2109
روی ماه سلامتی!

روی ماه سلامتی!

1395/10/22 بازدید6697

نی نی سایت: در مقاله قبلی درباره حال و هوای نمایشگاه محصولات اُرگانیک برایتان نوشتیم و قرار شد برای کسانی که به هر دلیل نتوانسته بودند در کارگاه آزاد نی‌نی سایت حضور یابند فشرده جزئیات این کارگاه منتشر شود. بنابراین اگر می‌خواهید بدانید به‌طور خلاصه در این کارگاه دو ساعته چه گذشته، این گزارش را از دست ندهید.
کارگاه نی‌نی سایت با عنوان «اهمیت تغذیه سالم و نقش محصولات اُرگانیک برای خانواده‌ها» در روز پنجشنبه 16 دی ماه از ساعت 14 تا 16 برگزار شد. در این جلسه آموزشی، جمعی از کارشناسان و اساتید دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه تهران حضور داشتند که از میان آنها دکتر مهدی ضرابی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، دکتر عبدالمجید مهدوی دامغانی، عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی و پریسا پرتوی کارشناس طب سنتی و دارو‌های گیاهی، پشت تریبون قرار گرفته و درباره محصولات اُرگانیک از ابعاد مختلف سخن گفتند و پس از پایان سخنرانی نیز به پرسش‌های شرکت‌کنندگان پاسخ دادند.

دکتر مهدی ضرابی: غذایی که می‌خورید ارزش خوردن دارد؟/ سونامی سرطان به راه افتاده، مراقب تغذیه خود باشید!
سلامت جسم چیزی است که بشر همواره به دنبال آن است حتی درکشور‌های توسعه یافته و بسیاری از رفتارهای ما متأثر از غذا است. درصد زیادی از خانواده‌ها فرهنگ تغذیه‌ای نامناسبی دارند و غذا‌هایی که می‌خورند فاقد فاکتور‌های لازم برای سلامتی هستند. سلامت مادر و کودک و خانواده بسته به مواد غذایی و روش پخت آنها است. اما در اثر نا آگاهی مادران در تغذیه بچه‌ها حالا رشد کم و کوتاهی قد از معضلات بیشتر آنها به شمار می‌آید.
چرا نان‌های ما سالم نیستند؟

نان سالم به دلیل گندم، جو و غلات آن اهمیت دارد اما در حال حاضر هیچ‌کدام از نان‌ها در کشور ما فاقد این ویژگی‌ها هستند و ارزش خوردن ندارند حتی نان‌های سبوس‌دار! همچنین 10 فناوری در تولید نان سالم باید به کار رود، اما هیچ‌کدام از آنها در پخت نان‌هایی که می‌خوریم، به کار نمی‌روند و بیشتر‌شان حاوی مایکرو توکسین هستند که به شدت مضر است. در آسیاب‌های صنعتی تنها 15 دقیقه طول می‌کشد تا 100 کیلوگرم گندم آسیاب شود، سپس آرد‌ها را با همان حرارتی که دارند در کیسه‌ها و در داخل انبار می‌گذارند و اگر به این کیسه‌ها کمی رطوبت وارد شود شدیدا دچار مایکرو توکسین می‌شوند که معمولا این اتفاق می‌افتد. در صورتی که نان در میان خوراکی‌ها بیشترین سهم غذایی ما را تأمین می‌کند.


دکتر مهدی ضرابی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
 

گوشت خوب بخورید نه گوشت بد!
بدن یک فرد بالغ در یک هفته به 40 گرم گوشت سالم و مفید مانند گوشت شتر، بلدرچین و ماهی نیاز دارد، در صورتی که ما بیشتر غذا‌هایمان را با گوشت گوسفند، گاو و مرغ درست می‌کنیم که در رده گوشت‌های بد قرار می‌گیرند. همچنین میزان روغن مصرفی ما 5 برابر میزان استاندارد جهانی است و باید اصلاح شود.

