روانی مادر شیرده مهم است .
به گزارش خبرگزاری زنان ایران "ایونا" ، اگـر چـه ورزش مـنـظـم و در حد متعادل در زنانی که قبل از بارداری از نظر جسمانی متناسب بوده اند مانعی در برابر شیردهی نیست اما گاهی دیده شده پس از فعالیت بدنی شدید و ورزش مادر شیرده ، به علت ورود اسید لاکتیک به شیر، طعم تلخ در شیر ایجاد می شود و شیرخوار از خوردن شیر امتناع می کند .

در این مواقع لازم است مادر قبل از شیردادن، سینه خود را بشوید و اگر هنوزشیر خوار مایل به شیر خوردن نیست مقدار کمی از شیر خود را قبل از تغذیه شیرخوار بدوشد و دور بریزد .


**************

تغذیه مادران شیرده
دکتر ربابه شیخ الاسلام، دکتر پریسا ترابی
مصرف مواد مغذی به مقدار لازم و کافی در دوران شیردهی، مادر را در تداوم شیردهی موفقیت آمیز خود کمک می کند. تغذیه مناسب مادر در این دوران برای حفظ بنیه، سلامت و اعتماد به نفس مادر و همچنین تامین نیازهای تغذیه ای نوزاد ضروری می باشد. توجه به تغذیه دوران شیردهی از جهت حفظ و نگهداری ذخایر بدن مادر نیز اهمیت زیادی دارد.
از فواید شیردهی مادر می توان به نکات ذیل اشاره کرد:
1- افزایش سطح ایمنی بدن شیرخوار در برابر ابتلا به انواع عفونتهای حاد تنفسی و اسهال و تامین انواع املاح و ویتامین ها به مقدار لازم و کافی (در صورت تغذیه مناسب مادر) برای شیرخوار.
2- مصرف کالری در بدن مادر و بازگشت وزن او به وزن قبل از دوران بارداری
حجم شیر مادر رابطه مستقیمی با تکرر شیردهی دارد. تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر سبب می شود شیر بیشتری تولید شود. با شروع مصرف غذاهای کمکی و کاهش خواه ناخواه دفعات شیـــردهی، حجم شیر تولید شده نیز کاهش می یابد و تبعا" نیاز افزایش یافته مادر به مواد مغذی نیز تعدیل می شود.
خستگی مادر شایعترین علت کاهش تولید شیر خصوصا" در 4 تا 6 ماه اول شیردهی می باشد. مادر شیرده را باید تشویق کرد تا در طول روز به اندازه کافی استراحت کند، حجم کارهای خود را کاهش دهد و از اطرافیان در کارهای خود کمک بگیرد. حمایت همسر در این زمینه از اهمیت زیادی برخوردار است.

توجهات تغذیه ای خاص در دوران شیردهی:
هرم غذایی و سهم های توصیه شده در هر گروه از مواد غذایی در دوران شیردهی مشابه دوران بارداری می باشد.
• نیاز مادر شیرده به کالری حدود 500 کیلوکالری بیش از دوران قبل از بارداری است. برای تامین این مقدار کالری علاوه بر مواد غذایی مقوی (شامل انواع چربی ها و پروتئین، که لازم است در این دوران مصرف شود) از چربی های ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده می شود. دریافت کالری ناکافی سبب کاهش تولید شیر می شود.
• مادران شیرده جهت پیشگیری از کم آبی بدن باید به اندازه کافی (حدود 10-8 لیوان در روز) مایعات شامل شیر، دوغ، چای، آب میوه و حتی مواد غذایی آب دار مانند انواع خورش ها بنوشند. به عنوان مثال نوشیدن یک لیوان شیر، آب میوه یا آب در هر وعده غذا وهر نوبت شیردهی توصیه می شود. لازم به ذکر است تولید شیر مادر بستگی به مقدار مصرف مایعات ندارد به عبارت دیگر افزایش مصرف مایعات سبب افزایش تولید شیرنمی شود.
از طرف دیگر، مصرف نوشابه های کافئین دار اعم از چای غلیظ، قهوه، کوکاکولا و ..... باید کاهش یابد زیرا مصرف این مواد ممکن است سبب تحریک پذیری، بی اشتهایی و کم خوابی شیرخوار شود.همچنین از آشامیدن الکل نیز باید خودداری کرد.
• از نظر ویتامینها، غذای مادر شیرده باید حاوی مقادیر زیادی مواد مغذی باشد. مقدار ویتامین موجود در شیر مادر عمدتا" انعکاسی از مقدار ویتامین مصرفی مادر است.
• از نظر املاح معدنی، برخی از این مواد مانند کلسیم، فسفر، آهن و روی بدون دخالت تغذیه مادر، از ذخایر بدن او در شیر وارد می شوند. اما مقدار برخی املاح همچون ید در شیرمادر ارتباط مستقیمی با تغذیه او دارد. توصیه می شود مادران شیرده همچون دوران بارداری از نمک یددار تصفیه شده به مقدار کافی و با شرایط نگهداری مناسب استفاده کنند یعنی با نگهداری نمک یددار در ظروف در بسته و دور از نور ید موجود در نمک را حفظ کنند. همچنین توصیه می شود جهت پایدار ماندن ید در غذاها، نمک در انتهای پخت به غذا اضافه شود. بنابراین در هر حال تغذیه مناسب مادر شیرده جهت تامین انواع املاح ضروری مخصوصا" کلسیم، آهن و ید برای سلامتی مادر و شیرخوار ضروری است.
• از نظر مکملها، لازم است مصرف قرص فروسولفات تا 3 ماه بعد از زایمان ادامه یابد.
• مصرف برخی غذاها مانند سیـر، انواع کلـم، پـیاز، مارچوبه و تربچه و یا غذاهـای پرادویه و پـر چاشنی ممکن است روی طعم شیر اثر بگذارد و تغییر ناگهانی طعم شیر سبب تمایل نداشتن شیرخوار به شیرخوردن شود. با توجه به تاثیر برخی مواد غذایی بر طعم شیر، در صورتی که شیر خوار از شیر خوردن امتناع می کند بهتر است مادران از مصرف این مواد خودداری کرده یا مصرف آن را محدود کنند.
• کاهش وزن بعد از زایمان باید تدریجی صورت گیرد تا بر مقدار شیر مادر تاثیر نگذارد. لازم به ذکر است که شیردهی خود سبب کاهش تدریجی وزن مادر می شود، با این شرط که مواد مغذی لازم با مصرف مواد غذایی مناسب برای مادر تامین شود. کاهش وزن در دوران شـیردهی باید بیشـتر متکی بر افزایش تحرک و انجام فعالیت های بدنی باشد تا کم خوری و محدود کردن رژیم غذایی. وزن گــیری مناسب شیرخوار در طول دوران شیرخوارگی بخصوص 6 ماه اول نشان دهنده کافی بودن مقدار شیر مادر می باشد و مادر با اطمینان از کافی بودن شیرخود می تواند کمتر از 450 گرم در هفته کاهش وزن داشته باشد.
• تولید شیر در مادران مبتلا به سوء تغذیه شدید ممکن است از سایر مادران کمتر باشد. در این مورد و مواردی که BMI کمتر از 8/19 می باشد مادران باید انرژی دریافتی روزانه خود را (تا 750 کیلو کالری) افزیش دهند. در این خصوص استفاده از توصیه های تغذیه ای مناسب برای خانم های باردار لاغر (BMI کمتر از 8/19) در فصل سوم جهت بهبود وضعیت سلامت مادر شیرده و افزایش تولید شیر پیشنهاد می شود.
• مادر شیرده حتی اگر مبتلا به سوء تغذیه باشد می تواند شیر تولید کند اما باید توجه داشت که در چنین شرایطی ذخایر غذایی بدن مادر صرف تولید شیر می شود و در نتیجه مادر به دلیل تخلیه ذخایر بدنی خود و احساس ضعف، خستگی و بی حوصلگی توان مراقبت از کودک را نخواهد داشت. بنابراین تغذیه مناسب مادر در دوره شیردهی برای پیشگیری از سوء تغذیه او که هم سلامت مادر را به خطر می اندازد و هم در مراقبت از کودک اختلال ایجاد می کند حائز اهمیت است.
پس از اتمام دوران شیردهی، نیازهای تغذیه ای مادر به وضعیت عادی باز می گردد.
در صورت تغذیه نادرست و ناکافی در دوران شیردهی، مادر بیش از شیرخوار متضرر می شود و با عوارضی همچون پوکی استخوان، مشکلات دندانی، کم خونی و ..... مواجه خواهد شد.
فعالیت بدنی:
فعالیت بدنی مناسب برای بهبود وضعیت جسمانی و روانی مادر شیرده مهم است.
اگـر چـه ورزش مـنـظـم و در حد متعادل در زنانی که قبل از بارداری از نظر جسمانی متناسب بوده اند مانعی در برابر شیردهی نیست اما گاهی دیده شده پس از فعالیت بدنی شدید و ورزش مادر شیرده ، به علت ورود اسید لاکتیک به شیر، طعم تلخ در شیر ایجاد می شود و شیرخوار از خوردن شیر امتناع می کند. در این مواقع لازم است مادر قبل از شیردادن، سینه خود را بشوید و اگر هنوزشیر خوار مایل به شیر خوردن نیست مقدار کمی از شیر خود را قبل از تغذیه شیرخوار بدوشد و دور بریزد.


بچه ها باورتون نمیشه!  برای بچم از «داستان من» با اسم و عکس خودش کتاب سفارش دادم، امروز رسید خیلی جذذذابه، شما هم برید ببینید، خوندن همه کتابها با اسم بچه خودتون مجانیه، کودکتون قهرمان داستان میشه، اینجا میتونید مجانی بخونید و سفارش بدید.