سونامی سرطان قابل پیشگیری است؟
متاسفانه در این چند سال اخیر در کشور ما سونامی سرطان به راه افتاده است و شاید عجیب باشد اما استان مازندران بیشترین آمار ابتلا به سرطان را از آن خود کرده و دلیل آن هم استفاده بی‌رویه و بیش از حد از سموم، آفت‌کش‌ها و کود‌های شیمیایی در محصولات این استان است. این اتفاق نشان می‌دهد مردمی که در کلان شهری مانند تهران زندگی می‌کنند از حداقل میزان سلامتی هم برخوردار نیستند.
جریان سونامی سرطان که حالا به معضل جامعه ما تبدیل شده، به راحتی با تغذیه مناسب قابل پیشگیری است. اما خانواده‌ها تا درباره تغذیه سالم ندانند و آموزش نبینند هیچ اتفاقی در سلامت خانواده نمی‌افتد چون تغذیه یکی از ارکان اصلی سلامتی است. به همین دلیل تنها با برگزاری نمایشگاه نمی‌توان انتظار داشت همه درباره محصولات اُرگانیک و تغذیه سالم به آگاهی لازم برسند بلکه تنها با شمارکت عمومی می‌توان رویکرد عمومی را تغییر داد.
سموم شیمیایی و افزایش ناباروری

همچنین در چند سال اخیر شاهد افزایش روز افزون نرخ ناباروری در جامعه هستیم و یکی از دلایل عمده این اتفاق وجود باقی‌مانده سموم شمیایی و آفت‌کش‌ها از جمله سم خطرناک DDT در سبزی‌ها و میوه‌ها است. سم DDT حتی در بدن حیواناتی که از این سبزی‌ها استفاده کرده‌اند و حتی در عمق اقیانوس نیز مشاهده شده است. همچنین استفاده بی‌رویه از کود نیترات هم یکی دیگر از معضلات کشاورزی در ایران است به‌طوری که علی‌رغم اهمیت این موضوع، تاکنون محدوده مجاز نیترات در ایران برای سبزی‌های مختلف مشخص نشده است. در صورتی که با ورود نیترات به بدن، این ماده با کلسیم موجود در استخوان‌ها ترکیب شده و نیترات کلسیم را به وجود می‌آورد که باعث پوکی استخوان و سنگ کلیه می‌شود.


اساتید و حاضران در کارگاه نی نی سایت
 

دست به دست هم برای ایجاد نهضتی سالم
ما نباید نقش مهم خود و دیگران را درایجاد تغییرات بزرگ در حوزه تغذیه و محصولات سالم نادیده بگیریم چرا که ما به عنوان مردم جامعه باید این فرهنگ و نهضت را ایجاد کنیم. برای مثال اگر ما پیاز‌های کوچک را که معمولا سم و کود کمتری برای آن استفاده شده بخَریم، به تدریج سبزی‌فروش از میدان تره‌بار پیاز‌های کوچک بیشتری می‌آورد چون می‌بیند که ما خواهان آن هستیم و در پی آن در میدان تره‌بار نیز همین کار صورت می‌گیرد. به این ترتیب یک نهضت خرید و تغذیه درست به راه می‌افتد. همچنین انجمن اُرگانیک و عرضه‌کنندگان محصولات اُرگانیک باید اینقدر درباره سلامتی و درستی این محصولات اطمینان داشته باشند که مردم نیز به آرم اُرگانیک روی آنها اعتماد کنند. چون خیلی از محصولات اُرگانیک نیستند و تنها آرم اُرگانیک روی آنها چسبانده شده است. این گونه علاوه بر جسم مردم، روحشان هم بیمار می‌شود ودیگر به این محصولات و این آرم اطمینان نمی‌کنند.

دکتر عبدالمجید مهدوی دامغانی: ذائقه بچه‌ها را تربیت کنید/ مادر‌ها نقش مهمی در تهیه سبد غذایی خانواده دارند
برای داشتن تغذیه خوب به‌ویژه برای کودکان باید ذائقه آنها را تربیت کرد و خوب است بدانید ذائقه بچه‌ها تربیت شدنی است. وقتی کاری را به‌طور منظم انجام دهید عادت می‌شود و تکرار عادت فرهنگ می‌آوَرَد. بنابراین ما باید به سمت غذا‌های سالم برویم که این رویکردی جهانی است.