دانشمندان می گویند ثابت کرده اند که هوش نود درصد از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می شوند بیشتر از نوزادانی است که شیر مادر نخورده اند.
تحقیقات قبلا نشان داده شیر مادر فواید زیادی برای کودکان دارد
تحقیقات قبلا نشان داده است که شیر مادر فواید زیادی برای کودکان دارد مانند کاهش ابتلا به عفونت و اسهال. اما در مورد رابطه مستقیم میان تغذیه از شیر مادر و ضریب هوشی اختلاف نظر وجود داشته است.
هدف از این تحقیق توضیح این رابطه بوده است. محققان با بررسی توان هوشی سه هزار کودک در بریتانیا و نیوزیلند متوجه شده اند که تغذیه از شیر مادر باعث بیشتر شدن ضریب هوشی اغلب آنها شده است.
اما هوشمندی همه کودکان به خاطر تغذیه از شیر مادر بهبود نشان نداده است. فقط آنهایی که نوع خاصی از یک ژن را داشته اند با خوردن شیر مادر از هوشمندی بیشتری برخوردار شده اند.
این نوع خاص ژن به بدن کودک کمک می کند که اسیدهای چرب شیر مادر را بهتر جذب کند و بعد آن را به صورت مواد مغذی در اختیار مغز قرار دهد.
محققان می گویند که نود درصد از کودکان این نوع خاص ژن را دارا هستند و تاثیر تغذیه از شیر مادر بر روی ضریب هوشی آنها قابل توجه است.
پرفسور تری موفی، از دانشگاه کینگز لندن و یکی از محققان این تحقیق جدید می گوید: "تحقیقات ما در بریتانیا و نیوزیلند نشان داد که کودکانی که این نوع ژن را دارند و از شیر مادر تغذیه شده اند به طور میانگین ۶ تا ۷ واحد ضریب هوشی بیشتری نسبت به کودکانی دارند که شیر مادر به آنها داده نشده است. این موضوع را می توان این گونه تعبیر کرد که اگر همه نوزادان از شیر مادر تغذیه شوند، شمار کودکان با استعداد ما دو برابر خواهد شد."
محققان می گویند از این تحقیق جدید به نتایج دیگری هم رسیده اند؛ برای مثال تاثیر تغذیه از شیر مادر در مورد همه نوزادانی که این نوع خاص از ژن را دارا هستند صرف نظر از طبقه اجتماعی یا ضریب هوشی مادر، یکسان بوده است.
سال گذشته تحقیق مشابهی توسط محققان بریتانیایی صورت گرفت که نشان داد نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ضریب هوشی بالاتری دارند چون مادر آنها هم باهوش بوده است.
این تحقیق نشان داده بود که مادرانی که با شیر خود نوزادشان را تغذیه می کنند معمولا باسوادترند.
2728
مزایای شیر مادر برای کودک و مادر
شیر مادر کودک را در مقابل ایجاد بیماری های التهابی روده در سنین بالاتر نیز محافظت می کند. در چندین مطالعه نشان داده شده است که رابطه ای میان عدم مصرف شیر مادر در زمان نوزادی و ایجاد بیماری های التهابی روده نظیر بیماری کرون و کولیت اولسرو در بزرگسالی وجود دارد.

محافظت در مقابل ایجاد آلرژی
یافته های چندین مطالعه نشان می دهد که شیر دادن بمدت 6 ماه یا بیشتر احتمال بروز حساسیت تنفسی یا غذایی را کاهش می هد. حداقل یک مطالعه نشان داده است که این محافظت بخوبی تا سنین پیری باقی می ماند. مطالعه دیگری نشان داده است که نوزادان نارسی که در خانواده ای با سابقه آلرژی بدنیا می آیند در صورتیکه با شیر مادر تغذیه شوند کمتر به اگزما مبتلا می شوند. همچنین در مطالعه ای دیگر نشان داده شده است که تغذیه منحصراً با شیر مادر حداقل در 4 ماه اول زندگی احتمال ابتلا به آسم را در سنین حدود 6 سالگی کاهش می دهد.

دانشمندان بر این تصورند که اسید های چرب و فاکتور های ایمنی نظیر igA در شیر مادر از طریق متوقف کردن ورود پروتئین های بزرگ خارجی به سیستم بدن کودک مانع بروز واکنش های آلرژیک می شوند. (پروتئین های موجود در شیر گاو از شایع ترین مواد حساسیت زا [آلرژن] هستند و به همین دلیل است که کودکانی از شیر خشک هایی که بر پایه شیر گاو ساخته می شوند تغذیه می کنند بیشتر از کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند دچار واکنش های حساسیتی می شوند.)

تقویت هوش نوزاد
چندین مطالعه نشان داده اند که ممکن است میان تغذیه با شیر مادر و ضریب هوشی (IQ) بالا رابطه ای وجود داشته باشد. به نظر می رسد که کودکانی که بمدت 6 ماه یا بیشتر از شیر مادر تغذیه می کنند بیشترین بهره را می برند. متخصصین موگویند تماس عاطفی که حین شیر دادن شکل می گیرد احتمالاً در افزایش ضریب هوشی نقش دارد ولی نقش اصلی احتمالاً بعهده اسید های چرب است که در تکامل مغزی نقش خود را ایفا می کنند.

جلوگیری از چاقی در سنین بالاتر
نقش شیر مادر در وزن کودک در سنین بالاتر مدتها مورد تردید بوده است. در ماه مه 2005، محققین پس از بررسی 61 مطالعه انجام شده در مورد رابطه میان شیر مادر و چاقی در سنین بالاتر به این نتیجه رسیدند که تغذیه با شیر مادر در ماه های بعد از تولد با کاهش خطر چاقی رابطه دارد. البته آنها همچنین بر این باور بودند که برای تعیین شدن این رابطه به مطالعات بیشتری نیاز است.

متخصصین بر این باورند که تغذیه با شیر مادر به چند دلیل بر افزایش وزن در سنین بالاتر اثر دارد: کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند نظم بهتری از نظر تغذیه دارند و این سبب می شود که در سنین بالاتر تغذیه سالم تری داشته باشند. شیر مادر نسبت به شیر خشک انسولین کمتری دارد (انسولین محرک تولد چربی هم هست). و میزان هورمون پروتئینی لپتین در بدن کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند بیشتر است؛ محققین معتقدند که این ماده در تنظیم اشتها و چربی نقش دارد. همچنین کودکانی که شیر خشک می خورند در مقایسه با آنهایی که از شیر مادر تغذیه می کنند در هفته های اول زندگی سریع تر وزن می گیرند و این وزن گیری سریع با چاقی در سنین بالاتر ارتباط دارد.