سازمان بهداشت جهانی تا سال 2016 سبد غذایی یک فرد را 2000 تا 2200 کیلو کالری می‌دانست که یک سوم آن کربوهیدرات‌ها، یک سوم پروتئین‌ها و یک سوم دیگر شامل میوه‌هاو سبزیجات بود. اما این سازمان از سال 2016 تاکنون سبد غذایی هر فرد را 1800 کیلو کالری اعلام کرده که نیمی از آن را کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها تشکیل می‌دهند و نیم دیگر آن شامل میوه‌ها و سبزیجات می‌شود که بیانگر اهمیت این دسته است.


دکتر عبدالمجید مهدوی دامغانی، عضو هیئت علمی پژوهشکده علوم محیطی دانشگاه شهید بهشتی
 

عامل نارنجی کودکان را بی‌خواب می‌کند!
کشاورزی اُرگانیک نماد محصولات اُرگانیک است چون در تولید آنها هیچ نگهدارنده‌ای استفاده نشده و کاملا طبیعی تولید می‌شوند. همین باعث می‌شود ما به بسیاری از اختلالات و بیماری‌ها دچار نشویم. غذا‌هایی که سالم نیستند نگهدارنده زیادی دارند و یکی از آن ترکیبات عامل نارنجی است که در بسیاری از خوراکی‌ها به کار می‌رود و باعث بی‌خوابی کودک می‌شود. همان‌طور که می‌دانید بیشینه ترشح هورمون رشد از ساعت 11 شب تا 7 صبح است و کودکی که خواب کافی و پیوسته نداشته باشد رشدش کم می‌شود.
وضعیت اقتصادی و امنیت غذایی جامعه

مادر‌ها نقش مهمی در تعیین و تهیه سبد غذایی خانواده دارند و البته این امر با وضعیت اقتصادی خانواده به‌طور مستقیم ارتباط دارد اما در حال حاضر تقریبا در 70 درصد جمعیت ایران، مادران می‌توانند سبد غذایی مُکفی و مناسب برای خانواده تهیه کنند.
دولت وظیفه دارد در مسئله امنیت غذایی مردم دخالت کند و وزارت کشاورزی هم باید در این زمینه نظارت کند به‌گونه‌ای که مردم به محصولات اُرگانیک اعتماد کنند چون این آرم نشانه محصول غذایی سالم و در نتیجه سبد غذایی سالم است.
پریسا پرتوی: دمنوش‌ها را بدون آگاهی و بی‌رویه مصرف نکنید!

عرقیات و دمنوش‌های گیاهی بی‌ضرر نیستند و اگر بی‌رویه مصرف شوند، به بدن ضرر می‌رسانند. در طب ایرانی اولین راه تدبیر و درمان، غذا و سپس دارو. پس تا زمانی که می‌توان از مواد و روش‌های بی‌ضرر استفاده کرد نیازی به مصرف دارو‌های شیمیایی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها نیست.


پریسا پرتوی، کارشناس طب سنتی و گیاهان دارویی
 

همچنین باید بدانید بسیاری از کسانی که در عطاری‌ها کار می‌کنند به مزاج و تغذیه مردم اهمیت نمی‌دهند و از آنها می‌پرسند و تنها به دادن عرقیجات و گیاهان بسنده می‌کنند. در صورتی مه گیاهانی مانند اسپند، تاتوره و بنگ‌دانه، آلکالوئید دارند که ماده‌ای سمی است و نباید بیش از حد معینی استفاده شود. ادویه‌جات نیز در اثر مصرف بیش از حد باعث آسیب به سیستم بدن می‌شوند. پس خوب است قبل از مصرف دمنوش‌ها و عرقیجات، از وضع تغذیه و مزاج خود آگاه شوید.

 


اساتید و شرکت کنندگان کارگاه نی نی سایت در پایان عکس یادگاری گرفتند

 

ارسال نظر شما

login captcha
خوب شما فقط می گید ارگانیک. اما اینا رو از کجا تهیه کنیم. من اهل مازندرانم اما اصلا نمیدونم کجا میوه و تره بار و محصولات ارگانیک دارن

پربازدیدترین ها