محافظت در مقابل لوسمی کودکان
مطالعات نشان داده اند که تغذیه با شیر مادر می تواند سبب کاهش خطر ابتلا به لوسمی های حاد لنفوبلاستیک و میلوئید شود. محققین دقیقاً نمی دانند که شیر مادر چگونه خطر ابتلا به این سرطان ها را کاهش می هد ولی معتقدند آنتی بادی های موجود در شیر مادر ممکن است سبب تقویت سیستم ایمنی کودک شوند. در این زمینه تحقیقاتی در حال انجام است.

جلوگیری از ابتلا به دیابت تیپ 1
به نظر می رسد که تغذیه از شیر مادر بمدت بیش از 6 ماه خطر ابتلا به دیابت غیر وابسته به انسولین (تیپ 1) را کاهش می هد. در یک مطالعه کودکانی که کمتر از 3 ماه با شیر مادر و قبل از ماه چهارم با شیر گاو تغذیه شده بودند 1.5 برابر بیشتر به این نوع دیابت مبتلا شدند. مکانیسم محافظت شیر مادر در مقابل این بیماری کاملاً مشخص نیست ولی محققین احتمال می دهند که فاکتور های ایمنی موجود در شیر مادر ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند.

جلوگیری از ابتلا نوزادان نارس به عفونت و فشار خون بالا در سنین بالاتر
به نظر می رسد که شیر مادر محافظت ویژه ای برای نوزادان نارس ایجاد می کند. در یک مطالعه دیده شده است که در کودکانی که در هنگام تولد وزن بسیار کمی داشتند و از شیر مادر تغذیه شدند تعداد دفعات عفونت خونی جدی و مننژیت، کمتر از کودکانی بود که با شیر خشک تغذیه شده بودند. همچنین یافته های یک مطالعه دیگر نشان می دهد که احتمال بالا بودن فشار خون در سنین نوجوانی در نوزادان نارسی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر است.

کاهش احتمالی خطر "سندرم مرگ ناگهانی نوزاد"
شواهد محکمی دال بر کاهش خطر "سندرم مرگ ناگهانی نوزاد" در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند وجود ندارد. در بعضی از مطالعات رابطه ای میان شیر مادر و بروز کمتر این سندرم دیده شده است در حالیکه در بعضی مطالعات دیگر چنین رابطه ای دیده نشده است. با این حال آنچه که مشخص است این است که شیر مادر خطر بروز عفونت های تنفسی و گوارشی را که خود ممکن است با این سندرم ارتباط داشته باشند کاهش می هد.

کمک به کاهش وزن مادر
شیر دهی به کاهش سریع وزن مادر بویژه در سال اول کمک می کند. دلیل این امر این است که بدن مادر با ساختن شیر کالری می سوزاند.

کاهش استرس و خونریزی پس از زایمان
از آنجا که شیر دهی سبب آزاد شدن هورمون اکسی توسین از بدن مادر می شود مادر احساس راحتی و آرامش بیشتر هنگام شیر دادن دارد. مطالعات متعدد در حیوانات و انسان نشان داده اند که اکسی توسین به آرامش کمک می کند.

در یک مطالعه از این مطالعات نشان داده شد که زنانی که میزان اکسی توسین در بدنشان بالا بود هنگامیکه از آنها خواسته شد در مورد مشکلات شخصی شان صحبت کنند استرس و فشار خون کمتری داشتند. اکسی توسین همچنین کمک می کند تا رحم منقبض شده و به اندازه قبل از حاملگی برسد و این انقباض سبب کاهش خونریزی پس از زایمان می شود.

کاهش خطر ابتلا به بعضی از انواع سرطان
در مطالعات متعدد نشان داده شده است که هر چه مدت شیر دهی بیشتر باشد احتمال ابتلا به سرطان های پستان و تخمدان کمتر است. در مورد سرطان پستان، شیر دهی بمدت حداقل یک سال، بیشترین اثر محافظتی را دارد. هنوز کاملاً مشخص نیست که شیر دهی چگونه چنین تأثیری دارد ولی تغییرات ساختمانی در بافت پستان بر اثر شیر دهی و این حقیقت که ترشح شیر مقدار استروژن تولد شده در بدن را کاهش می هد احتمالاً در این مسئله نقش دارند. محققین بر این باروند که تأثیر شیر دهی بر کاهش ابتلا به سرطان تخمدان نیز ممکن است به سبب کاهش تولد استروژن باشد.

کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان (استئوپروز) در سنین بال
شواهد متناقضی مبنی بر ارتباط میان شیردهی و تراکم استخوانی وجود دارد. روشن است که تراکم استخوانی در زنان شیر ده با شروع شیردهی احتمالاً به دلیل کمبود کلسیم یا استروژن کمتر مقداری کم می شود ولی این کاهش در حین یا بعد از قطع شیر دهی جبران می شود. دو مطالعه نشان دادند که شیر دهی ممکن است در دراز مدت تراکم استخوانی را بهبود بخشیده و با کاهش خطر شکستگی استخوان لگن در سنین پیری همراه باشد




۲۰ مزیت انکارنشدنی شیر مادر

۱- آغوز که اولین و بهترین ماده برای محافظت از نوزاد در برابر بیماری های عفونی است، فقط در شیر مادر و در ساعات اولیه شیردهی وجود دارد.


۲- سلول های زنده و مواد مختلف شیر مادر دارای خاصیت ضدمیکروبی خاصی است که در نتیجه تغذیه شیرخوار با آن، احتمال ابتلای شیرخوار به بسیاری از عفوت های گوارشی و تنفسی را تا حد زیادی کاهش می دهد.


۳- میزان ابتلا به بیماری های آسم، اگزما و انواع آلرژی در نوزادان و کودکانی که با شیر مادر تغذیه می کنند به مراتب کمتر از شیرخواران دیگر است.


۴- کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند در بزرگسالی کمتر به بیماری های قلبی و عروقی دچار می شوند و کمتر دیده می شود میزان کلسترول خونشان بالا باشد.


۵ -چربی و پروتئین شیر مادر بهتر از تمامی انواع شیر هضم و جذب می شود و به همین علت دردهای قولنجی، جمع شدن گاز در معده (نفخ)، استفراغ و حساسیت نسبت به پروتیئن در شیرخواران تغذیه شده با شیر مادر به مراتب کمتر است.


۶- ترکیب شیر مادر همراه با رشد کودک تغییر می کند. در هر وعده شیرخوردن، چربی به تدریج بیشتر می شود. ابتدای شیر رقیق و آبکی است و در عوض قسمت انتهایی شیر غلیظ تر است؛ به این سبب هم تشنگی و هم گرسنگی کودک با شیر مادر برطرف می شود.


۷- به سبب اختلاف در ترکیب شیر مادر، شیرخوار پرخوری نمی کند و در نتیجه کمتر به چاقی کودکی مبتلا می شود. (چاقی کودکی زمینه ساز بیماری های قلبی و عروقی، مفصلی و بیماری قند در بزرگسالی است.)


۸- به علت وجود آب کافی در شیر مادر تشنگی نوزاد برطرف می شود و نیازی نیست به او آب بدهیم. این امر از بسیاری بیماری های گوارشی کودک که بر اثر استفاده از آب آلوده (حتی در مناطق شهری) پدید می آید پیشگیری می کند.


۹- شیر مادر به علت آسان گواری و مقوی بودن، برای شیرخواران بیمار بسیار مناسب تر است.


۱۰- شیر مادر به تنهایی قادر است یک سوم انرژی و مواد مغذی موردنیاز کودک را در سال دوم زندگی تامین کند. به همین دلیل از سال دوم مصرف شیر مادر در کنار و به همراه غذای کمکی توصیه می شود. (غذای کمکی به تنهایی کافی نیست.)


۱۱- میزان سدیم و پروتئین شیر مادر به حدی است که به کلیه های نوزاد که هنوز کامل نشده است صدمه ای نمی زند.


۱۲- شیر مادر همواره پاکیزه، بدون آلودگی، عاری از خطر مسمومیت، دارای درجه حرارت مناسب و بدون نیاز به تجهیزات خاص، در دسترس کودک است.


۱۳- تغذیه با شیر مادر در ایجاد رابطه عاطفی عمیق بین مادر و کودک بسیار موثر است و اثر مطلوب روانی خاصی بر کودک دارد، چنانکه کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند در دوران بلوغ آرام ترند و از امنیت روانی بیشتری برخوردارند.


۱۴- برای نوزاد نارس و کم وزن که قادر به مکیدن پستان مادر نیست شیر مادر (به خصوص آغوز آن) بسیار مناسب است، که می توان آن را با سرنگ یا قطره چکان به نوزاد نارس داد. به این ترتیب کودک از بسیاری از بیماری های عفونی و مرگ و میر ناشی از آن در امان می ماند. همچنین تماس بدنی مادر و نوزاد در بهبود رشد و تکامل نوزاد نارس بسیار مفید است.


۱۵- جذب کلسیم شیر مادر به سبب نسبت مناسب کلسیم به فسفر در آن، بهتر انجام می شود. کمبود کلسیم در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر دیده می شود.


۱۶- آهن شیر مادر کم است اما به دلیل وجود عواملی چون لاکتوفرین و میزان اسیدی بودن شیر مادر، جذب آهن شیر مادر به مراتب بهتر از سایر انواع شیر صورت می گیرد. بنابراین کودکانی که با شیر مادر تغذیه می کنند تا زمان شروع تغذیه کمکی به قطره کمکی آهن نیازی ندارند.


۱۷- کمتر پیش می آید که لازم شود کودکانی که شیر مادر می خورند بستری شوند؛ در نتیجه جدایی عاطفی کمتری پیش می آید.


۱۸- شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می کنند کمتر دچار مشکلات دندانی ناشی از مصرف پستانک و شیشه می شوند.


۱۹- کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند به دلیل همزمانی ارضای حس گرسنگی و غریزه مکیدن، به مراتب آرام تر از کودکان و نوزادان دیگرند.


۲۰- سرانجام این که مرگ ناگهانی نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند به مراتب کمتر اتفاق می افتد.

هنوز هم تصمیم با شماست. به عقیده شما کدام شیر برای تغذیه نوزادان و کودکان مناسب تر است؟


● شروع تغذیه تکمیلی قبل از سن شش ماهگی

انجمن اطفال آمریکا در آخرین بیانیه خود در سال ۲۰۰۴ ذکر نموده که عموماً شروع تغذیه تکمیلی قبل از سن شش ماهگی نمی تواند سبب دریافت انرژی بیشتر یا روند رشد بهتر در شیرخوار شود. همچنین در کتاب تغذیه با شیر مادر (روت لارنس) در سال ۲۰۰۵ نیز آمده است که هیچگونه فایده ای در شروع تغذیه تکمیلی در سن زیر شش ماهگی وجود ندارد و در صورت نیاز به دریافت آهن بیش از آن چه در شیر مادر موجود می باشد، تجویز قطرهٔ آهن بهترین راه است. متأسفانه بعضی از والدین به دلایلی از قبیل شاغل بودن، گریه و تمایل شیرخوار به شیرخوردن بیشتر، جهت طولانی کردن فواصل شیردهی، کمک به خوابیدن بیشتر شیرخوار، رساندن آهن توسط غذای کمکی تجارتی به دلیل تبلیغات غیرعلمی و در نهایت با حدس احتمال کمبود شیر مادر، شروع به تغذیه کمکی قبل از سن شش ماهگی می نمایند ولی نکته مهم این است تنها در صورت عدم افزایش وزن مناسب در شیر مادر خواران ممکن است لازم باشد که تغذیه تکمیلی زودتر از سن ۶ ماهگی شروع شود.

میزان افزایش وزن مناسب روزانه از زمان تولد تا ۳ ماهگی روزانه ۳۱ ۲۶ گرم از ۶ ۳ ماهگی ۱۸ ۱۷ گرم از ۶ تا ۹ ماهگی ۱۳ ۱۲ گرم و از ۱۲ ۹ ماهگی ۹ گرم می باشد. نکته بسیار مهم اینکه تنها در صورت عدم موفقیت در اقدامات توصیه شده جهت اصلاح وزن گیری، مجاز به شروع تغذیه کمکی در سن ۴تا ۶ ماهگی می باشیم این اقدامات عبارتند از: گرفتن صحیح پستان و نحوهٔ درست شیر خوردن ، تغذیه از هر پستان به مدت ۲۰ دقیقه، تغذیه مکرر و بر حسب میل شیرخوار، فشردن پستان در دهان شیرخوار در حین مکیدن (Breast compression)، شیردهی در شب (دریافت شیر به مقدار ۷۷تا ۳۴۴ گرم) دوشیدن شیر و دادن شیر دوشیده شده با فنجان یا قاشق، استفاده از وسایل کمک شیردهی (BREASTFEEDING SUPPLEMENTER) جهت تشویق و مکیدن بیشتر پستان و استفاده از داروهایی از قبیل فنوگریک، متوکلوپرامید، دمپریدون و... جهت افزایش ترشح شیر مادر.


● چه غذاهایی به عنوان غذای کمکی باید به شیرخوار داده شود؟

با توجه به رشد صحیح کودکان در سن ۶ تا ۲۴ ماهگی و حجم کم معده آنها (۳۰cc/kg)، نیاز به غذاهای مقوی تر و با حجم کمتر (انرژی دانسیته بالاتر) توصیه می شود. تغذیه تکمیلی روزانه شامل: تغذیه مکرر با شیر مادر به همراه غذاهایی با:

۱. منشأ حیوانی از قبیل گوشت، مرغ، ماهی یا تخم مرغ

۲. حبوبات از قبیل نخود، لوبیا و نخود فرنگی، باقالا، عدس

۳. لبنیات از قبیل پنیر و ماست

۴. میوه و سبزی با برگ های تیره

۵. تکه های کوچک مغذی و مقوی غذای خانواده از قبیل برنج، ذرت، سیب زمینی، گندم و موز.

در خانواده های گیاه خوار، توجه به دادن حبوبات، تخم مرغ، لبنیات و تجویز“ روی ” ،آهن و ویتامین B۱۲ در تغذیه کمکی کودک حائز اهمیت است. استفاده از غذای خانواده به این معنا نیست که بلافاصله بعد از شش ماه تغذیه انحصاری با شیر مادر، شیرخوار را فوراً به غذای معمول مصرفی در خانواده سوق می دهیم، بلکه بایستی به تدریج با تغذیه تکمیلی مناسب و استفاده از غذای نرم و نیمه جامد از سن ۶تا۱۲ ماهگی، شیرخوار را آماده پذیرش غذای خانواده نماییم.


● غذاهایی که بایستی از مصرف آنها شدیداً پرهیز شود: میان وعده های مضر از قبیل چیپس و پفک و نوشیدنی های گازدار و شیرین که ارزش غذایی ناچیزی دارند، فقط با پرکردن معده شیرخوار، سبب کاهش اشتها، ایجاد آلرژی، آلودگی و پوسیدگی دندان می شوند. مصرف چای و قهوه نیز به دلیل ایجاد اختلال در جذب مواد معدنی (آهن و روی) و پرکردن حجم معده توصیه نشده و در صورت تشنگی، کودک می تواند در حد نیاز و میل خود از شیر مادر یا آب جوشیده ساده استفاده نماید. بایستی به تفاوت غذای اصلی و میان وعده ها از نظر کیفی و کمی نیز توجه نمود. لازم به ذکر است که در صورت سابقه آلرژی واضح در خانواده، توصیه های جدید تغذیه ای شامل احتیاط در مصرف شیر گاو تا یک سالگی، تخم مرغ تا ۲۴ ۱۸ ماهگی، غذاهای دریایی، ماهی و آجیل تا سه سالگی می باشد.

ناکافی بودن شیر مادر و چگونگی افزایش آن

حجم شیر مادر رابطه ی مستقیمی با تکرر شیردهی دارد و تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر موجب تولید شیر بیشتر می ‌شود. گیاهانی مانند رازیانه، سیاه دانه، تخم شوید و تخم هویج نیز موجب افزایش شیر مادر می شود.

در نظر بگیرید که چندین ساعت از زایمان مادری می گذرد و پزشک متخصص به علت کم بودن ترشحات شیر مادر، شیر کمکی را نیز به همراه آن تجویز نموده است. در برخی از مواقع علت این امر، ناآرامی و اضطراب مادر است که پس از برگشت به منزل و قرار گرفتن در یک محیط آرام و به دور از هیاهو و استرس، ترشحات سینوس های پستانی خود به خود افزایش یافته و نوزاد به اندازه کافی سیر می شود و دیگر تمایلی به خوردن شیر کمکی از خود نشان نمی دهد.

نظر متخصصین بر این است که به منظور کمک به تحریک غدد شیری پستان ها، بایستی به تدریج از مقدار شیر کمکی کاست تا بدین وسیله نوزاد بیشتر سینه مادر را بمکد. روش عملی زیر می تواند ر اهنمای مناسبی برای این دسته از مادران باشد.

پس از برگشت به منزل، مقدار شیر کمکی توصیه شده را افزایش ندهید و در همان مقدار به طور ثابت تا دو روز به نوزاد، همراه با شیر خود، شیر کمکی بدهید در این فاصله هرگز سعی نکنید در وعده ای که قرار است از شیر خودتان به کودک بدهید، از شیر خشک استفاده کنید. پس از گذشت این دو روز، از مقدار شیر کمکی توصیه شده در هر بار استفاده،?? سی سی(معادل یک قاشق غذاخوری کاملاً پر یا دو قاشق غذا خوری سر خالی) کم کنید تا زمانی که مقدار آن به صفر رسیده و کاملاً حذف شود.

می خواهید اثر آن را بدانید؟ با کاستن از مقدار شیر کمکی، نوزاد احساس گرسنگی بیشتری می کند. مادر بایستی کاملاً آماده باشد تا هر زمانی که کودک شیر خواست به او بدهد. مهم نیست که کودک یک ساعت قبل شیر خورده است و یا چهار ساعت قبل. البته این امر مهم فقط برای چند روز ممکن است مادر را دچار مشکل ساخته و بیشتر وقت او را به خود اختصاص دهد. تخلیه مرتب پستان ها باعث تحریک بیشترغدد شیری گشته و در نتیجه شیر بیشتری ترشح خواهد شد.

پس از یک الی دو هفته، ساعات شیر خوردن نوزاد نظم خاصی خواهد یافت. اما اگر پس از 5 الی 6 روز حذف کامل شیر کمکی و تغذیه کودک با شیر مادر، نوزاد بی قراری کرده و افزایش وزنش دچار وقفه گردیده، بایستی دادن شیر کمکی مجدداً به برنامه غذایی او اضافه گردد.



حجم شیر مادر با تکرر شیردهی افزایش می ‌یابد

حجم شیر مادر رابطه ی مستقیمی با تکرر شیردهی دارد و تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر موجب تولید شیر بیشتر می ‌شود. همچنین با شروع مصرف غذاهای کمکی و کاهش دفعات شیردهی، حجم شیر تولید شده کاهش می ‌یابد و نیاز مادر به مواد مغذی نیز به تعادل می ‌رسد.
تعدادی از گیاهان با مکانیسم ‌های مختلف و از طریق تحریک غدد تولید شیر

باعث افزایش شیر مادران می ‌شوند. گیاهانی مانند ریحان، بادام زمینی،

ترخون، زیره و رازیانه معطر خاصیت ضد نفخ داشته و با ورود به شیر مادر از

دل درد کودک جلوگیری می‌ کنند


نیاز مادر شیرده حدود 500 کیلوکالری بیش از دوران قبل از بارداری افزایش پیدا می ‌کند. برای تأمین این مقدار کالری علاوه بر مصرف مواد غذایی مقوی شامل انواع چربی‌ ها و پروتئین، از چربی ‌های ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده می‌ شود و دریافت کالری ناکافی موجب کاهش تولید شیر می ‌شود.
مادران شیرده برای پیشگیری از کم آبی بدن باید به اندازه کافی حدود 8 تا 10 لیوان در روز مایعات شامل شیر، دوغ، چای و آبمیوه بنوشند و مواد غذایی آب ‌دار مانند انواع خورشت‌ ها را نیز مصرف کنند.


گیاهان مفید برای افزایش شیر مادر


تعدادی از گیاهان با مکانیسم ‌های مختلف و از طریق تحریک غدد تولید شیر باعث افزایش شیر مادران می ‌شوند. گیاهانی مانند ریحان، بادام زمینی، ترخون، زیره و رازیانه معطر خاصیت ضد نفخ داشته و با ورود به شیر مادر از دل درد کودک جلوگیری می‌ کنند.
ریحان جزء گیاهان معطر و دارای خاصیت ضد نفخ برای مادر و کودکان است و رازیانه نیز همانند ریحان دارای همان خاصیت به اضافه دارای هورمون ‌های گیاهی است که از طریق تحریک با غدد مترشحه شیر باعث افزایش شیر مادران شیرده می‌ شود.

سیاه دانه نیز با خاصیت ضد درد، ضد سرطان، هضم کننده غذا، کاهش دهنده پرفشاری خون باعث افزایش شیر مادران می ‌شود و مصرف روزانه 2 گرم سیاه دانه بلامانع است که بهتر است دانه‌ ها له تا اثر آن ها بیشتر شود. تاکنون عوارض جانبی از سیاه دانه مشاهده نشده و مصرف آن در دوران بارداری توصیه می ‌شود.

سیب ‌زمینی هم برای مادر مقوی و سالم است و مهم ترین اثر آن ضد درد، ضد میکروب، خواب آور، خلط آور و ادرارآور برای کودک است.


معرفی برخی مواد غذایی که موجب افزایش شیر مادر می شود

* مجموعه مواد غذایی موجود در اسفناج برای زیاد کردن شیر بانوان کاملا موثر است.
* مصرف دم کرده ی گل بابونه در ازدیاد شیر بانوان موثر است.

* خوردن تخم ترب به اندازه 2 گرم در شبانه روز باعث زیاد کردن شیر می شود.

* مصرف شوید و تخم شوید اثر آرام بخش در ناراحتی های عصبی داشته و افزاینده شیر بانوان است.

* خوردن دانه لوبیا پخته، به صورت های غذایی زیاد کننده ی شیر بانوان است.

* آب هندوانه زیاد کننده شیر بانوان شیرده می باشد.

* گندم را بو دهند با دانه های کنجد و خشخاش و نبات، قاووت نموده میل کنند.

* آب گوشت تهیه نموده که دارای نخود و لوبیا باشد و مقدار 200 گرم سرکه شیره در آن مخلوط نموده میل کنند.

* آب سیرابی هم شیر خانم ها را زیاد و هم معده را قوی می کند.

* خوردن کاهو با سرکه شیره در ازدیاد شیر نافع است.

* در همدان از انگور چیزی درست می کنند به نام "شیره شیره" که در ازدیاد شیر بسیار نافع است.

* جوشانده ی تخم شوید را برای زیاد شدن شیر خانم ها توصیه می شود.

- مقدار3 گرم از آن را در یک فنجان آب بریزند و بجوشانند. دستور مصرف این است که در هر روز 1 تا 2 فنجان بیاشامند.

توجه: افرادی که به امراض کلیوی مبتلا باشند نباید به هیچ وجه از شوید استفاده کنند.

* خوردن رازیانه موجب زیاد شدن شیر مادران می شود.

- یک قاشق قهوه خوری دانه های رازیانه را در یک فنجان آب داغ ده دقیقه گرم کنند و بعد با عسل شیرین کرده بنوشند.

* کاهوی پخته برای ازدیاد شیر خانم ها نافع است.

* خوردن گرمک موجب ازدیاد شیر است.

* خوردن سیاه دانه موجب زیاد شدن شیر خانم ها می شود.

* ماءالشعیر را با شربت نیلوفر میل نمایند.

* خوردن سیب ترشی شیر مادران را زیاد می کند.

* خوردن ماش پخته زیاد کننده ی شیر است.

* آرتیشو چون از ترشح شیر جلوگیری می کند، مادران شیرده نباید آن را بخورند.

* خوردن آب هویج برای ازدیاد شیر مفید است.

* شیر مادر اگر غلیظ است آبلیمو بخورد تا رقیق شود.

* دم کرده ی تخم هویج به مقدار یک قاشق قهوه خوری برای یک فنجان آب جوش، شیر را زیاد می کند.


مادر شیرده نیاز به منابع غذایی کافی برای رشد نوزاد و سلامتی خود دارد. تغذیه درست مادر سهم بسیار مهمی در تولید شیر کافی و مغذی دارد. با ادامه دادن به مصرف غذاهای با کیفیت در دوران آخر بارداری و دوران شیردهی مادر آمادگی کافی را برای تولید شیر کافی خواهد داشت.
مادر شیرده حدودا ۸۰۰میلی لیتر شیر در روز تولید می کند (این میزان در افراد مختلف کمی متفاوت است). هر ۳۰سی سی شیر حاوی ۲۰کالری است و در نتیجه کل شیر تولید شده حدود ۶۰۰کالری است. به علاوه برای تولید این شیر نیز نیاز به انرژی مضاعف است. در نتیجه میزان کل کالری مورد نیاز در حدود ۷۵۰کالری علاوه بر کالری مورد نیاز روزانه است. توصیه کلی این است که یک خانم شیرده باید حدود ۵۰۰کالری بیش از نیاز معمولی روزانه خود برای تأمین شیر کافی مصرف کند. باقی مانده نیاز انرژی از ذخیره چربی بدن تأمین می شود. همچنین توصیه می شود مادر شیرده میزان کافی پروتئین، کلسیم، منیزیوم، روی و حدود ۱۰تا ۱۶لیوان مایعات مصرف کند.
اگر شاغل هستید و مایل به شیردهی به کودک خود می باشید٬ به نکات زیر توجه فرمایید:

در تمام مدت مرخصی زایمان شیرخوار را فقط با شیر خود تغذیه نمایید.
پس از هر بازگشت به کار٬ دفعات شیردهی در منزل خصوصا در شب را افزایش دهید.
از مرخصی ساعتی شیردهی برای تغذیه شیرخوار با شیر مادر در طول ساعات کاری استفاده کنید.
شیر خود را بدوشید. تخلیه مرتب سینه ها به افزایش شیر کمک می کند.
شیر دوشیده شده را برای تغذیه شیرخوار ذخیره کنید تا در زمان دور بودن از او با این شیر تغذیه شود. شیر دوشیده شده را باید با قاشق یا فنجان(کاپ) به شیرخوار بدهند.

شیر دوشیده شده ۸-۶ ساعت در دمای اتاق (محل خنک ) و تا ۴۸ ساعت در یخچال و ۳ ماه در فریزر قابل نگهداری است.

2706
ارسال نظر شما

کاربر گرامی جهت ارسال پست شما ملزم به رعایت قوانین و مقررات نی‌نی‌سایت می‌باشید

2687
2730
پربازدیدترین تاپیک های امروز